Τερατουργήματα και τερατογενέσεις

FrankensteinΠρίν από 200 χρόνια η Μαίρη Σέλλεϋ, (κόρη του Γουίλλιαμ Γκόλντγουιν) έγραψε ένα βιβλίο με τον τίτλο «Φρανκενστάϊν, Ο σύγχρονος Προμηθέας». Το βιβλίο είναι μία αριστουργηματική μυθιστορία. Χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ένα από τα σημαντικότερα έργα φανταστικής λογοτεχνίας και πρωτοπόρο στην λεγόμενη επιστημονική φαντασία.

Πέρα από αυτά, η πραγματική του βαρύτητα ως έργου βρίσκεται στην υπέρβαση που πραγματοποιεί. Αυτή έγκειται στο ότι η συγγραφεύς κάνει γνωστό πως το έργο της είναι προϊόν ενός εφιαλτικού ονείρου, στο οποίο ένας νεαρός επιστήμονας κατασκευάζει στο εργαστήριο του ένα ανθρώπινο όν, το οποίο συναρμολογεί από τμήματα διαφόρων πτωμάτων. Εάν παρακολουθήσει κάποιος την πορεία του Βίκτωρος Φράνκενστάϊν και τα καταστροφικά αποτελέσματα που επέφερε στους οικείους του, η κατασκευή αυτού του όντος είναι εύκολο να κατανοήσει τη σκοπιμότητα αυτής της συγγραφής. Μία σκοπιμότητα που διατρέχει το σύνολο του βιβλίου και διαγράφει την σχέση του «δημιουργού» και του κατασκευασθένος όντος, με αποτέλεσμα την αναπόφευκτη εξάλειψή τους.

Ποιός, όμως, ασχολείται με αυτού του είδους τις λεπτομέρειες;

Από την τεχνητή νοημοσύνη και την ρομποτική, έως την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων και τα διάφορα εργαστήρια κατασκευής υβριδίων φυτών, ζώων και ανθρώπων υπάρχει μία πρωτοφανής εκδήλωση της εξουσιαστικής μανίας. Συνεχή πειράματα πραγματοποιούνται και ελάχιστα από τα τερατουργήματα που κατασκευάζονται βλέπουν το φώς της δημοσιότητος. Πρόσφατα, δημοσιοποιήθηκε, η κλωνοποίηση ενός όντος από υβρίδιο που αποτελείται κατά 50% από άνθρωπο και 50% από γορίλλα. Το «έργο» έλαβε χώραν στο Ινδικό Πανεπιστήμιο του Μπανγκαλόρ, στην Καρνατάκα και του δόθηκε η ονομασία Hurilla.

hurillaΤα τερατουργήματα, λοιπόν, έρχονται να προστεθούν στις τερατογενέσεις, που προέρχονται από την ραδιενέργεια (Τσέρνομπιλ, Φουκουσίμα κλπ), την εκτεταμένη ρύπανση και μόλυνση του περιβάλλοντος και την έκλυση τοξικών χημικών στον υδροφόρο ορίζοντα. Όλα δείχνουν πως οι σύγχρονοι ηγήτορες (πολιτικοί, επιστήμονες, κ.λπ.) επισπεύδουν την διάρκεια αυτού του κύκλου ζωής του πλανήτη και, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή κάποιοι που να είναι ικανοί να τους σταματήσουν.

Ο σύγχρονος Προμηθέας, ο Βίκτωρ Φρανκενστάϊν, είναι αυτός που μέσα από το έργο της Μ. Σέλλεϋ, παρέχει την βαθειά –αν και τόσο απλή– γνώση: ότι η υπέρβαση των φυσικών ορίων, ο βιασμός της φύσης, η εξουσιαστική αλαζονεία και αρπακτικότητα, επιφέρουν καταστροφές και αποτελέσματα, που δεν είναι δυνατόν ούτε να προβλεφθούν ούτε και να ελεγχθούν…

Δημοσιεύθηκε από Ρομφαίος
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: