Αμερικανικές βάσεις στο συριακό Κουρδιστάν

Picture_1Πρόσφατα κυκλοφόρησαν σε κουρδικά δημοσιογραφικά μέσα αναφορές που δείχνουν ότι οι ΗΠΑ επεκτείνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο εσωτερικό της βόρειας Συρίας. Πλέον, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν στρατοπεδεύσει σε δύο αεροπορικές βάσεις, στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κουρδικών Δυνάμεων Προστασίας του Λαού (YPG) κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Η μία από αυτές τις βάσεις είναι γνωστή από τον Ιανουάριο, βρίσκεται στην επαρχία Al Hasakah και γειτνιάζει τόσο με την Τουρκία όσο και με το Ιράκ. Πρόκειται για το αεροδρόμιο Rmeilan, το οποίο οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ήδη ως ορμητήριο στρατιωτικών ελικοπτέρων, ενώ παράλληλα γίνονται εργασίες ώστε οι υποδομές του αεροδρομίου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από μεγάλα μαχητικά. Τα πρόσφατα δημοσιεύματα δείχνουν ότι οι εργασίες κοντεύουν να ολοκληρωθούν σε αυτό το αεροδρόμιο. Η ακριβής τοποθεσία της δεύτερης βάσης παραμένει έως τώρα μυστική, ωστόσο βρίσκεται κοντά στο Κομπανί (Kobanê), στην επαρχία της Rojava.

Μιλώντας για το στήσιμο και την ανάπτυξη των βάσεων, ο εκπρόσωπος τύπου της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού, Steve Warren, δήλωσε σχετικά: «Η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι σε εξέλιξη. Όμως, λόγω της ιδιαίτερης φύσης των δυνάμεων που δρουν εκεί, είναι πολύ σημαντικό να μη συζητήσουμε για την ακριβή τοποθεσία στην οποία βρίσκονται.» Παράλληλα, αρνήθηκε ότι οι ΗΠΑ έχουν τον άμεσο έλεγχο οποιουδήποτε αεροδρομίου στη Συρία, ενώ σημείωσε πως βασικός στόχος είναι να αυξηθεί «η αποτελεσματικότητα του ανεφοδιασμού» στο συριακό Κουρδιστάν.

Από τον περασμένο Δεκέμβρη, οι ΗΠΑ έχουν στείλει στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων στην περιοχή, οι οποίοι είναι σε επαφή με μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης και συντονίζουν από εδάφους τους βομβαρδισμούς που κάνει η αμερικανική αεροπορία. Παρ’ ότι υποτίθεται πως πλέον, στο στρατιωτικό επίπεδο, οι ΗΠΑ διαδραματίζουν μονάχα έναν υποστηρικτικό ρόλο τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία, εκπαιδεύοντας και καταρτίζοντας τις τοπικές ένοπλες ομάδες, είναι σαφές ότι οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις εμπλέκονται άμεσα στα πεδία των μαχών. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από σχετικές ανακοινώσεις που κάνουν λόγο για νεκρούς αμερικανούς, οι οποίοι συγκαταλέγονται στα μέλη της διαβόητης Delta Force.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τις βάσεις τους στο συριακό Κουρδιστάν ως ορμητήριο των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, ενώ, παράλληλα, εφοδιάζουν από εκεί με προμήθειες και οπλισμό τις ομάδες της αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή, αποκτούν τη δυνατότητα στάθμευσης βομβαρδιστικών στη βόρεια Συρία, γεγονός που πολλαπλασιάζει την προβολή της ισχύος τους στην περιοχή και διευκολύνει περαιτέρω αεροπορικές επιδρομές.

Ο μακρόχρονος αγώνας των Κούρδων για αυτονομία μοιάζει να βρίσκεται πιο κοντά στην ιστορική του δικαίωση, μετά την ίδρυση των καντονιών στο Cizîrê, στο Kobanê και στο Efrîn της βόρειας Συρίας. Και ο κουρδικός λαός έχει δώσει το αίμα του για τον σκοπό της απελευθέρωσής του, με τις γυναίκες και τους άντρες του να μένουν στη Συρία και να μάχονται, καταβάλλοντας το βαρύ τίμημα που συνόδευε αυτή τους την απόφαση. Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει την Ουάσινγκτον να βλέπει τα καντόνια της δημοκρατικής αυτονομίας σαν ένα προκεχωρημένο φυλάκιο στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντά της στην περιοχή.

Δημοσιεύθηκε από Κ. Α.
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: