ΠΑΙΔΙΑ ΣΚΛΑΒΟΙ ΣΕ ΦΥΤΕΙΕΣ ΚΑΚΑΟ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ

child-slaveryΣτις 23 Ιουνίου 2015, έγινε γνωστό πως απελευθερώθηκαν 48 παιδιά-σκλάβοι (ηλικίας από 5 έως 16 ετών) που δούλευαν σε φυτείες κακάο στη δυτική πλευρά της χώρας, στην περιοχή Σαν Πέδρο και 22 άτομα συνελήφθησαν. Τα παιδιά κατάγονταν από το Μαλί, τη Γουϊνέα, τη Μπουρκίνα Φάσο καθώς και από το βόρειο τμήμα της Ακτής του Ελεφαντοστού, ορισμένα από τα οποία εργάζονταν στις φυτείες για σχεδόν ένα χρόνο υπό ακραίες καταστάσεις που έθεταν την υγεία τους σε σοβαρό κίνδυνο.

Το περιστατικό μας δίνει την ευκαιρία για μία αναδρομή και κάποιες επισημάνσεις.

Το 1528, ο Ερνάν Κορτές, ο εξερευνητής-κατακτητής του Μεξικό, έφερε πίσω στην Ισπανία το δέντρο «Theobroma cacao», το κακαόδεντρο Μάγια και Αζτέκων. Οι Ισπανοί επεξεργάστηκαν τους καρπούς του δέντρου, πρόσθεσαν ζάχαρη και το διέδωσαν σε όλη την Ευρώπη.

Τον 19ο αιώνα δημιουργήθηκε η πρώτη σοκολάτα, από τον Ολλανδό Conrad von Houten. Οι φυτείες κακάο αποτελούσαν εκείνη την εποχή μία απ’ τις σημαντικότερες πηγές πλούτου για τους Ευρωπαίους, που είχαν επεκτείνει την κυριαρχία τους σε Λατινική Αμερική και Αφρική.

Το 1880, οι Πορτογάλοι έφτιαξαν τις πρώτες φυτείες κακάο στην Αφρική, στο νησί Σάο Τομέ και Πρίνσιπε. Η δουλεία είχε καταργηθεί το 1875, αλλά αυτό δεν ίσχυε για τις φυτείες κακάο όπου κάθε χρόνο πέθαινε το 11% των εργατών, περισσότεροι από τους οποίους είχαν απαχθεί απ’ την Αγκόλα και δούλευαν παρά τη θέλησή τους.

Η καλλιέργεια του κακάο επεκτάθηκε και στην υπόλοιπη Αφρική και πολλές μικρές, οικογενειακές φάρμες άρχισαν να ζουν από αυτές. Με την παγκόσμια οικονομική κρίση της δεκαετίας του 1930, οι περισσότερες εξαφανίστηκαν και έμειναν λίγες πια φυτείες, κυρίως στην Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα.

Στα μέσα του 20ου αιώνα, τα αφρικανικά κράτη άρχισαν να αλλάζουν, να αποκτούν την ανεξαρτησία τους και υποτίθεται πως η δουλεία εξαλείφθηκε (στην πραγματικότητα άλλαξε μορφή) .

Το 2000, μια σειρά από δημοσιογραφικές έρευνες αποκάλυψαν ότι υπάρχουν ακόμη σύγχρονοι σκλάβοι που δεν είναι ενήλικοι, αλλά παιδιά που πουλιούνται απ’ τις οικογένειές τους. Πολλά από αυτά πεθαίνουν, πριν προλάβουν να ενηλικιωθούν.

Η UNICEF υπολογίζει ότι περίπου μισό εκατομμύριο παιδιά εργάζονται σε φυτείες κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού, πρώτη στις εξαγωγές κακάο από τη δεκαετία του ’70. Τα παιδιά πρέπει να μεταφέρουν σάκκους που έχουν πολλαπλάσιο μέγεθος και βάρος απ’ τα ίδια και αν καθυστερήσουν στη μεταφορά, τιμωρούνται, συνήθως με μαστίγωμα. Παιδιά κάτω των 10 ετών χειρίζονται τεράστια μαχαίρια, με τα οποία σπάνε το σκληρό κέλυφος που φιλοξενεί τους κακαοκαρπούς και τραυματίζονται ως και χάνουν και τα χέρια τους, εξαιτίας μίας και μόνο κακώς υπολογισμένης κίνησης. Επί πλέον, σε καθημερινή βάση χρησιμοποιούν τοξικές ουσίες για να ραντίσουν τις φυτείες, χωρίς ίχνος προστασίας.

Πολλές ώρες αφ’ ότου έχει νυχτώσει, τα παιδιά τρώνε το φαγητό που τους αναλογεί: καλαμπόκι και μπανάνες καθώς είναι τα φθηνότερα τρόφιμα που κυκλοφορούν και φυσικά δεν καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες παιδιών σε ανάπτυξη. Το βράδυ κοιμούνται πάνω σε ξύλινο πάτωμα και με το ξημέρωμα πιάνουν πάλι δουλειά.

Όσα παιδιά επιχείρησαν να αποδράσουν και πιάστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν ανελέητα. Είναι γεγονός, πως έχουν γίνει ελάχιστες ενέργειες για την καταπολέμηση της σύγχρονης παιδικής δουλείας. Δημιουργήθηκε ένα τυπικό πρωτόκολλο που ουσιαστικά δεν επηρέασε την κατάσταση.

Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι ο βασικός παραγωγός κακάο για κολοσσούς όπως η Cadbury, η Hershey’s κι η Nestle, οι οποίοι αρνούνται να αποκαλύψουν από που παίρνουν το κακάο τους. Απαγόρευσαν να υπάρχει ταμπέλα στα προϊόντα που θα ξεχώριζε όσα είχαν παραχθεί νόμιμα, από όσα βασίζονταν σε παιδική εργασία-σκλαβιά, γιατί φοβήθηκαν ότι θα ξεκινούσε ένα γενικότερο μποϋκοτάζ ενάντια σε όλα τα προϊόντα κακάο.

Καμμία ετικέτα, όμως, δεν θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα με τα λόγια του νεαρού Ντρίσα, που έζησε για χρόνια αυτές τις συνθήκες σκλαβιάς: «Όταν ο κόσμος τρώει σοκολάτα, τρώει τη σάρκα μου».

Δημοσιεύθηκε από Κ.

ΠΗΓΕΣ:

http://www.amna.gr/article/81502/Akti-Elefantostou:-Apeleutherosan-48-paidia–sklabous-se-futeies-kakao

https://lefterianews.wordpress.com/2015/03/07/%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BF-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%81%CF%8E%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%81%CF%8E%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7-%CF%83/

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: