ΚΥΚΛΟΦΟΡEI το φύλλο 165 της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016, η μηνιαία αναρχική εφημερίδα ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας καθώς και στους χώρους διάθεσης του ημερήσιου και περιοδικού τύπου, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.

diadromi165i

Ακολουθεί το προλογικό σημείωμα, αυτής της έκδοσης, από τον Κύκλο Σύνταξης:

Και η λεγόμενη επικαιρότητα φαντάζει σαν το σκηνικό εκείνο, που κρύβει από τον νου τον χαμό που έρχεται, τον χαμό που προαναγγέλλεται συνεχώς, αλλά δεν ολοκληρώνεται. Γεγονότα πολέμου, προσφυγιάς, θανάτου και καταστροφής, συντρίμμια ολόκληρες πόλεις, πολεμικά πλοία οπλισμένα για τον πυρηνικό όλεθρο, που κατευθύνονται στις διακεκαυμένες ζώνες, συρματοπλέγματα και τείχη που κυκλώνουν τον «ελεύθερο κόσμο», οι φαβέλες των εκατοντάδων εκατομμυρίων, οι αγορές και η παγκοσμιοποίηση που καταπίνουν στην μια γωνιά του πλανήτη αυτά, που ορίζουν σαν ΑΕΠ για να τα ξεράσουν αμέσως μετά σε μια άλλην «μακρινή».

Οι τελευταίες ημέρες αυτής της «Πομπηίας», μοιάζουν ατελείωτες, μιας Πομπηίας δίχως συγκεκριμένα εδάφη. Οι μεγάλοι και οι τρανοί, ξορκίζουν το κακό, αλλά είναι έτοιμοι να σχεδιάσουν την «επόμενη ημέρα», αφού διαβεβαιώνουν ότι όλα είναι πιθανά. Μιλούν για την παρακμή του δυτικού πολιτισμού και οι «διανοούμενοι» επιστρατεύονται για να εξηγήσουν τις αιτίες, κάνουν υπολογισμούς για το πόσο θα κρατήσει η «κρίση», καυχώνται ότι θα τα καταφέρουν, ότι απλά ο κόσμος ξαναμοιράζεται, ότι όλα έχουν ξανασυμβεί, όλα δηλαδή έχουν τελειώσει, και απλά επαναλαμβάνονται. Διαβεβαιώνουν ότι ξέρουν πότε να συμβιβάζονται, ότι στο τέλος θα επικρατήσει η λογική, ότι ο Χίτλερ και ο Στάλιν, είναι φαντάσματα του παρελθόντος, ότι η ιστορία τους έχει διδάξει πολλά.

Στις «ήσυχες» πόλεις του κόσμου πλήθη στριμώχνονται για να αποκτήσουν τις νέες συσκευές κινητών τηλεφώνων, οι εφημερίδες διαφημίζουν τα ρομπότ που κάνουν κάμψεις δίχως να ιδρώνουν, τις μηχανές που διαθέτουν αντανακλαστικά 250 φορές ταχύτερα από τα ανθρώπινα σε προσομοιώσεις αερομαχιών, τα αεροταξί, που σε λίγο θα είναι διαθέσιμα, τα διαστημικά ταξίδια και την «έξοδο» στην πλανήτη Άρη και τους κλώνους, τους δορυφόρους που έχουν κυκλώσει και εποπτεύουν τον πλανήτη ΓΗ, τους μεταλλαγμένους σπόρους και την σύγχρονη Κιβωτό του Νώε, που φυλάγεται στην παγωμένη Νορβηγία για «παν ενδεχόμενο». «Θα είμαστε θεοί, κατοικίδια ή μυρμήγκια που θα μας πατούν; Δεν ξέρω;» αναρωτιέται ο Στήβεν Χόκινγκ για την σχέση ανθρώπου και μηχανών και τα επόμενα χρόνια, ενώ ο Διευθυντής Μηχανικής της Google προφητεύει ότι μια τεχνητή νοημοσύνη που θα είναι πιο ισχυρή ένα δισεκατομμύριο φορές απ’ όλα τα ανθρώπινα μυαλά στο πλανήτη θα συντρίψει την ανθρώπινη νοημοσύνη μέχρι το 2045. Το αντίδοτο που προτείνεται από ορισμένους μελλοντολόγους, που αναζητούν τον δρόμο στην «αθανασία»; Τις «τελευταίες ημέρες αυτής της Πομπηίας», δηλαδή του ανθρώπινου είδους μέχρι το 2035 να εμφυτεύσουμε όλοι οι άνθρωποι στον εγκέφαλο μας μικροτσίπ που θα μας καταστήσουν «ισότιμους» με τις μηχανές…

Είναι η μόνη «αντίσταση» που θα δούμε σε ένα αναπόδραστο μέλλον; Πιστεύουμε κατηγορηματικά, πως όχι.

Ας προετοιμάζουμε, όμως την απόδραση του Ανθρώπου απ’ αυτό το μέλλον…

Νοέμβριος 2016

anarchy.gr

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: