Επίθεση αστυνομικών δυνάμεων σε διαδήλωση ενάντια στις αυξήσεις των κομίστρων στα μέσα μεταφοράς στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας

vraziliaΓια δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα η Κίνηση για Ελεύθερη Μετακίνηση κάλεσε σε διαδήλωση, στις 12 Ιανουαρίου, και για δεύτερη φορά η Βραζιλιανή αστυνομία επετέθη με δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου και σφαίρες από καουτσούκ.

Μερικές χιλιάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης και ξεκίνησαν την πορεία μέχρι να συναντήσουν το κορδόνι των μπάτσων.

Πάνω από 100 μπάτσοι των ειδικών κατασταλτικών δυνάμεων έκλεισαν τον δρόμο και άρχισαν να κυκλώνουν τη διαδήλωση κάνοντας χρήση όπλων. Υπάρχουν βίντεο που αποθανατίζουν την αγριότητα της επίθεσης στη διαδήλωση, στην οποία κατά πλειοψηφία συμμετείχαν φοιτητές.

Οι διοργανωτές κάνουν λόγο για 28 τραυματίες και για διαδηλωτές που χτυπήθηκαν με κλομπ, πυροβολήθηκαν με πλαστικές σφαίρες και εισέπνευσαν δακρυγόνα στην προσπάθειά τους να διαφύγουν.

Αυτή η διαδήλωση, καθώς και η προηγουμένη της Παρασκευής 8ης Ιανουαρίου έγιναν με αφορμή τις αυξήσεις που επέβαλε ο δήμαρχος του Σάο Πάολο, Φερνάντο Χαντάντ, από 3.50 σε 3.80 reals, και τον ακολούθησε ο δήμαρχος του Ρίο Ντε Τζανέιρο αυξάνοντας τα εισιτήρια από 3.40 σε 3.80 reals.

Κατά τις συγκρούσεις της προηγουμένης Παρασκευής, στο Σάο Πάολο, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με πέτρες και άλλα αντικείμενα, ενώ στήθηκαν οδοφράγματα. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και κρότου λάμψης. Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν 17 διαδηλωτές. Υπενθυμίζουμε ότι το χαράτσι μπήκε με την δικαιολογία της διεξαγωγής των αγώνων του παγκοσμίου κυπέλου ποδοσφαίρου και από ότι φαίνεται ήρθε για να μείνει.

Η Βραζιλία βυθίζεται όλο και πιο πολύ σε ύφεση, με 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν χάσει την δουλειά τους τον περασμένο χρόνο και με τον πληθωρισμό να βρίσκεται πάνω από το 10%. Όλα αυτά υπό την σκιά της καταρρέουσας κυβέρνησης της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, που με το ζόρι στέκεται στην εξουσία.

Έρχεται μπόρα…;

Δημοσιεύθηκε από Π. και Β.
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: