Το αναρχικό διήμερο 2015, στο Πολυτεχνείο της Αθήνας

IMG_1812Την Κυριακή 15 και την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, επ’ ευκαιρία των ετήσιων εκδηλώσεων μνήμης για την εξέγερση του Νοεμβρίου 1973, πραγματοποιήθηκε Διήμερο που διοργανώθηκε από την Αναρχική Αρχειοθήκη.

Την πρώτη ημέρα προβλήθηκαν κατά σειράν οι παρακάτω πέντε ταινίες: Μάϊνχοφ, Η δίκη των Βασανιστών της δικτατορίας, Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας, Οι Παράνομοι, Το μυστικό του ΝΙΚΟΛΑ ΤΕΣΛΑ.

Στις 7:15 ξεκίνησε η συζήτηση που είχε θέμα: Η «κρίση» και η εξαθλίωση των φτωχών, ο διεθνής πόλεμος και η διάλυση του «παλιού κόσμου».

Διαβάστηκε μία σύντομη εισήγηση και τοποθέτηση, που αναφερόταν σε αναλύσεις που προέβλεπαν τα όσα συνέβησαν πριν δύο ημέρες στην Γαλλία. Στην συνέχεια αναπτύχθηκε το ζήτημα της εξόντωσης και του ξεριζωμού των ανθρώπων μέσω της «κρίσης» και των πολέμων. Πρόκειται για αυτές τις δύο 

καταστάσεις, που προκαλούνται από τις δυνάμεις που κυριαρχούν στον πλανήτη, προκειμένου αυτές να αναδιανείμουν τους χώρους τους οποίους θα ελέγχουν και να εγκαθιδρύσουν τους νέους επιβολής τους. Έτσι, εκατομμύρια ανθρώπων οδηγούνται στην εξαθλίωση και τον θάνατο, ενώ την ίδια στιγμή οι καταστροφές που προκαλούνται στο σώμα και στα υπόλοιπα έμβια όντα του πλανήτη είναι ανυπολόγιστες και εκτεταμένες.

Αναλύθηκε, επίσης, το γεγονός της κοινής συμπόρευσης των κυρίαρχων (παρά τις αντιθέσεις τους) σε αυτή την αναδιανομή και οι αντιθέσεις τους αναφορικά με το ένα ή τα πολλά κέντρα μέσα από τα οποία προτίθεται να «εργασθεί» η ενοποιημένη και ενοποιούμενη παγκόσμια κυριαρχία. Επίσης, μία από τις κύριες πτυχές της συζήτησης αφορούσε τους πραγματικά ξεριζωμένους πρόσφυγες του διεθνούς πολέμου, οι οποίοι «συναντώνται» στον ελλαδικό χώρο με τους άστεγους και τους νεόπτωχους, που αποτελούν θύματα της άλλης όψης της «κρίσης».

Την δεύτερη ημέρα προβλήθηκαν οι παρακάτω ταινίες: Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015., Μπάαντερ, Η συμμορία του Νεντ Κέλλυ, ΕΝΑ, ΕΝΑ,ΤΕΣΣΕΡΑ, Το μυστικό του ΝΙΚΟΛΑ ΤΕΣΛΑ (σε επανάληψη) Όνειρο Αριστερής Νύχτας

Κατά τις 7:20 άρχισε η συζήτηση με θέμα: Τάξη, Εξουσία και Κοινωνικός Ανταγωνισμός, που αφορούσε και την παρουσίαση του νέου ομώνυμου βιβλίου, που εκδόθηκε πρόσφατα από την Αναρχική Αρχειοθήκη.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, εκτός από την παρουσίαση των τμημάτων του βιβλίου και την σημασία που αποδίδεται από την συγγραφική ομάδα στον ουσιαστικό προσδιορισμό του τί είναι τάξη έγινε επισήμανση του γεγονότος πως η διαχωριστική λογική της εξουσίας διαπνέει την υποτιθέμενη πάλη των τάξεων και τις ταξικές αναφορές των μαρξιστών-λενινιστών, καθώς και του αριστερόφρονος αναρχισμού. Τονίστηκε, επίσης, πως το καλλιεργημένο ψεύδος για την υποτιθέμενη εργατική τάξη
αποτέλεσε το μέσο για την εξαπάτηση των ανθρώπων και το εργαλείο για την αποσύνθεση των απελευθερωτικών προσπαθειών των σκλαβωμένων ομάδων του κοινωνικού χώρου, συγκαλύπτοντας με την υποτιθέμενη ταξική πάλη το γεγονός πως υπάρχει IMG_1832---Copy-(2)μόνο μία Τάξη, η οποία ανανεώνεται και αναζωογονείται μέσα από τις «πρωτοπόρες» ηγεσίες των διαφόρων κινημάτων. Αυτό το σημείο, άλλωστε, αποτελεί και έναν από τους βασικούς κορμούς της ανάλυσης του βιβλίου.

Κατά την διάρκεια του διημέρου υπήρχε έκθεση φωτογραφίας με τα παρακάτω θέματα: α) Εξέγερση του Νοέμβρη 1973, β) Εξέγερση του 1995, καθώς φέτος συμπληρώθηκαν 20 χρόνια, γ) Διεθνής πόλεμος, δ) Πρόσφυγες από τις εμπόλεμες περιοχές, ε) Άστεγοι του ελλαδικού χώρου.

Επίσης, τόσο στον χώρο των εκδηλώσεων, (στο ισόγειο του κτιρίου Τοσίτσα), όσο και επί της οδού Πατησίων, (στην συμβολή με την οδό Στουρνάρα), υπήρχαν αντιστοίχως, τραπέζια με έντυπα και βιβλία που εκδίδει η Αναρχική Αρχειοθήκη.

Στην Πατησίων και Στουρνάρα υπήρχε αναρτημένο πανώ της Αναρχικής Αρχειοθήκης, στο οποίο είχε γραφτεί η φράση: ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ, ΣΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: