ΚΥΚΛΟΦΟΡEI το φύλλο 151 της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Από την Πέμπτη 2  Ιουλίου 2015, η μηνιαία αναρχική εφημερίδα ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας και στους χώρους διάθεσης τού ημερήσιου και περιοδικού τύπου, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.

DIADROMH 151.indd

Ακολουθεί το προλογικό σημείωμα, αυτής της έκδοσης, από τον Κύκλο Σύνταξης:

«Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο άλμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», δήλωνε ο Μάριο Ντράγκι μόλις λίγες ημέρες πριν την εξαγγελία περί δημοψηφίσματος και συγκεκριμένα στις 22 Ιουνίου κατά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των πέντε ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Eurogroup και ΕΚΤ) με τίτλο «Ολοκληρώνοντας την Οικονομική και Νομισματική Ένωση». Η έκθεση περιγράφει τρόπους για την ενίσχυση των θεμελίων της ευρωζώνης σε δύο φάσεις. Στους ερχόμενους μήνες προτείνει μια διαδικασία ολοκλήρωσης «με δράση» για να καταστούν πιο ανθεκτικές οι οικονομίες της Ευρωζώνης και να ενισχυθεί η Ευρωζώνη συνολικά και καλεί επίσης για την έναρξη μίας νέας διαδικασίας σύγκλισης όλων των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, για να επιτευχθούν υψηλότερα επίπεδα αντοχής τους σε σοκ. Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε επίσης ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ευπάθειες των οικονομιών, να διασφαλίσουμε ότι η απόκλιση θα γίνει και πάλι σύγκλιση και να διασφαλίσουμε το αμετάκλητο της Νομισματικής Ένωσης». Επί πλέον οι πέντε ευρωπαϊκοί θεσμοί, σύμφωνα με την έκθεση, υποστηρίζουν την ανάγκη ενός υπουργείου Οικονομικών της ευρωζώνης για να λαμβάνονται από κοινού αποφάσεις σχετικά με συγκεκριμένα στοιχεία των κρατικών προϋπολογισμών, ενώ την άνοιξη του 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα γίνει μεγαλύτερη συγκέντρωση εθνικών αρμοδιοτήτων.

Παρ’ ότι θεωρητικά θα ήταν περιττό, εν τούτοις θα ξεκαθαρίσουμε ότι η εξαγγελία του (προαποφασισμένου) δημοψηφίσματος, από την «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση, εντάσσεται μέσα στην διαδικασία «διαπραγμάτευσης», μέσα στην ευρύτερη διαδικασία διαχείρισης των «προβλημάτων» της ευρωζώνης την οποία ενισχύει, βρίσκεται σταθερά και αμετακίνητα μέσα στην διαδικασία επιτάχυνσης της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως δείχνουν όλα τα πράγματα εκείνο που παρακάμπτεται είναι το «κλείσιμο των εκκρεμοτήτων» των προηγούμενων μνημονίων και το προχώρημα με γρήγορα βήματα στην «επόμενη» ημέρα με την γνωστή τεχνική πλέον που ονομάζεται «σοκ και δέος».

Η συγκατάθεση των «αμνών» κρίνεται λοιπόν απαραίτητη, κινητήριος μοχλός για το μεγάλο άλμα και όπως πάντα καμουφλάρεται πίσω από τις έννοιες της «κοινωνικής δικαιοσύνης», της «εθνικής αξιοπρέπειας», της «κοινωνικής αντίστασης». Θα σημειώσουμε ότι το σύνολο των εξελίξεων των τελευταίων ετών καταγράφονται επικοινωνιακά με έναν συγκεκριμένο τρόπο, που ενοποιεί και στο πεδίο της προπαγάνδας τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Σε καθημερινή βάση είτε με αφορμή το «ελληνικό πρόβλημα» είτε με παρεμφερείς εξελίξεις σημαντικότατα τμήματα του ευρωπαϊκού πληθυσμού λαμβάνουν τα ίδια μηνύματα, μαθαίνουν με ακρίβεια τις ιδιαίτερες απόψεις είτε εκπροσώπων της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας είτε της Διευθύντριας του ΔΝΤ είτε του ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη, είτε του υπουργού εξωτερικών της Αυστρίας ή της Ολλανδίας είτε του Βαρουφάκη.

Εάν φθάσουμε στην πραγματοποίηση, λοιπόν, του περιβόητου δημοψηφίσματος οι εξουσιαζόμενοι θα κληθούν να νομιμοποιήσουν, όχι βέβαια το ψευτοδίλημμα, που τους τίθεται, αλλά το σύνολο όσων ήδη έχουν επιβληθεί, αλλά και όσα ήδη έχουν σχεδιαστεί, με όποιο τρόπο και να ψηφίσουν, να κατοχυρώσουν επίσης και να εμπνεύσουν και εκατοντάδες εκατομμύρια ακόμη προς την ίδια κατεύθυνση: να ευλογούν την λεηλασία των ζώων τους, να τίθενται με το μέρος των κυρίαρχων είτε ντόπιων είτε ξένων. Φυσικά έχει μικρή σημασία εάν τα παραπάνω επιτευχθούν με την παραμονή στην εξουσία της «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνησης ή στην αντικατάστασή της εκ νέου με έναν συνασπισμό κομμάτων με άλλη σύνθεση. Ο προσανατολισμός είναι και θα παραμένει όπως είπαμε σταθερός.

Ιούλιος-Αύγουστος 2015

anarchy.gr

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: