Πως είναι να είσαι ο τελευταίος επιζών του είδους σου;

epizonΠώς είναι να είσαι ο τελευταίος επιζών του είδους σου; Πώς είναι να εξαρτάται η ίδια η ζωή από εσένα; Ο τελευταίος βόρειος λευκός αρσενικός ρινόκερος, που «οφείλει» να γονιμοποιήσει άλλα τέσσερα θηλυκά του είδους, το γνωρίζει καλύτερα από όλους. Από τραγική ειρωνεία ο μόνος τρόπος, επί του πρακτέου, να προστατευτεί είναι η αιχμαλωσία του κι η φρούρησή του από ένοπλους, που αποτρέπουν τους λαθροκυνηγούς. Λένε ότι αυτός είναι ο τελευταίος αρσενικός· μακάρι να κάνουν λάθος[1].

Όταν στρεφόμαστε στη φύση πια, ξεχνάμε ότι αυτή μας τρέφει. Προτιμούμε να μας ξεκουράζει, να μας αναζωογονεί, να μας προμηθεύει με πολύτιμα μέταλλα και πετράδια. Είναι είδος πολυτελείας η φύση πλέον, γι’ αυτό όσο πάει και σπανίζει. Η «αγριότητα» μεταφέρθηκε στις πόλεις, το κυνήγι στα μεγάλα αστικά κέντρα, η καλλιέργεια στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το φυσικό τοπίο που έχει απομείνει εκτρέπεται σε έργο τέχνης: τουριστικό αξιοθέατο, επιχείρηση, εικόνα στο κινητό. Όποιος ακόμη πιστεύει στην αξία του πολιτισμού θα πρέπει να την αναζητήσει στην τεχνητά οριοθεητημένη φύση, όπου θα μπορεί να απολαύσει τα βιολογικά του προϊόντα, πιστοποιημένα από το κράτος, κάνοντας διακοπές στο πιο ήσυχο μέρος που φυλάσσεται γι’ αυτόν τον εκλεκτό. Οι υπόλοιπες «άγριες» φυλές κατοικούν στις πόλεις. Κυνηγούν ένα κομμάτι από τη χειρότερα επεξεργασμένη τροφή, μετακινούνται, για να επιβιώσουν, κάνουν μάχες μεταξύ τους, φροντίζουν να διατηρούν τους μικρόκοσμούς τους μέσα στις αστικές ζούγκλες.

Και τα σπάνια είδη προσπαθούν να επιβιώσουν. Ζωή προς εξαφάνιση, πλανήτης προς αναζήτηση του εαυτού του. Ο τόπος των μακάρων ούτε στη φαντασία μας δεν τολμάει να εμφανιστεί. Κι αυτή με την σειρά της ασφυκτιά στους «χρυσούς» αστικούς κλωβούς, εναγκαλίζεται με την μνήμη, αναζητά το απολίτιστο, το αληθινά άγριο. Η ουσία της ύπαρξης βρίσκεται πέρα από τις κάθε είδους χρηματοοικονομικές αναλύσεις και τα βαρύγδουπα λογιστικά τερτίπια.

σύντροφοι για την Αναρχική απελευθερωτική δράση

[1]Ειρήσθω εν παρόδω, πως πληροφορίες φέρουν τον μαύρο ρινόκερο είτε να υφίσταται σε απειροελάχιστους αριθμούς, είτε, το χείριστο, να έχει ήδη εκλείψει.

 

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: