Ο κλοιός σφίγγει… (Μέρος 3)

kloios-3Σε ασυνήθιστα οξείες, για ανώτατο διπλωμάτη, δηλώσεις, προχώρησε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο ΝΑΤΟ στο Rossiya 24.

O Alexandr Grushko στις 30 Μαρτίου 2016 είπε επί λέξη[1] [2] ότι

«Η Ρωσία δεν πρόκειται να παρακολουθήσει με απάθεια την ανάπτυξη της αμερικάνικης στρατιωτικής παρουσίας στην Ευρώπη και θα δώσει ασύμμετρη απάντηση σε αυτό. Δεν είμαστε θεατές, θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα στρατιωτικά μέσα που κρίνουμε ως απαραίτητα, ώστε να ισορροπήσουμε αυτήν την αδικαιολόγητη, σε κάθε περίπτωση, στρατιωτική ενίσχυση (του ΝΑΤΟ). Σίγουρα θα αντιδράσουμε εντελώς ασύμμετρα.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει μια πολιτική που χαράχτηκε στη σύνοδο της Ουαλίας, και συνίσταται στην αξιοσημείωτη στρατιωτική ενίσχυση των «ανατολικών συνόρων» του ΝΑΤΟ διατηρώντας όμως διαύλους διαλόγου με τη Ρωσία πάνω σε ζητήματα που άπτονται κοινών συμφερόντων.

[…]

Σήμερα αν δούμε σαν όλον την τρέχουσα δραστηριότητα των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, το κρίσιμο ζήτημα που προκύπτει είναι η ραγδαία επιδείνωση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή

Δεν μπορούμε να φανταστούμε χώρες σαν την Ουκρανία ή τη Γεωργία που παρακαλούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και η Συμμαχία να το αποδέχεται γιατί θα ισοδυναμούσε με έκρηξη στην περιοχή και η Ευρώπη θα βρισκόταν στο χείλος μιας κρίσης, της οποίας την ένταση και έκταση θα ήταν αδύνατον να υπολογίσουμε σήμερα.

Δεν γνωρίζουμε, ούτε θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε το διπλωματικό παρασκήνιο που προκάλεσε αυτές τις δηλώσεις, όμως και στις διεθνείς σχέσεις ισχύει το γνωμικό ότι «δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά».

Πράγματι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να τετραπλασιάσουν, ως τα τέλη του 2017 την στρατιωτική παρουσία τους στην Ευρώπη ενώ συζητείται ανοιχτά το δόγμα «αποεθνοποίησης» των εθνικών στρατών των ευρωπαϊκών χωρών, που είναι κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Οι νέοι στρατοί στην τελική τους μορφή θα είναι μικρές και ευέλικτες δυνάμεις «ταχείας επέμβασης» που θα λειτουργούν ως απλοί βραχίονες του ΝΑΤΟ σε όλες τις αποστολές του.

Περισσότερα για το θέμα της ΝΑΤΟϊκής επέκτασης προς ανατολάς ΕΔΩ.

Απόγονοι του Κατιλίνα

[1] http://tass.ru/en/politics/866159

[2] http://www.missiontonato.ru/en/news/875/

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: