Αν συνεχιστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με τον τρέχοντα ρυθμό, οι θερμοκρασίες στις πόλεις του Περσικού Κόλπου, όπως το Ντουμπάι, θα είναι ενδεχόμενο να γίνουν, σε ορισμένες περιόδους, πάρα πολύ καυτές ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κυκλοφορήσουν έξω, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Climate Change. Χρησιμοποιώντας κλιματικά μοντέλα για μια προσεκτική, τοπική ματιά στις μελλοντικές θερμοκρασίες με βάση την τοπική τοπογραφία και τις καιρικές συνθήκες, οι συντάκτες του περιοδικού βρήκαν πως οι συνθήκες αυτές θα έχουν επιπτώσεις στους ανθρώπους, χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο υγρού βολβού –που λαμβάνει υπόψη τις ψυκτικές ικανότητες της εξάτμισης και του αερισμού– να προσδιορίζεται σε ποιο σημείο η υγρή ζέστη θα υπερβαίνει την ικανότητά μας να ιδρώνουμε και να μειώνουμε φυσικά την θερμοκρασία του σώματός μας, καθιστώντας την ύπαιθρο θανατηφόρα.
Είναι ο δυνητικά θανατηφόρος συνδυασμός ζέστης και υγρασίας που μπορεί να αποβεί μοιραίος για την υγεία των ανθρώπων στον Περσικό Κόλπο, όπου το ζεστό θαλασσινό νερό και ο ξηρός αέρας της ερήμου αποτελούν τους κύριους παράγοντες διαμόρφωσης του κλίματος. Εργαζόμενοι χωρίς πρόσβαση σε κλιματισμό, όπως οι ασιάτες μετανάστες που δουλεύουν στο Ντουμπάι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε θερμοπληξία ή και, ακόμη χειρότερα, σε θάνατο.
Πόσο καυτό είναι το πάρα πολύ καυτό;
Πάνω από τους 35 ° C, όταν έχει υγρασία, η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος μόνο από την εφίδρωση δεν είναι αρκετή για να απομακρύνει τη θερμότητα από το σώμα, που σημαίνει ότι η παρατεταμένη έκθεση σε αυτό το κλίμα θα αυξάνει την εσωτερική θερμοκρασία του ανθρώπου σε θανάσιμη επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι οι δείκτες θερμότητας 74 C έως 77 C (συνδυασμένη θερμοκρασία και υγρασία) που προέβλεψε η μελέτη για τον Περσικό Κόλπο θα εμποδίσει την ικανότητα, ακόμη και η πιο υγιούς ατόμου να ιδρώνει στη ζέστη.
Η αλλαγή του κλίματος προς την κατεύθυνση αυτή θα έχει επίσης μεγάλη επίδραση στην μεγαλύτερη ετήσια δημόσια συγκέντρωση του κόσμου, το προσκύνημα Χατζ. Αν και η ιερή πόλη της Μέκκας είναι από την πλευρά της Ερυθράς Θάλασσας της Αραβικής Χερσονήσου, όπου δεν θα είναι τόσο ζεστά, όπως στις πόλεις από την πλευρά του Περσικού Κόλπου, η αύξηση της θερμότητας και της υγρασίας σε ολόκληρη την περιοχή σίγουρα θα προκαλέσει πολλούς θανάτους, σύμφωνα με τη μελέτη των μηχανικών Jeremy S. Pal και Elfatih AB Eltahir.
Τα πιο ζεστά μέρη στη Γη
Κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης εξέλιξης, η Γη δεν έχει ξαναδεί αυτό το είδος της παρατεταμένης, βασανιστικής θερμότητας και υγρασίας. Αλλά, εάν οι εκπομπές αερίων που παγιδεύουν τη θερμότητα –κυρίως το διοξείδιο του άνθρακα– συνεχίσουν να αυξάνονται με τους σημερινούς ρυθμούς, ο Περσικός Κόλπος (με την ιδιομορφία της με μοναδικής έρημου που συναντά την θάλασσα και το ιδιαίτερο κλίμα της) θα δούμε να σημειώνουν ρεκόρ θερμοκρασιών τα κύματα καύσωνα κάθε δεκαετία πάνω-κάτω.
Σε αντίθεση με τα υγρά Κράτη του Κόλπου, το θρυλικό για τη θερμότητα του Τιμπουκτού, στη χώρα της Δυτικής Αφρικής του Μάλι, είναι ξηρό, επιτρέποντας στους νομάδες Τουαρέγκ, να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν ενίοτε τους 54,5 C.
Η αφρικανική χώρα του Τζιμπουτί, απέναντι από τον κόλπο του Άντεν της Αραβίας, είναι επίσης ένα από τα πιο καυτά μέρη του πλανήτη, και με πολύ αλάτι στα ύδατά του. Η Λίμνη Assal, στην έρημο Danakil, μπορεί να αγγίξει τους καυτούς 50 C, αλλά είναι κατοικήσιμη.
Η τάση αυτή συνεχίζεται νότια του Τζιμπουτί, στην Αιθιοπία, όπου πόλεις κοντά στο πλούσιο σε θείο βύθισμα Danakil (παραπάνω), είναι ήδη ένα από τα πιο θερμά και πιο τραχειά μέρη στη Γη με μέση θερμοκρασία τους 34 C.
Στα δυτικά σύνορα της Λιβύης με την Αλγερία, το Γκανταμές (Ghadames) κοντά σε αυτούς τους αμμόλοφους αναφέρεται τακτικά ως ένα από τα πιο θερμά σημεία του πλανήτη. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2013, αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς τής UNESCO έπιασε τους 41 C, αν και χωρίς υγρασία και άρα ανεκτούς.
Στη Βόρεια Αμερική, ονομάστηκε Κοιλάδα του Θανάτου ένα εθνικό πάρκο των ΗΠΑ, στην Καλιφόρνια, που εσφαλμένα κατείχε το ρεκόρ για την υψηλότερη θερμοκρασία (56,7 C) μέχρι το 1922, όταν ανακαλύφθηκε ότι η περιοχή Al’Aziziyah, στη Λιβύη, ήταν στην πραγματικότητα το πλέον θερμό μέρος του πλανήτη.
Δημοσιεύθηκε από Κ.
Πηγή: http://www.cbc.ca/news/technology/persian-gulf-deadly-heat-nature-climate-change-study-1.3290510