Βάρκιζα τέλος, ζωή μαγική!

bafeiadis-tsakalotos-1984Μήνας επετείων ο Φεβρουάριος. Η ίδρυση του ΕΛΑΣ (16 Φεβρουαρίου 1942), η συμφωνία της Βάρκιζας (12 Φεβρουαρίου 1945), μας κάνουν να θυμηθούμε τις πλέον σκοτεινές στιγμές που έζησαν οι άνθρωποι στη σκιά των γιγαντιαίων συγκρούσεων ανάμεσα σε εξουσιαστικές φατρίες και στις οποίες συμμετείχαν εκόντες άκοντες. Αυτόν τον μήνα διαλέγουμε ώστε να ξεκινήσει άμεσα μία εκστρατεία για την καθιέρωση της παραμονής των Χριστουγέννων ως ημέρας εθνικής ενότητας, που από όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχει. Είναι η μέρα (24-12-2015) που δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως) για τον διορισμό της εγγονής του Άρη Βελουχιώτη, που ακούει στο εντελώς αδιάφορο όνομα «Χριστίνα – Δάφνη Παπαδάκη» στην θέση «ειδικού συνεργάτη» του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, μικρανεψιού του στρατηγού Θρασύβουλου Τσακαλώτου, του νικητή στο Γράμμο και στο Βίτσι!

Με την ευκαιρία να αποκαλύψουμε μια σχετικά άγνωστη πτυχή της δράσης του Τσακαλώτου: Ο βρετανός στρατηγός Σκόμπυ και η βρετανική αποστολή, λίγες μέρες μετά το ξέσπασμα των «δεκεμβριανών» του 1944, είχε πειστεί πως η υπέρτερη στρατιωτική ισχύς του ΕΛΑΣ θα έκαμπτε τις λιγοστές δυνάμεις της χωροφυλακής και των άγγλων πεζοναυτών και στην συνάντηση στην πρόχειρη βάση των «Παραπηγμάτων» (στην θέση του σημερινού Μεγάρου Μουσικής) έθεσε το θέμα της αποχώρησης των βρετανικών δυνάμεων από την πρωτεύουσα. Ο στρατηγός Τσακαλώτος, που συμμετείχε ως διοικητής της Τρίτης Ορεινής Ταξιαρχίας, αντέδρασε έντονα και κατέθεσε υπόμνημα προς την βρετανική πλευρά ότι η «μάχη των δεκεμβριανών» μπορούσε να κερδηθεί από τις κυβερνητικές και συμμαχικές δυνάμεις, κάμπτοντας τελικά τις βρετανικές αντιρρήσεις1.

Περασμένα-ξεχασμένα: Μετά από εβδομήντα τόσα χρόνια οι άξιοι απόγονοι των δύο πολεμάρχων θα συνεργαστούν ειρηνικά για το 3ο Μνημόνιο και την ειρηνική παράδοση της χώρας και των κατοίκων στον ευρωπαϊκό Άξονα.

Δημοσιεύθηκε από Λ.

1. Καθημερινή 19.07.2012 και αλλού.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: