ΚΥΚΛΟΦΟΡEI το φύλλο 158 της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Από την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016, η μηνιαία αναρχική εφημερίδα ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας καθώς και στους χώρους διάθεσης του ημερήσιου και περιοδικού τύπου, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.

diadromi-158i

Ακολουθεί το προλογικό σημείωμα, αυτής της έκδοσης, από τον Κύκλο Σύνταξης:

Η «παύση του πυρός» στην (τριχοτομημένη) Συρία, που συμφωνήθηκε στο Μόναχο μοιάζει δυστυχώς με την νηνεμία πριν την επόμενη καταιγίδα. Την ίδια στιγμή, δυνάμεις του Ισλαμικού κράτους εξαπολύουν επίθεση με χημικά εναντίον των Πεσμεργκά, Κούρδων πολιτοφυλάκων στο βορειοδυτικό Ιράκ με την καθοδήγηση, φυσικά, του τουρκικού κράτους, που συνεχίζει να προσβλέπει σε εδάφη στην Μοσούλη, ενώ οι Ιρανοί κατοχυρώνουν την παρουσία τους στο Ιράκ και στην πόλη Ντιλάγια.

Σύμφωνα, άλλωστε, και με την Ανεξάρτητη Διεθνή Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία, οι διεθνείς και οι περιφερειακές ξένες δυνάμεις, που πιέζουν για συνομιλίες είναι οι ίδιες που «θρέφουν την στρατιωτική κλιμάκωση». Στα σημεία που υποχωρούν οι «αντιπρόσωποι», που καθοδηγούνται είτε ευθέως είτε μέσω ενός πολυπλόκαμου δικτύου συμμαχιών, φανερώνονται τα «μεγάλα αφεντικά», διαθέσιμα πλέον να συνεργαστούν «στενότερα» για την «ειρήνευση». Το ΝΑΤΟ «μπαίνει» στο Αιγαίο με πρόσχημα το προσφυγικό ζήτημα. Πότε θα «φύγει»; Άγνωστο. Το ίδιο συνέβη και με τους κεφαλαιακούς ελέγχους.

Εν τω μεταξύ, το καθεστώς Τσίπρα κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προβλέποντας τον εγκλωβισμό 70.000 προσφύγων και μεταναστών μόλις τον επόμενο μήνα, ενώ δειλά-δειλά ακούγονται νούμερα που υπερβαίνουν τις 200.000 μέχρι το καλοκαίρι και ανακοινώνεται η κατασκευή camps (sic!), δηλαδή στρατόπεδα 10.000 και άνω προσφύγων. Και επειδή είναι της μόδας να κατακρίνονται τα ακροδεξιά αντανακλαστικά κρατών, όπως η Αυστρία ή η Ουγγαρία, να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς απευθύνθηκε, τον Δεκέμβριο, στο Συμβούλιο του Κράτους με δύο ερωτήματα. Το πρώτο αφορά πρόταση που διατύπωσε η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν και υιοθέτησαν οι Νικολά Σαρκοζί και Λοράν Βοκιέ (Les Rpublicains): να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης για τα 20.000 άτομα που έχουν αστυνομικό φάκελο με την ένδειξη «S», που θεωρούνται δηλαδή επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια (οι μισοί λόγω ισλαμικού ριζοσπαστισμού, οι άλλοι μισοί για πολιτικο-συνδικαλιστική δράση ή χουλιγκανισμό).

Το εκτελεστικό ρωτά, εάν ο νόμος μπορεί να προβλέπει την προληπτική διοικητική κράτηση για άτομα, που δεν έχουν καταδικαστεί. Και, κάτι τέτοιο, στη βάση φακέλων που, κατά την ομολογία του ίδιου του υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, «επιτρέπουν να παρακολουθείται η συμπεριφορά ατόμων που δεν έχουν διαπράξει κανένα ποινικό παράπτωμα, αλλά ενδέχεται να διαπράξουν».

Το δεύτερο είναι αν η γαλλική κυβέρνηση μπορεί να ενσωματώσει στο Σύνταγμα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως αναφέρει η Monde Diplomatique, σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στις 17 Δεκεμβρίου, πάνω από εκατό ενώσεις, οργανώσεις και σωματεία καταγγέλλουν τον «πραγματικό εκτροχιασμό τής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία στοχεύει εξ ίσου ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με κινδύνους επιθέσεων. (…) Οι απαγορεύσεις που αφορούν τις δημόσιες κινητοποιήσεις πολλαπλασιάζονται (…), ενώ, την ίδια στιγμή, επιτρέπονται οι αθλητικές συναντήσεις και εκδηλώσεις, όπως οι υπαίθριες αγορές των Χριστουγέννων», ζητώντας από την κυβέρνηση «να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και «να εγκαταλείψει μια συνταγματική μεταρρύθμιση που προετοιμάστηκε μέσα σε έκτακτες συνθήκες». Γάλλοι ιστορικοί, αλλά και νομικοί, τονίζουν με κάθε τρόπο ότι η ιστορία έχει αποδείξει ότι όλοι οι νόμοι που προέβλεπαν κάποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως εκείνοι που ψηφίστηκαν το 1893-1894, την επαύριο μιας σειράς αναρχικών επιθέσεων ή ο νόμος για την κατάσταση πολιορκίας, που προβλέφθηκε για να προστατευθεί η Γαλλική Δημοκρατία o oποίος χρησιμοποιήθηκε το 1852, για να νομιμοποιηθεί το πραξικόπημα του Λουδοβίκου Ναπολέοντα, και το 1871 για να συντριβεί η Κομμούνα, «εκτροχιάστηκαν από τους αρχικούς στόχους τους»…

Μάρτιος 2016

anarchy.gr

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: