ΚΥΚΛΟΦΟΡEI το φύλλο 167 της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Από την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016, η μηνιαία αναρχική εφημερίδα ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας καθώς και στους χώρους διάθεσης του ημερήσιου και περιοδικού τύπου, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.

diadromh-167i

Ακολουθεί το προλογικό σημείωμα, αυτής της έκδοσης, από τον Κύκλο Σύνταξης:

Ο Marc Bloch, αμέσως μετά την πρώτη παγκόσμια ανθρωποσφαγή, έγραψε το δοκίμιο «Ψευδείς ειδήσεις σε καιρό πολέμου».

Μεταξύ άλλων, υποστήριζε, ότι «Η ψευδής είδηση προέρχεται πάντα από συλλογικές αναπαραστάσεις που προηγούνται της γένεσής της· δεν είναι παρά φαινομενικά τυχαία ή, για να είμαι πιο ακριβής, το μόνο τυχαίο είναι το αρχικό συμβάν, κατά κανόνα μηδαμινό, που πυροδοτεί τις διεργασίες της φαντασίας. Ωστόσο, αυτή η ενεργοποίηση λαμβάνει χώρα μόνο και μόνο επειδή η φαντασία των ανθρώπων είναι ήδη προετοιμασμένη και βρίσκεται σε κρυφό αναβρασμό. Ένα γεγονός, κάτι που δεν γίνεται καλά αντιληπτό, χωρίς ωστόσο να ακολουθεί την κατεύθυνση προς την οποία τείνει ήδη ο νους όλων, μπορεί να αποτελέσει γενεσιουργό αίτιο ενός ατομικού λάθους, αλλά όχι μιας ψευδούς είδησης με λαϊκή απήχηση και ευρεία διάδοση».

Οι ψεύτικες ειδήσεις, απέχουν από τις φήμες, που φουσκώνουν, γιγαντώνονται, μεταφέρονται, όπως μεταφέρει ένας δυνατός άνεμος τα φύλλα, που σκορπίζονται άτακτα και σε οποιαδήποτε κατεύθυνση.

«Στα πειράματα των ψυχολόγων η ψευδής είδηση δεν φθάνει ποτέ την μεγαλειώδη πληρότητα που μόνο η μακρά χρονική διάρκεια και τα αμέτρητα στόματα μπορούν να την προσδώσουν».

Η φαντασία, λοιπόν, των ανθρώπων είναι προετοιμασμένη, οι αναπαραστάσεις που προηγούνται αποτελούν το γόνιμο έδαφος στο οποίο αναπλάθεται ακόμη και αυτό που φαίνεται «απίστευτο», «αδύνατο» ή αδιανόητο να διαδοθεί σαν τέτοιο. Ο κατακερματισμένος «χώρος», οι επαναστατικές «αλήθειες» που μαραζώνουν, επιταχύνουν την σύγχυση, σε σημείο ιλαροτραγωδίας. Η κινηματική λογοκρισία πανταχού παρούσα και αυτή. Αναμφισβήτητη η «συμβολή» της.

Ούτε, όμως, η συνωμοσιολογία ταυτίζεται με την ψεύτικη είδηση, αφού εμπίπτει αρκετές φορές στο πεδίο της παράλογης εξήγησης ή ερμηνείας γεγονότων.

Η λογοκρισία, αυτή καθεαυτή, όπως παρατηρεί ο Bloch, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και σε πολλές περιπτώσεις για την κατανάλωση ψευδών ειδήσεων, αφού η βεβαιότητα για την ολοκληρωτική της άσκηση αμφισβητεί και τις αληθινές ειδήσεις. Έτσι η υποψία και μόνο ότι αυτή υφίσταται αρκεί για να αρνείται κάποιος να πιστέψει ακόμη και αυτές τις αληθινές ειδήσεις. Η λογοκρισία, όμως, δεν ασκείται μόνο σε καιρό πολέμου. Στις κοινωνίες των «ειρηνικών χαρακωμάτων» ο εθισμός σ’ αυτήν γίνεται με πιο εύπεπτο τρόπο, αφού φιλτράρεται πρώτα από την αυταπάτη της λεγόμενης ελεύθερης διακίνησης ιδεών και στο θεσμικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ελεύθερη ενημέρωση. Εδώ η ποσότητα εξαφανίζει την ουσία, η αλήθεια θάβεται κάτω από έναν απίστευτο όγκο άχρηστων πληροφοριών. Και ο πόλεμος για τον έλεγχο της «ενημέρωσης» μαίνεται με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα.

Σ’ ένα πρόσφατο άρθρο της Huffington Post με τίτλο «Έθνος Μετα-Αλήθειας», διατυπώνεται η άποψη ότι «Το μεγαλύτερο πρόβλημα σχετικά με το μέλλον μας δεν είναι πολιτικό, δεν είναι οικονομικό, δεν είναι καν ορθολογικό. Είναι η μάχη μεταξύ γεγονότος και μυθοπλασίας».

Λίγο μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους την 11η Σεπτέμβρη του 2001 ο σύμβουλος του Μπους, Καρλ Ρόουβ δήλωνε, εκείνη την εποχή: «Είμαστε αυτοκρατορία τώρα και όταν δρούμε, δημιουργούμε τη δική μας πραγματικότητα».

Πως θα γίνουν τα γεγονότα και πάλι «έγκυρα και σεβαστά» αναρωτιούνται οι υπέρμαχοι της «προηγούμενη αλήθειας» της πολιτικής. Μα με την επιστροφή στα «θετικά πολιτικά οράματα», στην πολιτική αναγέννηση, που θα αμφισβητήσει την φιλελεύθερη διαχείριση απαντούν οι αριστεροί διαχειριστές των κρατικών υποθέσεων. Τελικά η κότα γέννησε το αυγό ή το αυγό την κότα;

Ιανουάριος 2017

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: