ΚΥΚΛΟΦΟΡEI το φύλλο 152 της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Από την Πέμπτη 3  Σεπτεμβρίου 2015, η μηνιαία αναρχική εφημερίδα ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας και στους χώρους διάθεσης του ημερήσιου και περιοδικού τύπου, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.

DIADROMH 152.indd

Ακολουθεί το προλογικό σημείωμα, αυτής της έκδοσης, από τον Κύκλο Σύνταξης:

Η κυριαρχία μεθοδεύει, οργανώνει, κινητοποιεί, εκτελεί τους σχεδιασμούς, πετυχαίνει ανεξαρτήτως «παρεκκλίσεων». Αυτό προβάλλει, ίσως, σαν το απόλυτο μήνυμα της διαχείρισης μιας ακόμη φάσης της «κρίσης», έτσι όπως αυτή προσδιορίστηκε με αφορμή το «ελληνικό ζήτημα». Η επιτυχία φαντάζει μεγαλύτερη, καθώς η καθολική επιβολή που επιδεικνύεται, δεν αφορά βέβαια την ντόπια εξουσία, αλλά έναν ανυπότακτο κοινωνικό χώρο, και όχι στο απώτατο παρελθόν, αλλά… λίγο «πριν». Η εξουδετέρωση, μάλιστα, επιδιώκεται να αποτελέσει όχι ένα παροδικό φαινόμενο, προϊόν μιας πολυδιάστατης ασφυκτικής πίεσης, αλλά μια σταθερή και αδιατάρακτη κοινωνική πραγματικότητα. Το «έργο» προβλήθηκε στην γιγαντοοθόνη ενός «παγκοσμιοποιημένου» κόσμου, όπου οι «διαφωνίες» ή οι «συμφωνίες», η «αγωνία» ή η «ανακούφιση» για τις εξελίξεις προσφέρθηκαν προς «κατανάλωση» σε εκατοντάδες εκατομμύρια άμεσα ενδιαφερόμενους, είτε έχουν αποδεχθεί την ταυτότητα του ευρωπαίου πολίτη, είτε όχι.

Η περιβόητη επτάμηνη διαδικασία «σκληρής διαπραγμάτευσης», αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς και όχι μόνο, να κοινωνήσουν στα «άχραντα μυστήρια» της συνλειτουργίας σημαντικών θεσμών της παγκόσμιας κυριαρχίας, όπως το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, η Κομισιόν, η Ευρωζώνη, αλλά και της αλληλεξάρτησής τους με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μέσα από την εκδήλωση αντιθέσεων και συγκλίσεων με το ρωσικό κράτος, την Κίνα ή το Ιράν, το Ισραήλ και την Τουρκία κ.α.

Συνάμα, οι «εκλεκτοί» εκπρόσωποι των διαφόρων υπερδομών της κυριαρχίας, έρχονται και αυτοί στο «φως» της δημοσιότητας, εκτίθενται καθημερινά παρά τις εντοπισμένες «ανεπάρκειές» τους, που διακρίνουν και τονίζουν επανειλημμένα οι διάφοροι ειδικοί της εξουσίας. Παρ’ όλα αυτά, το «πρόβλημα» μιας απρόσωπης κυριαρχίας, όχι μόνο αναγνωρίζεται αλλά φαίνεται να ετοιμάζεται μια πειστική αντιμετώπισή του μέσω της ανάδειξης μιας εμπνευσμένης ηγεσίας. Η κατασκευή στιβαρών ηγετών για την κυριαρχία δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση, όταν βέβαια η «απουσία» τους δεν είναι επιλογή. Τα «κατάλληλα» πρόσωπα οφείλουν να διαθέτουν τα διαπιστευτήρια του νέου και άφθαρτου, τολμηρού, καινοτόμου και αποφασισμένου ηγέτη, που θα ενώνει όχι το στενό ή ευρύτερο εθνικό ακροατήριο, αλλά τους συνειδητοποιημένους πολίτες ενός «παγκοσμιοποιημένου» κόσμου. Η προβολή ενός «κόσμου», που ενώνεται μέσα από μια αδυσώπητη διαπάλη, αλλά και σύγκλιση των «μεγάλων» κυριαρχικών συμφερόντων, έτσι όπως αυτά εκφράζονται στα σημεία «μηδέν» τύπου Συρίας, Ουκρανίας ή Ελλάδας είναι σίγουρο ότι θα διαρκέσει. Μπορεί ο παγκόσμιος πληθυσμός να παρακολουθεί τα πεπραγμένα με την άνεση που του δίνουν οι νέες τεχνολογίες. Μπορεί ο βομβαρδισμός πάσης φύσεως πληροφοριών να παραμένει καταιγιστικός. Το γεγονός αυτό, όμως, αποδεδειγμένα απομακρύνει τόσο από την γνώση όσο και από την σοφία, ενώ, δυστυχώς, εμπεδώνει την συνθήκη καταστροφής της μνήμης.

Θα το επαναλάβουμε. Δεν θεωρούμε ότι διανύουμε άλλη μια περίοδο κατά την οποία η κυριαρχία απλά επιβάλλεται ή προσπαθεί να διαιωνίσει τους όρους επιβολής της χρησιμοποιώντας το οπλοστάσιο των νέων τεχνολογιών που η «εξέλιξη» έχει θέσει στην διάθεσή της. Οι γκουρού της παγκοσμιοποίησης δεν μασούν τα λόγια τους περί τούτου. Ο θαυμαστός καινούργιος δικτυωμένος κόσμος ανθρώπων και πραγμάτων κάνει τα πρώτα του βήματα, αλλά γιγαντώνεται με ρυθμούς εφιαλτικούς, όπου η εικονική πραγματικότητα και η τεχνητή νόηση δεν κατασκευάζουν απλά την «νέα εποχή», αλλά ετοιμάζονται να «θάψουν» ό,τι προηγήθηκε στην περίοδο, που θα ονομάσουν σύντομα «νέα προϊστορία»…

Σεπτέμβριος 2015

anarchy.gr

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: