Με το βλέμμα στραμμένο προς μια περαιτέρω κλιμάκωση της εμπλοκής των ΗΠΑ στα πολεμικά μέτωπα του Ιράκ, που ενεργοποιήθηκαν εκ νέου μετά την εξάπλωση του ISIS, ο υπουργός Άμυνας Κάρτερ δήλωσε στις 29 Φεβρουαρίου, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, ότι το Πεντάγωνο σχεδιάζει να υποβάλλει μία σειρά σχετικών προτάσεων προς την κυβέρνηση Ομπάμα. Οι προτάσεις αυτές αφορούν την ανάληψη περισσότερων δράσεων από πλευράς χιλιάδων αμερικανών στρατιωτών στο έδαφος των συγκρούσεων.
«Μιλάμε για τα περισσότερα από τα πράγματα που κάναμε και στο Ραμάντι, αλλά μιλάμε και για επί πλέον πράγματα, παρόμοια με εκείνα που έχουμε προσφέρει και στο παρελθόν», επέμεινε ο Κάρτερ. Το Ραμάντι βρίσκεται 130 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης. Το ISIS κατέλαβε την πόλη το 2014 ενώ εκδιώχθηκε από αυτήν το Δεκέμβρη το 2015, κατόπιν επιθέσεως των κυβερνητικών στρατευμάτων του Ιράκ, με την κάλυψη και υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων. Αν και οι δηλώσεις του Κάρτερ φαίνονται σκοπίμως ασαφείς, φέρεται να ήταν αυτός που προώθησε την ιδέα να ενταχθούν μαχητικά ελικόπτερα των ΗΠΑ και αμερικανοί στρατιώτες στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ, μια πρακτική που είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται και ανάμεσα στις πρόσφατες προτάσεις του. Έτσι οι ΗΠΑ μπορούν να επεμβαίνουν στρατιωτικά, αλλά με συγκεκαλυμμένο τρόπο.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να πουλήσει στο αμερικανικό κοινό το σύνθημα της «μη εμπλοκής χερσαίων δυνάμεων» (“no boots on the ground”) όσον αφορά τις πολεμικές συγκρούσεις που εξελίσσονται στην περιοχή. Για να το επιτύχει, χρειάστηκαν δεκάδες μικρές επιχειρήσεις προκειμένου να αναπτυχθούν ξανά οι δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, όπου αριθμούν σήμερα 5.000 και πλέον στρατιώτες, και να βγουν από τις βάσεις τους για να λάβουν μέρος στα πεδία των μαχών.
Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις επιφυλάξεις του Λευκού Οίκου. Η ίδια η Ιρακινή κυβέρνηση, που βρίσκεται στη σφαίρα επιρροής του Ιράν, έχει επανειλημμένα αρνηθεί την άμεση εμπλοκή αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στον πόλεμο, καθώς έρχεται αντιμέτωπη με έντονες πιέσεις από σιίτες αντάρτες, που επιθυμούν η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ να κρατηθεί σε σχετική απόσταση από τα πεδία στα οποία αυτοί μάχονται.