ΚΥΚΛΟΦΟΡEI το φύλλο 163 της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Από την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου 2016, η μηνιαία αναρχική εφημερίδα ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας καθώς και στους χώρους διάθεσης του ημερήσιου και περιοδικού τύπου, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.

diadromi-163i

Ακολουθεί το προλογικό σημείωμα, αυτής της έκδοσης, από τον Κύκλο Σύνταξης:

«Κάθε πράξη που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης πρέπει να αποφευχθεί από όλες τις πλευρές».

Πρόκειται για μια από τις πλέον συνήθεις φράσεις, που ακούμε στα πλαίσια άσκησης της λεγόμενης διεθνούς διπλωματίας. Αυτήν την φράση χρησιμοποίησε και η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, ύστερα από την συνομιλία της με τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν, με αφορμή μια ακόμη «στιγμή» έντασης στην περιοχή της Κριμαίας.

Η υποκρισία, φυσικά, σε κάθε τέτοια περίπτωση είναι δεδομένη. Εδώ εμφανίζεται ένα τρίτο μέρος το οποίο παρεμβαίνει σαν μεσολαβητής, προκειμένου να εγγυηθεί ότι τα εμπλεκόμενα μέρη δεν θα οδηγηθούν σε μια «καταστροφική πορεία», ότι η φαινομενική ή πραγματική ακαμψία, που επιδεικνύουν θα πάψει και θα επικρατήσει η διάθεση διευθέτησης του προβλήματος δίχως απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο μεσολαβητής, λοιπόν, εμφανίζεται επειγόντως για να πιέσει, προειδοποιώντας για τα χρονικά περιθώρια που στενεύουν. Η ενεργοποίησή του δικαιολογείται από μια «καινούργια πρόκληση», που διαταράσσει τις ισορροπίες και εγκυμονεί «ανυπολόγιστες συνέπειες».

Πολλές φορές, βέβαια, οι ίδιοι πρόθυμοι μεσολαβητές είναι εκείνοι που έχουν προβεί σε εμπρηστικές ενέργειες, υπόγεια και αθέατα, ώστε την επόμενη ημέρα να αναλάβουν τον επίμαχο ρόλο του εγγυητή της επαναφοράς σε μια «ήρεμη» κατάσταση. Είναι φανερό ότι σ’ αυτήν την περίπτωση τα «ειδικά» συμφέροντα των μεσολαβητών είναι εκείνα που εξυπηρετούνται, η εξουσία τους είναι εκείνη που ενδυναμώνεται.

Οι μεσολαβητές άλλοτε προσκαλούνται από τους εμπλεκόμενους ή από έναν απ’ αυτούς και άλλοτε καταφθάνουν απρόσκλητοι για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, επιδεικνύοντας τα διαπιστευτήριά τους ή γενικότερα τα εφόδια που έχουν, ώστε να ανταπεξέλθουν στο έργο που αναλαμβάνουν.

Διόλου ασυνήθιστο, επίσης, είναι το γεγονός ενίοτε να παίρνουν φανερά το μέρος του πιο αδύναμου από τους εμπλεκόμενους, ώστε να εξισορροπήσουν την διαφορά.

Έτσι, προτείνουν πολλές φορές η διαπραγμάτευση να λάβει χώρα στο έδαφος του πλέον αδύναμου, ο οποίος με τον τρόπο αυτό «χαλαρώνει» για να συμμετάσχει με μεγαλύτερη άνεση στην διαδικασία αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Οι ειδικοί επί των διαπραγματεύσεων θυμίζουν ότι οι μεσολαβητές έχουν συχνά την δυνατότητα να επηρεάσουν το λεγόμενο δημόσιο αίσθημα, αφήνοντας ελεύθερα τα «λυσσασμένα σκυλιά των μέσων μαζικής ενημέρωσης», πιέζοντας τους εμπλεκόμενους, είτε καταγγέλλοντας την στασιμότητα είτε εγκωμιάζοντας την διάθεσή τους να συνεργαστούν και την προθυμία τους να προσέλθουν σε διάλογο.

Οι μεσολαβητές γνωρίζουν, επίσης, την σημασία της προσφοράς ενός «δώρου», σε περίπτωση που απαιτείται κάτι τέτοιο ή αντίστοιχα μιας «θυσίας», που θα κατευνάσει τα οξυμμένα πνεύματα και θα βάλει μια «ασφαλή βάση» στην διαδικασία διευθέτησης. Η δύναμη τού μεσολαβητή, άλλωστε, απορρέει από την δυνατότητα, όπως είπαμε, να ανταμείβει αλλά και να τιμωρεί, να επαναφέρει σε ισχύ τους κανόνες ή τις συμφωνίες που παραβιάστηκαν, να θυμίσει τις υποσχέσεις που δόθηκαν και δεν τηρήθηκαν.

Και ποια είναι η ασφαλέστερη βάση σ’ αυτήν την διαδικασία; Μα ποια άλλη;

Να πειστούν οι εμπλεκόμενοι ότι είναι δυνατή, όχι μόνο η υποχώρηση από την λογική τής πλήρους επικράτησης του ενός ή του άλλου μέρους, αλλά ακόμη και η ταύτιση των συμφερόντων τους με την από κοινού αναγνώριση των περιβόητων «ζωτικών χώρων»…

Σεπτέμβριος 2016

anarchy.gr

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: