Ερευνητές δημιούργησαν ψηφιακά κυκλώματα μέσα στα λουλούδια…

kyk-louloyΓια να γίνουμε πιο κατανοητοί: ερευνητές στη Σουηδία, ανέπτυξαν ηλεκτρονικά φυτά, καθώς κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν ψηφιακά και αναλογικά κυκλώματα με σύρματα και τρανζίστορ μέσα σε ζωντανά τριαντάφυλλα. 

Σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες η δημιουργία ηλεκτρονικών φυτών (ή κυβερνο-φυτών) μπορεί να έχει διάφορες μελλοντικές εφαρμογές στο πεδίο των βιοηλεκτρονικών. Η προσθήκη ηλεκτρονικών συστατικών στα φυτά ανοίγει το δρόμο για να συνδυασθούν τα ηλεκτρονικά σήματα με τις βιοχημικές διαδικασίες του φυτού. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί στο μέλλον να υπάρξουν κυψέλες καυσίμου μέσα στα ίδια τα φυτά, οι οποίες θα λειτουργούν με φωτοσύνθεση κάνοντας μετατροπή των σακχάρων των φυτών σε ηλεκτρισμό. Έτσι, τα ίδια τα φυτά μπορεί κάποτε να μετατραπούν σε φωτοβολταϊκά.

Ακόμη, μπορεί να δημιουργηθούν βοτανικοί αισθητήρες που θα καταγράφουν τις ορμόνες των φυτών, καθώς και άλλες συσκευές που θα ρυθμίζουν εκ των έσω την ανάπτυξη και άλλες λειτουργίες των φυτών. Ισχυρίζονται ότι με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να βελτιωθούν οι ιδιότητες των ιατρικών φυτών και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Επίσης, μπορεί στο απώτερο μέλλον να επιτρέψει στους γεωργούς να δίνουν εντολές στα φυτά πότε θα ανθοφορήσουν και θα ωριμάσουν (π.χ. θα καθυστερούν, αν επικρατεί παγωνιά στο περιβάλλον).

Για την διαδικασία παραγωγής του κυβερνό-φυτού χρησιμοποιήθηκε ένα διαφανές αγώγιμο πολυμερές υλικό (PEDOT-S:Η), το οποίο διέλυσαν οι ερευνητές σε νερό και, στη συνέχεια, βύθισαν μέσα σε αυτό το διάλυμα τριαντάφυλλα. Τα φυτά απορρόφησαν μαζί με το νερό και το πολυμερές υλικό, το οποίο κυκλοφόρησε μέσω του αγγειακού συστήματος του φυτού. Μετά από λίγες μέρες, είχαν δημιουργηθεί αυτοσυναρμολογούμενα «σύρματα» μήκους δέκα εκατοστών μέσα στον βλαστό του τριαντάφυλλου, τα οποία –όταν συνδέθηκαν με μια εξωτερική πηγή ηλεκτρισμού– μπορούσαν να μεταφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα στο εσωτερικό του φυτού. Συνδυάζοντας τα σύρματα από το οργανικό πολυμερές με έναν ηλεκτρολύτη, δημιούργησαν ένα επίσης αυτοσυναρμολογούμενο ηλεκτροχημικό τρανζίστορ (διακόπτη), που μετατρέπει τα σήματα ιόντων του φυτού σε ηλεκτρονικά σήματα. Με τα τρανζίστορ αυτά, έφτιαξαν ένα είδος ψηφιακής λογικής πύλης. Επί πλέον, οι ερευνητές μπόρεσαν να εισάγουν ηλεκτρονικά στα φύλλα, έτσι ώστε αυτά να γίνουν ηλεκτροχρωματικά, δηλαδή να αλλάζουν χρώμα από πράσινο σε μπλε –και αντίστροφα– μέσω ηλεκτρισμού, σαν να επρόκειτο για μια ζωντανή οθόνη.

Μέχρι στιγμής, έχουν δημιουργήσει ηλεκτρικά δίκτυα μήκους έως 20 εκατοστών μέσα στο φυτό και οραματίζονται ότι τα φυτά του μέλλοντος, αντί για γενετικές μεταλλάξεις, θα ενσωματώνουν ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Το ένα ζήτημα, βέβαια, είναι αυτά τα βιο-ηλεκτρονικά να μην καταλήγουν στο στομάχι των ανθρώπων. Κι αυτό το λέμε επειδή η διαστροφή ενός μεγάλου αριθμού επιστημόνων δεν έχει όρια!

Το άλλο, έχει σχέση με πραγματικές διαστάσεις και προεκτάσεις.  Μπορείτε να σκεφθείτε έναν άνθρωπο στον οποίο έχουν προσθέσει –παράλληλα με τον ήδη υπάρχοντα σωματικό σκελετό του– έναν μεταλλικό με τον οποίο κατευθύνουν τις κινήσεις και ελέγχουν τις διαθέσεις του; Θα πείτε ότι είναι το υπέρτατο μέσο βασανισμού και όχι μόνον. Ε, το ίδιο ακριβώς προτίθεται να εφαρμόσει για τα φυτά αυτό το είδος των παραφρόνων. Κι εσύ «αδαή» μπορείς να στέκεσαι έκθαμβος μπροστά στο «επίτευγμα» της «επιστήμης».

Δημοσιεύθηκε από Κ.
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: