ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΙΝΑΣ ΚΑΙ ΗΠΑ…

xrhmatistir«Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Αυτό που θα δούμε τις επόμενες μέρες είναι ότι τα μέρη θα έρθουν μαζί για να χτίσουν αρκετή εμπιστοσύνη. Η Ελλάδα θα λάβει τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν, έτσι ώστε η Ευρώπη θα αναδιαρθρώσει το χρέος κατά τρόπο που να είναι πιο βιώσιμο», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού στο Βlooberg.

Μέσα σ’ αυτό το «κλίμα», η σεισμογενής κατάσταση,  που εκδηλώνεται με αυξανόμενα ρίχτερ, στα χρηματιστήρια Κίνας και ΗΠΑ θα πρέπει να προβληματίσει για τα παιχνίδια που παίζονται.

Σήμερα, η αρμόδια χρηματιστηριακή αρχή, ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή κάθε διαπραγμάτευσης στους δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση με την δικαιολογία της «εμφάνισης» τεχνικών προβλημάτων, Ταυτόχρονα, το αμερικανικό δημόσιο, άντλησε το ποσόν των 21 δισ. δολαρίων, κατόπιν επιτυχημένης δημοπρασίας 10ετών ομολόγων, λήξεως το 2025.

«Λίγο πιο μακριά» στο κινέζικο χρηματιστήριο από το κλείσιμο της Δευτέρας, περισσότερες από 200 επιχειρήσεις ανέστειλαν τη διαπραγμάτευση των μετοχών τους, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των εντολών αναστολής διαπραγμάτευσης στις 745 –ή το 26% των εισηγμένων εταιρειών στα κινεζικά χρηματιστήρια (Σαγκάης και Σενζέν)– «παγώνοντας» μετοχές συνολικής αξίας 1,4 τρισ. δολαρίων, ποσό που αντιπροσωπεύει το 21% της συνολικής κεφαλαιοποίησης των κινεζικών αγορών, όπως προκύπτει από υπολογισμούς του Bloomberg.

Έτσι, το «κύμα» ρευστοποιήσεων που άρχισε στις 12 Ιουνίου έχει εξανεμίσει σχεδόν 3 τρισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των κινεζικών μετοχών, που καταγράφουν τις χειρότερες απώλειες από το 1992.

«Δεν έχω δει ποτέ τέτοια βουτιά. Νομίζω ότι κανένας δεν την έχει δει. Η ρευστότητα εξαντλήθηκε τελείως» δήλωσε στο Reuters ο Ντου Τσανγκτσούν, αναλυτής στην Northeast Securities. «Αρχικά, πολλοί ήθελαν να κρατήσουν τα blue chips. Αλλά καθώς έχει ανασταλεί η διαπραγμάτευση για τόσες πολλές μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης, ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί η έκθεση στο ρίσκο είναι η πώληση των blue chips», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Δημοσιεύθηκε από Παρεμπιπτόντως
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: