Αντιηλιακἠ ρύπανση

Αντιηλιακἠ-ρύπανσηΟι τουρίστες που κολυμπούν αμέριμνοι κοντά σε κοράλλια είναι… θανατηφόροι για τους πανέμορφους αλλά και χρήσιμους για την θαλάσσια ζωή οργανισμούς. Τα κοράλλια στην κυριολεξία «πεθαίνουν λιγδιασμένα με αντηλιακό».

Οι χιλιάδες τoξικοί τόνοι αντηλιακών προϊόντων, που καταλήγουν κάθε χρόνο σε κοραλλιογενείς υφάλους σκοτώνουν τα κοράλλια. Είναι πιθανό, τουλάχιστον κατά ένα μέρος, να ευθύνονται για την παρακμή των πιο παραγωγικών συστημάτων των ωκεανών. Η οξυβενζόνη, χημικό που απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία και χρησιμοποιείται σε 3.500 μάρκες αντηλιακών ανά τον κόσμο, απαντάται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στις τουριστικές περιοχές στην Χαβάη και στην Καραϊβική με κοραλλιογενείς υφάλους, αναφέρει διεθνής ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση «Archives of Environmental Contamination and Toxicology».

Η μελέτη των ερευνητών είχε ως εξής: συνέλεξαν προνύμφες κοραλλιών και ενήλικους πολύποδες και τους μετέφεραν στο εργαστήριο για τοξικολογικές δοκιμές. Εκεί αποδείχθηκε ότι η οξυβενζόνη προκαλεί βλάβες στο DNA και διαταράσσει το ορμονικό σύστημα των προνυμφών με αποτέλεσμα οι προνύμφες να παγιδεύονται μέσα στον ίδιο τον εξωσκελετό τους και να πεθαίνουν. Ακόμα και τα ενήλικα κοράλλια είναι ευάλωτα, καθώς η οξυβενζόνη (βενζοφαινόνη-3) βρέθηκε ότι τους προκαλεί αποχρωματισμό (όταν πεθαίνουν τα συμβιωτικά μονοκύτταρα φύκη που φιλοξενούνται μέσα στα κοράλλια, στερούν από τους πολύποδες μια βασική πηγή τροφής). Οι δε βλάβες ήταν εμφανείς ακόμα και στην ακραία χαμηλή συγκέντρωση των 62 μερών ανά τρισεκατομμύριο, δηλαδή σε αναλογία μιας σταγόνας οξυβενζόνης διαλυμένης σε 6,5 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.
Στη Χαβάη και την Καραϊβική, όπως αποκάλυψαν οι δειγματοληψίες, η συγκέντρωση οξυβενζόνης ήταν 12 φορές μεγαλύτερη από άλλα λιγότερο τουριστικά θέρετρα. Περίπου 6 με 14 χιλιάδες τόνοι αντηλιακών προϊόντων εκτιμάται ότι καταλήγουν σε κοραλλιογενείς υφάλους κάθε χρόνο. «Στην Καραϊβική έχουν χαθεί τουλάχιστον το 80% των κοραλλιογενών υφάλων» επισημαίνει ο Κρεγκ Ντάουνς, από τον μη κερδοσκοπικό επιστημονικό οργανισμό Haereticus Environmental Laboratory της Βιρτζίνια, ο οποίος είναι επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές ζητούν τον περιορισμό της χρήσης αντηλιακών σε ευαίσθητες περιοχές, και συνιστούν μάλιστα στους δύτες να προτιμούν ολόσωμες στολές για την προστασία τους και να αποφεύγουν τα αντηλιακά.

Εννοείται, πως μία εκτεταμένη έρευνα θα αποδείξει πολλές επιβλαβείς επιπτώσεις των αντιηλιακών που χρησιμοποιούνται. Να επισημάνουμε, τέλος, πως η οξυβενζόνη έχει κατηγορηθεί για ορμονικές και κυτταρικές αλλαγές στον άνθρωπο.

Κι όμως, υπάρχουν τόσοι και τόσοι απλοί και «πρωτόγονοι» τρόποι αντιμετώπισης των ηλιακών ακτίνων που μπορούν να αντικαταστήσουν τα αντιηλιακά. Ωστόσο, πρώτιστο μέλημα είναι το ξεπέρασμα της ανόητης διαρκούς και πολύωρης έκθεσης στον ήλιο…

Δημοσιεύθηκε από Κ.
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: