ΚΥΚΛΟΦΟΡEI το φύλλο 169 της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Από την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017, η μηνιαία αναρχική εφημερίδα ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας καθώς και στους χώρους διάθεσης του ημερήσιου και περιοδικού τύπου, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.

diadromi169i

Ακολουθεί το προλογικό σημείωμα, αυτής της έκδοσης, από τον Κύκλο Σύνταξης:

Ο Ελίας Κανέττι στο βιβλίο του Μάζα και εξουσία περιγράφει, σε κάποιο, σημείο με εύστοχο τρόπο την διαφορά της εξουσίας και της βίας. Υποστηρίζει ότι η βία δεν ταυτίζεται με την εξουσία, αλλά μετατρέπεται σε εξουσία, όταν ασκείται πιο αργά, πιο υπομονετικά.

Φέρνει ως παράδειγμα τη σχέση ανάμεσα στην γάτα και το ποντίκι.

«Το ποντίκι, από τη στιγμή που θα πιαστεί, υπόκειται στη βία της γάτας. Η γάτα το έπιασε, το κρατάει, θα το σκοτώσει. Όμως, μόλις αρχίσει να παίζει μαζί του προστίθεται κάτι νέο. Το αφήνει και του επιτρέπει να τρέξει σε μια μικρή απόσταση. Μόλις το ποντίκι της γυρίσει την πλάτη και το βάλει στα πόδια, δεν υπόκειται πια στην βία της. Η γάτα όμως έχει την εξουσία να το ξαναπιάσει. Αν το αφήσει να φύγει εντελώς τότε το ποντίκι έχει ξεφύγει από την εξουσία της. Μέχρι το βαθμό όμως που η γάτα μπορεί σίγουρα να το ξαναπιάσει, το ποντίκι μένει στην εξουσία της. Ο χώρος που εξουσιάζει η γάτα, οι στιγμές της ελπίδας που αφήνει στο ποντίκι, αλλά κάτω από τη στενότερη επιτήρηση, χωρίς να χάνει το ενδιαφέρον της γι’ αυτό και την καταστροφή του, όλα αυτά μαζί, χώρος, ελπίδα, επιτήρηση και ενδιαφέρον για την καταστροφή θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε σώμα της εξουσίας ή απλώς σαν την ίδια την εξουσία».

Πριν δύο χρόνια οι τηλεοπτικές οθόνες επαναλάμβαναν τακτικά το προεκλογικό μήνυμα του κόμματος (Συ.ριζ.α.), που τελικά θα σχημάτιζε την πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση. Η εικόνα της βραδυνής Αθήνας με μουντά χρώματα, τα γκρίζα σύννεφα να ταξιδεύουν γρήγορα στον ουρανό, τα καταστήματα κλειστά και με κατεβασμένα τα ρολά, άστεγοι, και περαστικοί με σκυμμένο το κεφάλι και μια φωνή να κάνει τον απολογισμό «Πέντε χρόνια καταστροφής και φόβου, δεν οδήγησαν πουθενά. Φτάνει πια». Και ξαφνικά όλα αλλάζουν, όλα φωτίζονται, ο ήλιος ανατέλλει.

Τα μεγάλα χρωματιστά γράμματα σχηματίζονται στην οθόνη και αποκαλύπτουν τον ευρωκομμουνιστικό μεσσιανισμό:

Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΡΧΕΤΑΙ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ, Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΛΛΑΖΕΙ.

Κομμουνιστική κατήχηση, ιδεολογική καθοδήγηση, πεφωτισμένη ηγεσία, και η υπόσχεση: «Τώρα είναι η ώρα για νέο ξεκίνημα. Με αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη, Δημοκρατία. Η Ελλάδα προχωράει, η Ευρώπη αλλάζει, η ελπίδα έρχεται. ΣΥΡΙΖΑ».

Και η υπόσχεση τηρήθηκε…

Πράγματι πέντε χρόνια καταστροφής και φόβου δεν ήταν αρκετά και δεν είχαν καμμία προοπτική να ανανεωθούν χωρίς τον Συριζα. Το καταστροφικό ενδιαφέρον της «γάτας» για το «ποντίκι» πήρε ένα «άλλο» νόημα. Αριστερό, κομμουνιστικό. Η επιτήρηση έγινε στενότερη, αποτελεσματικότερη, γιατί το «ποντίκι» ενέδωσε στο «παιχνίδι», είδε τον «χώρο», που του παραχώρησε η «γάτα» και νόμισε προς στιγμήν ότι τον κέρδισε. Πίστεψε, έτσι, ότι ξεφεύγει από την εξουσία της.

Και η γάτα καθυστερούσε να «αξιολογηθεί» για τις ικανότητές της και καθυστερεί ακόμη, για να ελπίζει ξανά το «ποντίκι» και μετά από λίγο να αισθάνεται με τρόμο το «ενδιαφέρον» ή αν θέλετε το ενδεχόμενο για την τελική εξολόθρευσή του. Ένα ενδιαφέρον που αναστέλλεται συνεχώς για να βρίσκεται πάλι και πάλι σαν ένας διαρκής εφιάλτης, σαν ένα δρεπάνι που ανά πάσα στιγμή και με μεγάλη ταχύτητα και ακρίβεια θα φέρει εις πέρας το «απευκταίο».

Μια εξουσία που να τρέφεται, μ’ αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο, από τις σάρκες μιας διαρκούς καταστροφής σε συνθήκες μη συμβατικού πολέμου είναι ίσως δύσκολο να θυμηθεί κάποιος τουλάχιστον μεταπολεμικά.

Είναι λάθος ακόμη και αυτό γίνεται από τον δικαιολογημένο θυμό και την απόγνωση, να θεωρείται ότι η παραμονή στην εξουσία είναι αυτή τη στιγμή για την αριστερά αυτοσκοπός.

Η παραμονή της στην εξουσία είναι η βασική και αναγκαία προϋπόθεση για να ευοδωθεί το γενικότερο σχέδιο, μέσα από τις εσωτερικές διαφωνίες και σοβαρές αντιθέσεις, εκείνων των κυριαρχικών ελίτ, που την αποδέχθηκαν και την βάπτισαν.

ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΛΕΚΤΗ ΤΟΥΣ…

Μάρτιος 2017

anarchy.gr

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: