Έρχεται το νέο Big Brother…

download (1)Αν νομίζαμε ότι είδαμε αρκετό κατήφορο με τις εκπομπές τύπου Big Borther, κάναμε λάθος… τώρα έρχεται και συνέχεια!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα: «Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα θα θέσει σε 1,5 χρόνο σε εφαρμογή ο νευροεπιστήμονας και ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Πολ Γκλίμτσερ.

Περίπου 2.500 νοικοκυριά -συνολικά 10.000 άνθρωποι-στη Νέα Υόρκη μπορεί να λάβουν μια ασυνήθιστη πρόσκληση: να επιτρέψουν σε μια ομάδα επιστημόνων να καλωδιώσουν τα σπίτια τους και τους ίδιους, έτσι ώστε να παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η καθημερινή ζωή τους – που πάνε, τι τρώνε, σε ποιον μιλάνε, τι αγοράζουν, πώς μεγαλώνουν και γερνάνε. Και αυτό θα γίνει ούτε για ένα, ούτε για δύο, αλλά για 20 ολόκληρα χρόνια.

Αυτό είναι το φιλόδοξο σχέδιο του προγράμματος HUMAN (Human Understanding through Measurement and Analysis), το οποίο σκοπεύει να συλλέξει έναν τεράστιο όγκο προσωπικών δεδομένων, τα οποία στη συνέχεια οι κάθε είδους επιστήμονες (από γιατρούς και ειδικούς των υπολογιστών έως κοινωνιολόγους και ψυχολόγους) θα έχουν στη διάθεσή τους προς αξιοποίηση, σύμφωνα με το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science».

Οι 10.000 εθελοντές που θα δεχθούν να εκθέσουν τη ζωή τους σε συνεχή παρακολούθηση, θα δίνουν επίσης δείγματα αίματος, σάλιου, τριχών και κοπράνων ανά τριετία, ώστε να παρακολουθείται, εκτός από τη συμπεριφορά τους, η εξέλιξη ζωτικών βιοδεικτών τους, του γονιδιώματος και του μικροβιώματός τους.

Θα επιτρέψουν την πλήρη πρόσβαση των επιστημόνων στα προσωπικά ιατρικά αρχεία τους, στα εκπαιδευτικά και στα οικονομικά. Ακόμη, τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνά τους θα καταγράφουν συνεχώς το πού βρίσκονται και τι κάνουν, ενώ θα τους ζητούν να απαντούν και σε ερωτηματολόγια κάθε εβδομάδα. Εν ολίγοις, τίποτε δεν θα μείνει κρυφό (εκτός από τα όνειρά τους).

Το πρόγραμμα -αγνώστου προϋπολογισμού μέχρι στιγμής- υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και από το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Kavli. Ο Πολ Γκλίμτσερ ελπίζει ότι ο πλούτος των στοιχείων που θα προκύψουν, θα αποδειχθεί πολύτιμος για τους ερευνητές, φέρνοντας στο φως αναπάντεχα πράγματα (π.χ. τι σχέση έχει η άνοια με τον τρόπο ζωής).

Η ερευνητική ομάδα παρουσίασε την έως τώρα προετοιμασία της και τις μελλοντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει, σε μια σειρά επιστημονικών δημοσιεύσεων στο περιοδικό «Big Data.»

Να τους χαιρόμαστε τους επιστήμονες λοιπόν! Πιστεύουν ότι θα τιθασεύσουν σα μηχανή το πνεύμα και τις αισθήσεις, μετρώντας, καταχωρίζοντας και εξάγοντας συμπεράσματα, λες και πρόκειται για εργαλεία που θα περάσουν τα τεστ τους, όπως περάσανε οι μηχανές της Volkswagen… αλλά είναι πολλοί γελασμένοι…

Νομίζουν ότι με τέτοια κακόγουστα πειράματα θα μπορέσουν να ελέγξουν τον ανθρώπινο νου και να τον υποτάξουν, με το πρόσχημα της έρευνας για το «καλό της ανθρωπότητας», οι αδαείς χειροκροτητές τους θα συνεχίσουν το ρόλο τους, αλλά όσα πειράματα και να κάνουν, η φύση του ανθρώπου για ελευθερία και ανυπακοή θα βαζει συνεχώς εμπόδια στο αντι-ανθρώπινο έργο ορισμένων…

Δημοσιεύτηκε από Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: