Η «διαπραγμάτευση» της ένδειας

endeiaΚαθώς, η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται» τόσο τα νέα μέτρα που ζητά η Τρόικα όσο και τα αντίστοιχα ανταλλάγματα που ζητάει η ίδια για την παραμονή της στην εξουσία, η οικονομία τους ισοπεδώνεται . Κάθε μέτρο των δανειστών και η οποιαδήποτε συμφωνία με τους εκάστοτε δανειστές θα μεταφράζεται σε αντίστοιχες μέρες παραμονής στην εξουσία. Άλλωστε, τους ευρωπαίους έτερους, όπως τους αποκαλούν, τους ενδιαφέρει πρωτίστως να υπακούς και να υλοποιείς τα συμφέροντά τους παρά οι ιδεολογικές προσεγγίσεις του κάθε κόμματος.

Τα τελευταία περίπου τριάντα χρόνια, το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας έχει αλλάξει 10 φορές. Είναι γεγονός ότι από το 2002, όπου η χώρα έγινε μέλος της νομισματικής ενώσεως, φορολογούμενοι του ελλαδικού χώρου (και πάντως όχι οι πλούσιοι) πλήρωσαν 601,47 δις ευρώ! Τη Μεγάλη Εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζεται να καταθέσει το φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει αλλαγές τόσο για την άμεση όσο και για την έμμεση φορολογία.

Ωστόσο, οι πιέσεις συνεχίζονται και ήδη οι δανειστές σκέφτονται να ζητήσουν την επιβολή νέων μέτρων αν η Ελλάδα δεν πιάσει τους στόχους του προγράμματος.
Την ιδία στιγμή η οικονομική κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει. Σύμφωνα με επίσημα πλέον στοιχεία το 22,2% του εγχώριου πληθυσμού βρίσκεται σε κατάσταση ένδειας. Βάσει αυτών των στοιχείων, το 2015 στην Ελλάδα ζούσαν σε κατάσταση ένδειας περίπου 2,37 εκατομμύρια άνθρωποι και συνολικά στην ΕΕ, 41 εκατομμύρια άνθρωποι. Παρ’ όλα αυτά, η διαρροή στοιχείων για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος καλά κρατεί.
Αμύθητα ποσά αποκρύπτονται, οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη έχουν τόσο πλούτο όσο ο μισός πληθυσμός της Γης, δηλ. περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι! Ο πλούτος μάλιστα των 62 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο έχει αυξηθεί κατά 44% από το 2010, ενώ ο πλούτος των φτωχότερων 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων μειώθηκε κατά 41%.

Είναι, πλέον, είναι ηλίου φαεινότερον πως η απόκρυψη εισοδημάτων μέσω των φορολογικών «παραδείσων» έχει καταστεί ως η προσφορότερη «λύση». Η «οικονομική ελίτ» είχε καταχωνιάσει τουλάχιστον 21 τρισεκατομμύρια δολλάρια σε μυστικούς φορολογικούς παραδείσους έως τα τέλη του 2010!

Όσες «διαπραγματεύσεις» και αν γίνουν, το σίγουρο είναι πως θα επακολουθήσουν τα αναγκαία μνημόνια προς όφελος της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας. Είναι δεδομένο ότι ο δρόμος προς την ανθρωπινή εκμετάλλευση είναι προκαθορισμένος και συνεχής. Όσοι ονειρεύονται πολιτικούς ηγέτες που θα έρθουν ως μεσσίες να μας σώσουν πλανώνται πλάνην οικτράν.

Πάντως, στα ερείπια της σημερινής εξαθλίωσης μπορεί να χτιστή με σωστό τρόπο η χαμένη ενότητα και αρμονία του ανθρώπου με την φύση. Ας μην το ξεχνάμε αυτό.

Δημοσιεύθηκε από Μ.
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: