Μίλησε κανείς για Νεο-οθωμανισμό;

neoΣτο ίντερνετ  κυκλοφόρησε πριν από τρεις μέρες ένα βίντεο, δείχνοντας τουρκικό στρατιωτικό άγημα να παρελαύνει τραγουδώντας ρυθμικά ισλαμικό εμβατήριο, που καλεί σε εξόντωση των Κούρδων και των Αρμενίων από τους «γιούς των Οθωμανών» και καταλήγει με το γνωστό «Αλλάχ ου Ακμπάρ».

Την ίδια στιγμή τα τουρκικά στρατεύματα έχουν εξαπολύσει  αιματηρή επιχείρηση εντός κουρδικών πόλεων  στη νοτιοανατολική Τουρκία ενώ η τουρκική στρατιωτική μηχανή σχεδιάζει εισβολή στη βόρεια Συρία και τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας  (buffer zone) ώστε να προστατεύσει το ISIS. Η τελευταία επιχείρηση έχει αναβληθεί αρκετές φορές εξ αιτίας της έντονης δραστηριοποίησης του συριακού στρατού με τη βοήθεια ισχυρών ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.[1]

Παράλληλα το Χαλιφάτο του Ερντογάν έχει προχωρήσει  τον τελευταίο καιρό σε εκατοντάδες συλλήψεις δημοσιογράφων που μεταδίδουν «απαγορευμένες» για το καθεστώς ειδήσεις, ενώ οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές πρότειναν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στους δυο δημοσιογράφους της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριετ που απέδειξαν με φωτογραφικό υλικό τον ανεφοδιασμό με όπλα και πυρομαχικά του ISIS από το τουρκικό κράτος.

Δεκαπέντε  χρόνια μετά από την πρώτη έκδοση (2001) του πονήματος του Νταβούτογλου «Το στρατηγικό βάθος και η θέση της Τουρκίας» (μεταφράστηκε στα ελληνικά μόλις το 2010), ο νεοοθωμανισμός αποτελεί το επίσημο κρατικό δόγμα της Τουρκίας. Μετά από έναν αιώνα το τουρκικό κράτος σηκώνει ξανά  την πράσινη σημαία του Ισλάμ ετοιμάζοντας νέες κατακτητικές εκστρατείες και γιατί όχι, νέες γενοκτονίες. [2]

Απόγονοι του Κατιλίνα

[1] South Front, Analysis and Intelligence, Is Turkey preparing to invade Syria?

[2] Η τουρκική στρατιωτική μηχανή έχει απλωθεί τόσο στο Κατάρ όσο και στο Κέρας της Αφρικής (Σομαλία)  μέσα από ανοιγμα στρατιωτικών βάσεων και παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στα πλαίσια «αμυντικών» συμμαχιών με τις συμμορίες που λυμαίνονται τις περιοχές αυτές. Πηγές:

http://www.reuters.com/article/us-qatar-turkey-military-idUSKBN0TZ17V20151216

http://www.dailysabah.com/diplomacy/2016/01/19/first-turkish-military-base-in-africa-to-open-in-somalia

 

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: