Από την «αριστερή παρένθεση» στην ηγεσία της εθνικής γραμμής…

parenthΤο κείμενο που ακολουθεί είναι το επίσημο αίτημα της κυβέρνησης Τσίπρα στον ESM για νέο μνημόνιο ύψους 51δις ευρώ που συνοδεύεται με μέτρα που ακόμη δεν έχουν υπολογισθεί αλλά καταφανώς θα ξεπεράσουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Αγαπητέ πρόεδρε και γενικέ διευθυντή,

»Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας υποβάλλω ένα αίτημα για στήριξη σταθερότητας με βάση τα άρθρα 12 και 16 της Συνθήκης του ESM, εξαιτίας του κινδύνου για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας ως κράτος-μέλος και της ευρωζώνης στο σύνολό της.

»Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζητά από τον ESM ένα δάνειο (Δάνειο ή πρόγραμμα) για μια περίοδο τριών ετών, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM και στο άρθρο 2 των Κατευθυντήριων Γραμμών για τα δάνεια. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις υποχρεώσεις χρέους της Ελλάδας και να εξασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

»Σύμφωνα με τις αρχές του μεσο-μακροπρόθεσμου προγράμματος, η Ελληνική Δημοκρατία δεσμεύεται σε μια ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων και μέτρων, που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, χρηματοοικονομικής σταθερότητας και μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. Εντός του πλαισίου του προγράμματος, προτείνουμε την άμεση εφαρμογή σειράς μέτρων, ήδη από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων:

  • Μέτρων που σχετίζονται με φορολογικές μεταρρυθμίσεις
  • Μέτρων που συνδέονται με τις συντάξεις.

»(Το πρόγραμμα) Θα περιλαμβάνει επίσης πρόσθετες δράσεις που θα αναλάβει η Ελληνική Δημοκρατία για την περαιτέρω ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της. Η ελληνική κυβέρνηση, το αργότερο την Πέμπτη, 9 Ιουλίου, θα παραθέσει λεπτομερώς τις προτάσεις της για μια συνολική και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, για αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς, που θα παρουσιαστούν στο EuroGroup.

»Εκτός από τα παραπάνω, είναι ο εκφρασμένος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, ότι μέχρι το τέλος της τριετούς διάρκειας του Δανείου ή και νωρίτερα, θα ανακτήσει πλήρη και προσιτή χρηματοδότηση από την αγορά για να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες καθώς και μια βιώσιμη οικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση. Στο πλαίσιο των ευρύτερων συζητήσεων που θα διεξαχθούν, η Ελλάδα χαιρετίζει την ευκαιρία να διερευνήσει πιθανά μέτρα που πρέπει να ληφθούν έτσι ώστε το χρέος του επισήμου τομέα να καταστεί βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

»Η Ελλάδα δεσμεύεται να τιμήσει τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές, πλήρως και εγκαίρως. Εμπιστευόμαστε ότι τα κράτη-μέλη εκτιμούν τον επείγοντα χαρακτήρα του αιτήματός μας για το Δάνειο αυτή τη στιγμή, δεδομένης της αστάθειας του τραπεζικού μας συστήματος, την έλλειψή μας σε διαθέσιμη ρευστότητα, των επικείμενων υποχρεώσεών μας, τη συσσώρευση εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών και της εκφρασμένης επιθυμίας να διευθετήσουμε τις εκκρεμείς οφειλές με το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδας.

»Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και να τηρεί τους κανόνες και τους κανονισμούς ως κράτος-μέλος. Περιμένουμε με ανυπομονησία την ευνοϊκή και έγκαιρη εξέταση του αιτήματός μας. Για να αποφευχθεί κάθε αμφιβολία, η παρούσα επιστολή αντικαθιστά την προηγούμενη επιστολή – αίτημά μας με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2015».

Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται να σχολιάσουμε τα σημεία που έχουμε τονίσει στο συγκεκριμένο αίτημα.

Ήδη η έννοια «μνημόνιο» επανήλθε στο καθεστωτικό λεξιλόγιο τής «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνησης, καθώς προφανώς την επαναφορά της ενέκρινε το υπουργείο Προπαγάνδας που συνεδριάζει νυχθημερόν.

Όπως με ακρίβεια και σαφήνεια είχαμε καταγράψει το δημοψήφισμα στοίχισε τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που συστρατεύθηκαν είτε με το «ΝΑΙ» είτε με το «ΟΧΙ», πίσω από τον αδιαφιλονίκητο πλέον εθνικό –εκτός από παγκόσμιο– ηγέτη Τσίπρα. Η άμεση σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών απλά επιβεβαίωσε και θεσμικά του λόγου το αληθές. Στο εν λόγω εθνικό μέτωπο εννοείται πως συμμετέχουν όλα ανεξαιρέτως τα πολιτικά κόμματα συμπεριλαμβανομένου τού ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, παρά τις δήθεν αποστάσεις των τελευταίων στα λόγια, αφού η συστράτευση τού μεν με την δημοψηφισματική συμπαιγνία, της δε με το ΟΧΙ, έχει επισφραγίσει την εθνικομετωπική συμπόρευση.

Η συνέχεια με το πιθανότατο πλέον «κλείσιμο συμφωνίας» –τις τελευταίες λεπτομέρειας της οποίας συγγράφουν κυρίως το γαλλικό οικονομικό επιτελείο με την ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες– θα φέρει «πίσω» τον «τεράστιο ηγέτη» Τσίπρα να λάβει την οικουμενική ηγεσία, για όσο διάστημα θα είναι απαραίτητος στην θέση αυτή. [Μιλάμε για «κλείσιμο συμφωνίας» κι όχι για «κλείσιμο της συμφωνίας», επειδή οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα προκύψει –συμπεριλαμβανομένης και της απομάκρυνσης του ελλαδικού κράτους από την ευρωζώνη– εντάσσεται, επίσης, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των εταίρων, κάτι που έχει επίσης εκδηλωθεί ως τάση και διατυπώθηκε με προτροπές και υποδείξεις που έχουν κατατεθεί στα όργανα της ΕΕ από διάφορα συνεταιράκια.]

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι αυτή ακριβώς η δυνατότητα που δόθηκε από την λειτουργική πολιτική ενοποίηση του «ΝΑΙ» και του «ΟΧΙ» θα δώσει το στίγμα της «επόμενης ημέρας» στην κοινωνική χειραγώγηση, που εξελίσσεται με τον πλέον οδυνηρό τρόπο για τους καταπιεσμένους ανθρώπους, οι οποίοι ολοένα και περισσότερο μοιάζουν με τον σάκο του μποξ στον οποίο ασκούνται με την σειρά και με μανία δυστυχώς υπέρτερες δυνάμεις.

Και είναι υπέρτερες επειδή αναγνωρίσθηκαν σαν τέτοιες…

Δημοσιεύθηκε από Συσπείρωση Αναρχικών
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: