Ε.Ε., ΔΙΑΙΡΕΣΗ, ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΞΗ

διαίρεσηΟ κουρνιαχτός που έχει σηκωθεί, ύστερα από την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, που διεξήχθη στην Μεγάλη Βρετανία, δεν έχει ακόμη καταλαγιάσει, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερο εύκολο μ’ έναν πραγματικό ορυμαγδό δηλώσεων, είτε έχουν πανηγυρικό χαρακτήρα είτε διέπονται από την γνωστή κινδυνολογία, να σκιάζονται ακόμη περισσότερο ή να υποτιμώνται ορισμένες ουσιώδεις διαστάσεις της κατάστασης, που εξελίσσεται.

Τονίζουμε και πάλι την λέξη εξελίσσεται.

Διότι δεν υπάρχει περίπτωση να ισχυριστεί κάποιος ότι οι προσανατολισμοί, οι αντιθέσεις ή και αντιφάσεις που σημαδεύουν την συνολικότερη φάση της παγκοσμιοποίησης, έτσι όπως αυτή τουλάχιστον δρομολογείται με ορόσημο το 1989, είναι καινούργιοι ή εκπλήσσουν.

Θα θυμίσουμε ότι μετά την λήξη της Δεύτερης Μεγάλης Ανθρωποσφαγής οι δυτικοί σύμμαχοι συνένωσαν τις τρεις κατεχόμενες ζώνες για να συγκροτήσουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, ενώ την ίδια στιγμή οι Σοβιετικοί μετέτρεπαν την δική τους ζώνη κατοχής στο ανατολικογερμανικό κράτος, το οποίο και προσέδεσαν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

Όπως παρατηρεί ο Henry Kissinger (Παγκόσμια Τάξη, Σκέψεις γύρω από το χαρακτήρα των εθνών και την πορεία της ιστορίας) «η Γερμανία είχε επανέλθει στην θέση που βρισκόταν τριακόσια χρόνια νωρίτερα, μετά την ειρήνη της Βεστφαλίας. Η διαίρεσή της είχε καταστεί βασικό στοιχείο της διεθνούς τάξης πραγμάτων που έκανε την εμφάνισή της».

Ο Henry Kissinger με ιδιαίτερη έμφαση μάλιστα, στην συνέχεια, επαινεί τον Κόνραντ Αντενάουρ, ο οποίος κατά την γνώμη του απέδειξε ότι διαθέτει τεράστια ηθικά αποθέματα συμμετέχοντας την εδραίωση της νέας διεθνούς τάξης επάνω στην διαίρεση της χώρας του.

Μετά την λεγόμενη κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ, το 1989, που σημάδεψε και συνεχίζει να σημαδεύει την συγκεκριμένη περίοδο παγκοσμιοποίησης, το άστρο της ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης φωτίστηκε από το ορόσημο του 1992.

Τις επόμενες δεκαετίες η επέκταση του ΝΑΤΟ μέχρι και τα ρωσικά σύνορα επέτρεψε να εκφραστούν φιλοδοξίες μέχρι πρότινος «αδιανόητες», που έφθαναν ακόμη και να συμπεριλαμβάνουν την Ρωσία στην συμμαχία. Διαίρεση και ενοποίηση.

Θα σημειώσουμε επί τροχάδην ορισμένα σημεία.

Ελάχιστα τονίζεται ή δεν αναλύεται περαιτέρω το γεγονός ότι ο χαρακτήρας του εν λόγω δημοψηφίσματος δεν είναι συνταγματικά δεσμευτικός. Αυτό σημαίνει ότι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί το αποτέλεσμά του να αλλοιωθεί, να αποτελέσει το εργαλείο επαναδιαπραγμάτευσης, και εν τέλει να αγνοηθεί.

Ήδη ευθέως αμφισβητείται το αποτέλεσμα από τους υποστηρικτές της παραμονής, οι οποίοι προτείνουν εν τω άμα και το θάμα την επανάληψή του. Σε κάθε περίπτωση, η ανασύνταξη της «προβληματικής», όπως αναγνωρίζεται από τις «αντιτιθέμενες» πλευρές ενοποιητικής διαδικασίας της ΕΕ είναι δεδομένη. Η εμμονή να περιστρέφονται οι «συνέπειες» με άξονα το οικονομικό ζήτημα σκοπίμως σκιάζει «άλλες» περιοχές.

Ή μήπως είναι δυσνόητη σε τόσους και τόσους αναλυτές και δημοσιολόγους ή ακατανόητη η έκταση της αλληλεπίδρασης είτε με πολεμικά γεγονότα που ήδη έχουν συμφωνηθεί, όπως λόγου χάρη η επέμβαση στην Λιβύη, είτε με τις εξελίξεις στο μέτωπο του Συριακού, με την αναμενόμενη κατάληψη της Ράκα (ταυτόχρονα από δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας);

Όχι βέβαια. Γνωρίζουν φυσικά, όλοι, ότι αφού συζητείται η απόσχιση μελών του λεγόμενου και Ηνωμένου Βασιλείου και μάλιστα όχι σε μια φιλολογικού τύπου συζήτηση, αλλαγή συνόρων ακόμη και εκείνου του καθεστώτος, που διέπει την κυριαρχία του Γιβραλτάρ, οι σοβαρότερες όψεις δεν αφορούν το οικονομικό ζήτημα.

Η καγκελάριος του ενωμένου γερμανικού κράτους Μέρκελ, δήλωσε με νόημα αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ότι «ακόμη και αν είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς για μας, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης ήταν μια ιδέα ειρήνης. Βλέπουμε όλοι ότι ο κόσμος βρίσκεται σε αναταραχή. Η ειρήνη που έχουμε στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια, δεν είναι αυτονόητη», σπεύδοντας βέβαια αμέσως μετά να διαβεβαιώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρκετά ισχυρή ώστε να δώσει τη σωστή απάντηση στις εξελίξεις. Αναφερόμενη μάλιστα στη διαδικασία εξόδου μιας χώρας από την ΕΕ, η Καγκελάριος επισήμανε ότι θα διαρκέσει χρόνια και ότι μέχρι την ολοκλήρωσή της η Βρετανία παραμένει μέλος της ΕΕ.

Το «πρόβλημα», λοιπόν, δεν μπορεί κατ’ αρχήν να λυθεί με συνοπτικές διαδικασίες. Το γεγονός αυτό ευνοεί ορισμένες πλευρές και καθυστερεί άλλες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αναγκάζει και τους μεν και τους δε να διαπραγματευτούν, όχι μόνο για όσα φανερά βρίσκονται στο τραπέζι, αλλά και για τα υπόλοιπα και ειδικώς σε όσα δεν τα βρίσκουν εδώ και καιρό. Με άλλα λόγια το «πρόβλημα» είναι πολύ μεγαλύτερο.

Το εάν, το πόσο και με ποιο τρόπο δηλαδή θα «μεγαλώσει» ή θα μικρύνει η ΕΕ δίπλα σε ήδη «κρίσιμα» μεγέθη, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, και βεβαίως πολύ σύντομα η Ινδία ή η Βραζιλία, προφανώς για όλους τους, δεν είναι ένα ζήτημα, που μπορεί να περιμένει άλλο ή να βαδίζει με ρυθμούς χελώνας ή να βασίζεται στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που διέπουν πολλούς κρίσιμους για την ενοποίησή της τομείς.

Η «κίνηση» έχει δρομολογηθεί ανεξάρτητα από το ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα του εν λόγω δημοψηφίσματος. Η επίλυση τέτοιων «προβλημάτων» δεν πρόκειται να γίνει με το γάντι. Η καγκελάριος, εν προκειμένω, δεν απειλεί, προειδοποιεί εκείνους –και δεν είναι λίγοι– που αναφανδόν ετοιμάζουν τα κανόνια.

Μόνο που «κανόνια» θα ηχήσουν και στο καλά προστατευμένο εδώ και πολλές δεκαετίες εσωτερικό της ΕΕ.

Η δολοφονία της βουλευτίνας Τζο Κοξ δεν ήταν μια φωτοβολίδα, που «έριξε» ένας ημίτρελλος, αλλά μια προειδοποιητική βολή. Άλλωστε το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος, που περίπου δίχασε με πολλούς και διάφορους τρόπους τους συμμετέχοντες φωνάζει για την συνέχεια, που μπορεί να σημαδέψει τις αντιθέσεις εντός Μεγάλης Βρετανίας αλλά και σε άλλα σημεία.

Με άλλα λόγια μήπως η ΕΕ εκβιάζεται να σηκωθεί για τα καλά και να συμμετάσχει σε μια ακόμη μεγάλη σταυροφορία, ειδ’ άλλως θα αποτελέσει ένα χαώδες πεδίο διασπάσεων;

Ο κύβος, μάλλον, ερρίφθη…

27-6-2016

Συσπείρωση Αναρχικών

Δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 162. Ιούλιος-Αύγουστος 2016
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: