ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ «ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ»: Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΟ…

o-%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%bf%ce%af%ce%bf%cf%82Την στιγμή που γράφονται αυτές οι αράδες δημοσιεύματα μιλούν για την χθεσινή «πρόοδο» η οποία εμφανίζεται ως «προϊόν αμοιβαίων υποχωρήσεων όλων των πλευρών» με το καθεστώς Τσίπρα να βαράει για τα καλά, το ταμπούρλο της «δικής» του υποχώρησης μετακινούμενο (ως συνήθως) από την «αρχική» του θέση και να συζητάει τη νομοθέτηση των προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. Η πλευρά των «δανειστών» παρουσιάζεται έτοιμη να κάνει «πίσω» τόσο ως προς τα μέτρα που θα νομοθετηθούν, αποδεχόμενη στην ουσία να νομοθετηθεί ένα μέρος τώρα και ένα μετά το 2018, όσο και στο συνολικό ποσό των μέτρων, το οποίο αναμένεται να είναι μικρότερο από 3,6 δισ. ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη πρόταση.

Όσο για το «χάπι» δεν πρόκειται να είναι άλλο από τις «διευκρινήσεις», που ζητά το ΔΝΤ αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που θα ληφθούν το 2018, και την έγκριση της ένταξης εκ μέρους της ΕΚΤ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με το Reuters τα μέτρα αυτά αποτελούν πιθανό «δόλωμα» για το ΔΝΤ, καθώς θα επικεντρωθούν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και σε περικοπές συντάξεων, ενώ στόχος των επί πλέον μεταρρυθμίσεων είναι να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά και θα το διατηρήσει για τα χρόνια που θα έρθουν, άγνωστο ακόμη για πόσα.

Τα πρόσωπα του «δράματος» λίγο πολύ γνωστά.

Ο «προβληματισμένος» Γιούνγκερ, ο «φιλότιμος» Τσακαλώτο, ο «μεταμορφωμένος» και πλέον «ώριμος» και βετεράνος Ντάισενμπλουμ, η «συνετή» Μέρκελ στην αγκαλιά της οποίας σπεύδει ο Τσίπρας να βρει «προστασία» σ’ ένα πραγματικό ρεσιτάλ κρετινισμού, όταν ο «μπαμπούλας» Σόιμπλε αγριεύει, και οι εκπρόσωποι του «παράλογου» ΔΝΤ Τόμσεν και Βελκουλέσκου. Ο γνωστός ψευτοπαλληκαράς (Τσίπρας) μετά τα «γκόου μπακ κυρία Μέρκελ», τώρα παρακαλά την εν λόγω αφεντικίνα να συγκρατήσει τον Σόιμπλε.

Το καθεστώς Τσίπρα αναφέρεται σε «παράλογες απαιτήσεις» του ΔΝΤ. Ποιες ακριβώς είναι αυτές οι «παράλογες απαιτήσεις» του ΔΝΤ, από πού ακριβώς αρχίζουν και που ακριβώς τελειώνουν, παραμένει «άγνωστο», «μυστήριο», «άλυτος γρίφος»…

Σύμφωνα με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ Τεντ Μάλοκ, που χαρακτηρίστηκε από τους Ευρωπαίους ως «persona non grata», η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τώρα το ευρώ και να επαναχαράξει την δημοσιονομική και νομισματική πολιτική της, Ο «ανεπιθύμητος» απεσταλμένος του Τραμπ τόνισε ακόμη ότι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνει, είναι να αποφύγει τη σύγκρουση με τους πιστωτές της Ευρωζώνης και να συμφωνήσει ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ, μέχρι να ανακτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της και να βγει στις αγορές. Υποστήριξε επίσης ότι η λειτουργία της Ευρωζώνης προκαλεί πολιτική αποσταθεροποίηση στα κράτη-μέλη της, που δεν μοιράζονται δίκαια τα οφέλη του ευρώ και προέβλεψε ότι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα θα έχει κάποια στιγμή την ίδια ισοτιμία με το δολάριο, «προφητεύοντας» ότι η Ευρωζώνη θα συρρικνωθεί.

Θα θυμίσουμε ότι το ΔΝΤ έχει την φήμη ότι διαχειρίζεται συναλλαγματικές κρίσεις και αλλαγές νομίσματος, γεγονός που γνωρίζουν όλοι και ιδιαίτερα ο γερμανός υπουργός οικονομικών ο οποίος επιμένει στην συμμετοχή του, παρ’ ότι στα χέρια της ΕΕ βρίσκονται πλέον «εργαλεία», όπως η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, η ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία και, προπάντων, η ίδρυση του Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που εξελίσσεται σε Νομισματικό Ταμείο της Ευρωζώνης.

Τα συμφέροντα που συνεχίζουν να συγκρούονται εκ μέρους κυριαρχικών μερίδων της ΕΕ, αλλά και πέραν του Ατλαντικού είναι, αδιαμφισβήτητα, τεράστια. Αυτός ο σκληρός ανταγωνισμός, που έχει περιγραφεί πολλές φορές, δεν έχει ξεκινήσει «χθες» και δεν φαίνεται ότι θα τελειώσει «αύριο» μ’ αυτή του τουλάχιστον την έκφραση, όπως αποδεικνύουν τόσο το Brexit, όσο και η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ.

Όσο για τα «πιονίδια» τύπου Τσίπρα, αυτά παραμένουν απλά αναλώσιμα ανά πάσα στιγμή, και διατηρούνται στην «θέση» τους μόνο και μόνο επειδή έχουν αποδείξει την δουλικότητά τους…

Δημοσιεύθηκε από Λ-Μ

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: