Πέντε χρόνια πριν (15 Μαρτίου 2011)-Πέντε χρόνια μετά (15 Μαρτίου 2016)

syria1Στην αρχή μικρές αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις καταστέλλονται άγρια στην Δαμασκό. Βασανίζονται νέα παιδιά στην πόλη Ντεράα, επειδή θεωρήθηκαν ύποπτα για το γράψιμο αντικαθεστωτικών συνθημάτων. Δίδεται υπέρμετρη έκταση στην πληροφορία, ενώ και η παραπληροφόρηση έχει τον πρώτο λόγο. Πρωτοφανείς διαδηλώσεις ξεσπούν ενάντια στο καθεστώς Άσσαντ, που αντιμετωπίζονται με βιαιότητα.

Αυτά τα πρώτα γεγονότα εξελίσσονται στον καταστροφικό πολιτικό πόλεμο που ακολουθεί με αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα, περισσότερους από 480.000 νεκρούς (12.000 χιλιάδες από αυτούς είναι παιδιά), 1.000.000 τραυματίες, ενώ και οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. syria2Οι περισσότερες πόλεις είναι ερειπωμένες από τους βομβαρδισμούς, το 83% του δικτύου ηλεκτροδότησης είναι ανενεργό, τα νοσοκομεία και τα σχολεία κατεστραμμένα… και ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται περίπου 5 εκατομμύρια κάτοικοι έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς με 1 εκατομμύριο από αυτούς να έχουν περάσει το Αιγαίο, από τα παράλια της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά, προσπαθώντας να φτάσουν σε κάποια χώρα της Ευρώπης.

Οι λόγοι πολλοί και ο καθένας μπορεί να σκεφθή και να κατανοήση πως μια ιστορική, όμορφη και εύφορη περιοχή του πλανήτη μπορεί να μετατραπή σε σωρούς ερειπίων και στάχτης, σε εκατόμβες νεκρών όταν τα συμφέροντα της παγκόσμιας κυριαρχίας το επιτάσσουν.

Η «αραβική άνοιξη», για την οποία κάποιοι μιλούσαν, κομπορρημονούσαν και παπαγάλιζαν προκατασκευασμένες αναλύσεις, έχει καταστρέψει τις ζωές των ανθρώπων στην Λιβύη και στην Συρία, όπως προηγούμενα το «δημοκρατικό» εφεύρημα απετέλεσε το πρόσχημα για την καταστροφή του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Αλλά ας μην επεκταθούμε σε αναλύσεις σ’ αυτό το σημείωμα κι ας αφήσουμε μερικές εικόνες να μιλήσουν.

Δημοσιεύθηκε από Αναρχία και Ζωή

syria3

syria4

syria5

syria7

syria8

syria9

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: