Το… νουντσάκο στην υπηρεσία του νόμου

nountcΑρχικά, ο αξιωματικός Casey Day ήταν επιφυλακτικός. Ο αρχηγός του αστυνομικού τμήματος στο οποίο υπηρετεί (αγροτικές περιοχές Βορείου Καλιφόρνιας), τον έβαλε να ανακαλύψει εάν ένα αρχαίο όπλο πολεμικών τεχνών, που έγινε διάσημο κατά την δεκαετία του 1970 από τις ταινίες του Bruce Lee, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να υποτάξει τους απείθαρχους υπόπτους. Χρειάστηκαν μόνο λίγες μέρες κατάρτισης με νουντσάκο για να πειστεί ο αξιωματικός Casey Day. Το όπλο –δύο συμπαγείς ράβδοι από πλαστικό που συνδέονται με μακρύ νάυλον καλώδιο– προστέθηκε πρόσφατα στο οπλοστάσιο της Αστυνομικής Διεύθυνσης του Άντερσον. Το τμήμα με 20 υπαλλήλους που βρίσκεται περίπου 200 μίλια βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, ακολούθησε πολλές άλλες αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου που χρησιμοποιούν τα νουντσάκο ως «λιγότερο θανατηφόρο» όπλο, 20 χρόνια αφ’ ότου η δημοτικότητά τους κορυφώθηκε. Ο Casey Day λέει ότι τα όπλα αυτά έχουν την ισχύ των παραδοσιακών ραβδιών, αλλά ταυτόχρονα επιτρέπουν στους εκπαιδευμένους αστυνομικούς να δέσουν γρήγορα καρπούς ή τους αστραγάλους του υπόπτου χωρίς βία. «Είναι ένα όπλο, δύο-σε-ένα», λέει ο Casey Day, προσθέτοντας ότι είναι επίσης πιο εύκολο στη μεταφορά από ένα μακρύ ραβδί.

Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου άρχισαν να υιοθετούν τα νουντσάκο (nunchucks) τη δεκαετία του 1980, όπως τα αστυνομικά τμήματα του Σαν Ντιέγκο και του Λος Άντζελες, που τα χρησιμοποιούσαν στις διαδηλώσεις έξω από κλινικές αμβλώσεων. Αλλά τα όπλα άρχισαν να πέφτουν σε δυσμένεια αφ’ ότου, το 1991, η αστυνομία του Λος Άντζελες συμφώνησε να σταματήσει τη χρήση τους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων έξω από κλινικές αμβλώσεων, προκειμένου να διευθετηθεί δικαστικά η δυνατότητα χρησιμοποίησής τους. Τρία χρόνια αργότερα, το 9ο γενικό Εφετείο των ΗΠΑ απέρριψε μια παρόμοια αγωγή από τους διαδηλωτές αμβλώσεων του Σαν Ντιέγκο, αλλά οι υπηρεσίες είχαν αρχίσει να αγκαλιάζουν τα υψηλής τεχνολογίας «μη θανατηφόρα» gadgets από τότε ή να επιστρέφουν στο «αξιόπιστο» ρόπαλο της αστυνομίας, προκειμένου να ελεγχθούν τα πλήθη και οι εκάστοτε ύποπτοι.

Οι πωλήσεις των νουντσάκο όμως μειώθηκαν σημαντικά, μόλις οι υπηρεσίες άρχισαν να αγοράζουν τέιζερς στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, σύμφωνα με τον Kevin Orcutt, ο οποίος λέει ότι είναι ο δημιουργός των μοναδικών νουντσάκο που προορίζονται για τις αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου. «Το τέιζερ επιβράδυνε τα πάντα», λέει. Παρέχει τρεις ημέρες κατάρτισης και βεβαιώνει ότι υπάρχουν αξιωματικοί να εκπαιδεύσουν άλλους για το πώς να χρησιμοποιούν τα νουντσάκο.

Ο Orcutt δήλωσε ότι ελπίζει να προκαλέσει ανανεωμένο ενδιαφέρον για το όπλο αυτό, τώρα που ο ίδιος αποσύρθηκε μετά από 35 χρόνια καριέρας στην επιβολή του νόμου και είναι αφοσιωμένος πλήρως στην εταιρεία του που εδρεύει στο Ντένβερ. Οι εκτιμήσεις του Orcutt είναι πως περίπου 100 τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα έχουν ειδικευμένους αξιωματικούς που μπορούν να εκπαιδεύσουν άλλους στο να χρησιμοποιούν τα νουντσάκο, αλλά δεν είναι σίγουρος πόσοι αστυνομικοί διαθέτουν νουντσάκο αυτή τη στιγμή. Ο ίδιος λέει ότι δεν έχει πουλήσει πολλά από αυτά τα τελευταία χρόνια, αλλά ελπίζει να επεκταθεί η χρήση τους πέρα ​​από τα αστυνομικά τμήματα, τόσο σε φυλακές όσο και στην ασφάλεια των αερομεταφορών. «Εξακολουθεί να υπάρχει μια θέση για τα νουντσάκο», δήλωσε ο Orcutt.

Τέϊζερ, σπρέυ πιπεριού, ρόπαλα, νουντσάκο, λειόκανες καραμπίνες, πιστόλια κ.λπ. όλα στην υπηρεσία των υπηρετούντων την εξουσία. Τώρα, το να ισχυρίζεται ο κάθε εξουσιαστής πως το νουντσάκο δεν είναι όπλο μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει, πέραν της οργής για το ψέμματα και την στρέβλωση της πραγματικότητας, επειδή ΟΛΑ είναι όπλα και ΟΛΑ μπορούν να επιφέρουν σωματικές βλάβες, καθώς και θάνατο.

Δημοσιεύθηκε από Κ.

Πηγή

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: