Αυξάνεται ώρα με την ώρα ο αριθμός των νεκρών από την βομβιστική επίθεση καμικάζι αυτοκτονίας στην χθεσινή συγκέντρωση αριστερών και φιλοκουρδικών οργανώσεων στην Άγκυρα. Η έκρηξη σημειώθηκε έξω από τον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της τουρκικής πρωτεύουσας, και ενώ εξελισσόταν συγκέντρωση χιλιάδων διαδηλωτών, ύστερα από κάλεσμα συνδικάτων, αριστερών κομμάτων, καθώς και του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος, του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).
Θα θυμίσουμε ότι κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου πάνω από 60 επιθέσεις εκδηλώθηκαν σε γραφεία του HDP, όπως εκείνες της 18ης Μαΐου, όταν δύο ταυτόχρονες εκρήξεις σημειώθηκαν σε δυο τοπικά γραφεία στα Άδανα και στην Μερσίνη στην νότια Τουρκία, λίγες μόνο εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες τελικά το φιλοκουρδικό κόμμα ξεπέρασε το όριο του 10% και εκπροσωπήθηκε από δεκάδες βουλευτές στην τουρκική βουλή.
Στις 9 Σεπτεμβρίου μετά τον θάνατο 16 τούρκων στρατιωτών, που έπεσαν σε ενέδρα του PKK, αντάρτες του οποίου είχαν παγιδεύσει δρόμο στον Ντιγιάρμπακιρ, ακολούθησε πογκρόμ τουλάχιστον 100 επιθέσεων σε γραφεία του HDP σ’ ολόκληρη την τουρκική επικράτεια. Στην Άγκυρα εξαγριωμένοι εθνικιστές επιτέθηκαν οργανωμένα στην έδρα του κόμματος, ενώ στόχος έγιναν και καταστήματα ιδιοκτησίας Κούρδων στα κεντρικά της χώρας.
Στόχο, ακόμη, αποτέλεσαν τα τοπικά γραφεία και στη γειτονική επαρχία Κιρσεχίρ. Διαδηλωτές κατέβασαν τη σημαία του κόμματος και την αντικατέστησαν με την τουρκική, ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη πορεία «Κατάρας στην Τρομοκρατία» όπως την «βάφτισαν» υποστηρικτές του εθνικιστικού κόμματος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ ταυτόχρονα εκατοντάδες άτομα πυρπολούσαν τέσσερα καταστήματα που επίσης ανήκαν σε Κούρδους.
Παρόμοιες επιθέσεις έλαβαν χώρα εκείνο το διήμερο σε δεκάδες πόλεις της δυτικής, κεντρικής και νότιας Τουρκίας με τους εθνικιστές διαδηλωτές να επιτίθενται σε κατοικίες και καταστήματα ανθρώπων κουρδικής καταγωγής, καθώς και στα γραφεία του HDP, αφήνοντας πίσω τους καταστροφές και τραυματίες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά. Το πογκρόμ περιελάμβανε ακόμη και την στοχοποίηση ταξιδιωτών, καθώς οι οργανωμένες ομάδες που βιαιοπραγούσαν σταματούσαν ακόμη και υπεραστικά λεωφορεία, που εκτελούσαν δρομολόγια από το δυτικό τμήμα της χώρας προς τις ανατολικές κουρδικές επαρχίες προχωρώντας σε έλεγχο ταυτοτήτων και στην συνέχεια προπηλάκιζαν ταξιδιώτες κουρδικής καταγωγής.
Στην περιοχή Μπέϊπαζαρι της Άγκυρας, εξαγριωμένα πλήθη επιτέθηκαν σε Κούρδους εποχικούς εργάτες, τραυματίζοντας δεκάδες, έβαλαν φωτιές στους πρόχειρους καταυλισμούς τους, ενώ καταγράφηκαν και επιθέσεις με πυροβολισμούς στην ίδια την πρωτεύουσα.
Στην Κωνσταντινούπολη και στην Σμύρνη, εξαγριωμένα πλήθη πυροβολούσαν στον αέρα, σχημάτιζαν αυτοκινητοπομπές, οι οποίες κατευθύνθηκαν προς τις κουρδικές συνοικίες, όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι όχι μόνο με Κούρδους αλλά και με αριστερούς και Αλεβίτες.
Η εκατόμβη νεκρών διαδηλωτών στην Άγκυρα είναι συνέχεια, λοιπόν, του πογκρόμ, που περιγράφηκε με συντομία πιο πάνω. Έρχεται όμως χρονικά να συμπέσει με τους ρωσικούς αεροπορικούς και ναυτικούς (από την Κασπία!) βομβαρδισμούς σε στόχους του ISIS και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις από κοινού με το γαλλικό κράτος, (έχουν προηγηθεί αντίστοιχες των ΗΠΑ, αλλά και της Τουρκίας με στόχο, κυρίως, θέσεις των κούρδων ανταρτών) τον ελλιμενισμό του κινέζικου αεροπλανοφόρου Liaoning στο Λιμάνι της Ταρτούς, το οποίο με την συνοδεία κινέζικου καταδρομικού θα συμμετάσχει από κοινού με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στις επιχειρήσεις κατά του ISIS.
Θα σημειώσουμε ότι το Ιράν και η Χεσμπολάχ συνεχίζουν να συμμετέχουν με κάθε τρόπο στο παραπάνω μέτωπο, ενώ την ίδια στιγμή το ισραηλινό κράτος προσπαθεί να σβήσει στο ξεκίνημα της μια νέα ιντιφάντα με τους παλαιστίνους να μετρούν ήδη 28 νεκρούς και 400 συλλήψεις σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (οι 200 από τους συλληφθέντες είναι έφηβοι).
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος για να αντιληφθεί κάποιος ότι εξελίσσεται μια τεράστιας σημασίας «στιγμή», όχι βέβαια μια τοπικής σύρραξης, αλλά της συγκεκριμένης «φάσης» της παγκοσμιοποίησης που βρίσκεται σε κατάσταση αναδιάταξης των ενοποιητικών της διαδικασιών.
Στην πρόσφατη ετήσια ομιλία του, ο ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ, ενώπιον καθηγητών και φοιτητών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η Μόσχα έχει ταχθεί με ξεκάθαρο τρόπο υπέρ των «ενοποιημένων σχεδίων» και διαδικασιών προσέγγισης και ολοκλήρωσης γι’ αυτό και συμμετέχει στην ανάπτυξη διεθνών σχηματισμών, όπως ο οργανισμός της Σανγκάης, οι BRICS, η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, όπου συμμετέχουν χώρες που προήλθαν από την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Ο Λαβρώφ κάλεσε και από το συγκεκριμένο βήμα τις δυτικές χώρες της Ευρώπης σε «εναρμόνιση των ενοποιητικών διαδικασιών» σε Παλαιά Ευρώπη και Ευρασία. Παρατήρησε ακόμη ότι οι διαδικασίες της παγκοσμιοποίησης, οι οποίες θα συνεχίσουν να εξελίσσονται ορμητικά και εξ αιτίας των νέων τεχνολογιών, έχουν ήδη προχωρήσει τόσο πολύ που είναι αδύνατον να πιστεύει κάποιος ότι «θα προστατευτεί από τα πλανητικά προβλήματα με την βοήθεια διαφόρων τειχών ή φρακτών –αδιάφορο αν αυτοί είναι υπαρκτοί ή εικονικοί-ιδεολογικοί–, οι οποίοι για παράδειγμα δεν επιτρέπουν τη δημιουργία στην Ευρώπη ενός συστήματος ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας για όλους».
Κατά τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών «η σημερινή αποστασιοποίηση των μεγάλων κρατών μεταξύ τους μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις», αναφερόμενος και στις αναλύσεις «σοβαρών πολιτικών και αναλυτών» που εκτιμούν ότι η αύξηση της τρομοκρατικής απειλής αποτελεί τον πλέον οξυμένο κίνδυνο για την ευημερία των χωρών σε πολλές περιφέρεις παγκοσμίως.
Ο Λαβρώφ καταλήγει ότι ο κοινός αγώνας κατά τού πλέον βάρβαρου προσώπου της διεθνούς τρομοκρατίας πρέπει να γίνει συστηματικά και χωρίς διπλά μέτρα και σταθμά θυμίζοντας κυρίως στις ΗΠΑ ότι «εξ αρχής προειδοποιήσαμε ότι τα παιχνίδια με τους εξτρεμιστές για την επίτευξη στενών ιδιοτελών γεωπολιτικών σκοπών δεν θα έχουν καλό τέλος»…
Δημοσιεύθηκε από Συσπείρωση Αναρχικών