Εκατό και βάλε ημέρες σκουριάς…

100bΔιαδοχικά δημοσιεύματα τον περασμένο μήνα, αναφέρονταν στις πρώτες εκατό ημέρες της κυβέρνησης των Σύριζα-Ανελ, όπου γινόταν λόγος για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης αυτό το διάστημα και ένα χρονολόγιο των συναντήσεων και εξελίξεων που έλαβαν χώρα τη συγκεκριμένη περίοδο. Από τον αρχικό μήνα του μέλιτος που απολαμβάνει κάθε νέο κόμμα ή πρόσωπο, που αποκτάει τον διαχειριστικό έλεγχο του κράτους, οδηγούμαστε σταδιακά και με ρυθμό στην τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων, όπως αυτές έχουν οριστεί από τους ανώτερους εξουσιαστές. Στη διαδικασία αυτή, τα «παπαγαλάκια» παίζουν τον γνώριμό τους ρόλο αλλά για άλλο πρόσωπο αυτή τη φορά. «Έντιμο συμβιβασμό» τον ονόμασαν, λες και υπάρχει «ανέντιμος συμβιβασμός» μεταξύ δυο ισότιμων, λέμε τώρα, συνομιλητών. Ας φανταστούμε σκέτο τον όρο «συμβιβασμός» να ηχεί δίπλα στις προεκλογικές δηλώσεις των νυν κυβερνητικών που διατυμπάνιζαν ότι δεν θα κάνουν καμία διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, τα λεγόμενα και «κοράκια».

Λόγια περασμένα, λόγια ξεχασμένα; Δυστυχώς, παρά τις τόσες εξαπατήσεις που έχει βιώσει ο εν ελλάδι ψηφοφόρος, ο σύριζα αποτελούσε, γι’ αυτούς, μια ακόμη ελπίδα που όπως θα δούμε στη συνέχεια διαψεύδεται σε αργό αλλά σταθερό τέμπο καθημερινά. Τα λόγια περί ρήξης θα είχαν βάση εάν ξεκαθαριζόταν από τους ίδιους τους εξουσιαστές το τι εστί ρήξη. Αντίθετα, η περιρρέουσα ασάφεια οδηγεί σε γνώριμα μονοπάτια που καταλήγουν σε έναν εναγκαλισμό με τους πιστωτές και ένα ψιθύρισμα περί αναγκαιότητας, μοναδικής εφικτής λύσης και μονόδρομου. Διότι οι τέσσερις μήνες που ζητήθηκαν και πάρθηκαν από τους εταίρους για παράταση-προετοιμασία της ελληνικής κυβέρνησης να συνομιλήσει με σχέδιο με τους τροϊκανούς, είναι ο απαραίτητος χρόνος, ώστε το μαύρο να γίνει άσπρο. Στους ψηφοφόρους…

Ας θυμηθούμε, όμως, μερικά από τα πολλά που έχουν ειπωθεί προεκλογικά (πρόγραμμα Θεσσαλονίκης κ.ά) και μετεκλογικά από στελέχη της νυν κυβέρνησης. Η ρητορεία για κατάργηση μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων πήγε στην επίκληση ότι το μνημόνιο είναι καλό κατά 70%, όπως ειπώθηκε από κυβερνητικά στελέχη. Η δέσμευση για επανεξέταση της δανειακής σύμβασης καμουφλαρίστηκε στον όρο «συμφωνία-γέφυρα» ώστε η κυβέρνηση να ετοιμάσει το πολυνομοσχέδιο που θα της επιτρέψει να πάρει το ρευστό για να αποπληρώσει τις δόσεις του καλοκαιριού. Την κατάρτιση του συγκεκριμένου πολυνομοσχεδίου την έχει αναλάβει ο Σπ. Σαγιάς, γνωστός νομικός, ειδικός στις αποκρατικοποιήσεις και υπερ-κομματικό πρόσωπο της ελίτ διαχρονικά. Το «Βήμα της Κυριακής» στις 23.05.15 φρόντισε να του φορέσει φωτοστέφανο για τις ικανότητές του και την εμπειρία του. Στο πολυνομοσχέδιο που συντάσσει, όπως διαρρέεται, θα υπάρχουν σημεία για εργασιακό και ασφαλιστικό, παρ’ ότι ακόμη και σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί σκίζουν τα ιμάτιά τους ότι δεν θα θιγούν τα περιβόητα «κεκτημένα», μισθοί και συντάξεις. Η κυβερνητική προπαγάνδα μέσω των ΜΜΕ μιλάει για παράδειγμα για την αντίσταση στην απαίτηση του ΔΝΤ για τις ομαδικές απολύσεις, ακολουθώντας την τακτική του αποπροσανατολισμού. Τι σημασία έχει εάν κάποιος βρεθεί σε κατάσταση ανεργίας μέσω πτώχευσης της εταιρείας του ή μέσω του μηνιαίου ποσοστού απολύσεων, που ισχύουν σήμερα και αποτελούν «πολύτιμα» εργαλεία για κάθε εργοδότη; Γίνεται, για παράδειγμα, ντόρος για κάτι (βλέπε ομαδικές απολύσεις) που και τώρα ένας εργοδότης που απασχολεί 30 άτομα μπορεί μέσα σε 5 μήνες να ανανεώσει το εργατικό του δυναμικό στο σύνολό του, ενώ οι εταιρείες με πάνω από 150 εργαζόμενους έχουν δικαίωμα να απολύουν το 5% του προσωπικού και πλαφόν 30 άτομα το μήνα. Φυσικά μπορεί ένας εργοδότης μέσα σε μια νύχτα να πτωχεύσει (άρ. 99, πτωχευτικός κώδικας) και σε ορισμένες περιπτώσεις να μετονομάσει την εταιρεία του και να συνεχίσει να δραστηριοποιείται κανονικά, σαν τις ποδοσφαιρικές εταιρείες που αλλάζουν όνομα και ΑΦΜ αλλά παραμένουν ουσιαστικά οι ίδιες.

Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ παραμένει μια προεκλογική εξαπάτηση, αφού ούτε στις πρώτες 15 ημέρες διακυβέρνησης ψηφίστηκε ο νόμος, όπως διατείνονταν οι συριζαίοι, και ούτε προβλέπεται για εντός του 2015. Παρομοίως, δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση και σε άλλους εφαρμοστικούς νόμους, όπως για τις αποζημιώσεις.

Ενώ στο τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και του ΤΑΙΠΕΔ, που ο σύριζα θα καταργούσε, όλα έχουν πάρει το δρόμο τους, όμορφα και απλά. Νέα διοίκηση ορίστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ υπογράφοντας μάλιστα και την πρώτη του σύμβαση με τον Μελισσανίδη και την εκχώρηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος στον ΟΠΑΠ. Και εκεί που πρώτα γάβγιζε για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις χαρακτήριζε «σκανδαλώδεις συμβάσεις», τώρα τις ευλογεί, διότι αυτοί, λέει, θα καταφέρουν να πάρουν περισσότερα χρήματα. Είναι καλύτεροι μεταπράτες φαίνεται… Εννοείται ότι το λιμάνι του Πειραιά παραμένει στην COSCO και παζαρεύονται τα λοιπά μεγάλα projects, όπως ΟΛΘ, Τραινοσέ, Ελληνικό, με γνωστούς και μη εξαιρετέους κεφαλαιοκράτες όπως Λάτσης, Κόκκαλης και λοιποί.

Όμως, εκεί που η εξουσία δείχνει ότι οι εφαρμοστές των επιταγών της προσαρμόζονται άμεσα στις συνθήκες και στα μέσα χρήσης της, είναι στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε η κυβέρνηση πρόσφατα. Μία για την ΕΒΖ (Ελληνική Βιομηχανία Ζαχάρεως) και η δεύτερη για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ (Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσεως) σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ (Τράπεζα της Ελλάδος). Ούτε και ο πιο κακεντρεχής δεν θα στοιχημάτιζε ότι οι μύδροι του Λαφαζάνη για τις ΠΝΠ, όταν το κόμμα του ήταν στην αντιπολίτευση και μίλαγε για πραξικοπήματα, θα εφαρμόζονταν και από τον ίδιο σε τρεις μόλις μήνες κυβερνητικής θητείας. Αλλά και ο Λαφαζάνης προσαρμόζεται εύκολα και γρήγορα. Δεν θα ξεχάσουμε ένα βράδυ, την εκδήλωση αριστερών φορέων της πόλης της Χαλκίδας, πριν από πολλά χρόνια και με θέμα το γιουγκοσλαβικό, με ομιλητές τους Λ. Κανέλη, Π. Λαφαζάνη κ.ά. Το πατριωτικό ακροατήριο ευχαριστήθηκε για αυτά που του είπε ο Λαφαζάνης και ας ήταν εντελώς διαφορετικά από αυτά που ο ίδιος έλεγε λίγες μέρες πριν σε κεντρικά ΜΜΕ. Γι’ αυτό, ας κρατήσουν μικρό καλάθι όσοι εμφανίζονται σίγουροι ότι η αριστερή πλατφόρμα θα κατέβει από το τραίνο εάν ο Τσίπρας συνθηκολογήσει. Άλλωστε ο πολιτικός ερμαφροδιτισμός είναι πανταχού παρών.

Και εάν η τοποθέτηση του Λ. Ταγματάρχη στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου στην ΕΡΤ τουλάχιστον ξένισε, θεωρούμε ότι η μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική απόδειξη ότι η εκτελεστική εξουσία απλά εναλλάσσει πρόσωπα και κόμματα χωρίς να χάνει επαφή και σχέση με την ελίτ, είναι αυτό που συντελείται στις Σκουριές και την «Ελληνικός Χρυσός» του Μπόμπολα. Πάγια θέση του σύριζα τα τελευταία χρόνια ήταν η ακύρωση της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός», η οποία είχε διατυπωθεί ποικιλοτρόπως ακόμη και από τα χείλη του Α. Τσίπρα. Όμως, ακριβώς ένα μήνα μετά τις εκλογές, ο αρμόδιος υπουργός δηλώνει ότι η επένδυση δεν σταματάει. Για να κερδίσει όμως χρόνο η κυβέρνηση και ο κόσμος να «χωνέψει» σιγά-σιγά τη κυβίστηση, ο Λαφαζάνης ανακάλεσε για επανέλεγχο δύο άδειες της εταιρείας, δευτερευούσης σημασίας, όπως εκείνη της αρχιτεκτονικής μελέτης. Ταυτόχρονα, η άδεια υλοτόμησης 300 στρεμμάτων αρχέγονου δάσους κρίθηκε σύννομη από τον αναπληρωτή υπουργό περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη, όπως και η άγρια επίθεση των ΜΑΤ στους κατοίκους στις 6 Απριλίου. “Είμαστε απολύτως ενάντιοι και θα εξετάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας”, έλεγε ο υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης λίγες ημέρες μετά τις εκλογές. Ενώ ο Τσιρώνης επανέρχεται, και μέσα στον Μάιο δηλώνει: “αν θέλαμε, αύριο το πρωί την κλείναμε”. Υποστηρίζει, δηλαδή, ότι υπάρχει η νομική βάση αλλά δεν υπάρχει η πολιτική βούληση.

100aΣτην συγκεκριμένη δήλωση, παρεμβαίνει με άρθρο της η Μαρία Καδόγλου (Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων), όπου σημειώνει: «Η δήλωση του κ. Τσιρώνη αφορά την παραβίαση της σύμβασης από την εταιρεία που τεκμηριώσαμε στην έκθεση με τίτλο: “Μια Τεκμηριωμένη Πρόταση για Αναστροφή της Σύμβασης της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ – Η Απάτη της Μεταλλουργίας Flash Smelting – Αντί δημοσίου οφέλους, καταλήστευση δημόσιου πλούτου και φυγάδευση αφορολόγητων κερδών € 13,68 δις” που κατατέθηκε από το “Παρατηρητήριο” στο ΥΠΑΠΕΝ τον περασμένο Φεβρουάριο. Η πρότασή μας βασίζεται σε πλήθος αποδεικτικών στοιχείων ότι η μεταλλουργική μέθοδος flash smelting (“ακαριαία τήξη” και όχι “ταχεία πήξη”, κ. Υπουργέ) είναι ακατάλληλη για τον τύπο των μεταλλευμάτων της Χαλκιδικής και ότι η εταιρεία εξαπάτησε τη Διοίκηση προκειμένου να λάβει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) το 2011. Η εφαρμογή αυτής της συγκεκριμένης μεθόδου –και καμίας άλλης– τέθηκε στην ΑΕΠΟ ως “απαραίτητη προϋπόθεση” για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων Ολυμπιάδας και Σκουριών. Χωρίς αυτήν ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ, διότι δεν είναι δυνατή η υλοποίηση του στόχου της σύμβασης, που είναι η καθετοποίηση της παραγωγής των μεταλλείων μέσω της μεταλλουργικής επεξεργασίας. Έτσι παραβιάζεται και η ΑΕΠΟ και η σύμβαση και ο κυρωτικός της νόμος». Και συνεχίζει: «Οι κύριοι Λαφαζάνης και Τσιρώνης τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι στο θέμα της Χαλκιδικής θα κινηθούν με άξονες τη νομιμότητα και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Και οι δυο γνωρίζουν καλά ότι λυδία λίθος και για τη νομιμότητα της “επένδυσης” και για το δημόσιο συμφέρον είναι η μεταλλουργία. Τώρα που το παραμύθι καταρρέει, το Υπουργείο σκέφτεται να ανεχτεί μια παράνομη “επένδυση”;… Εδώ και πάνω από δύο μήνες εξετάζεται η νομιμότητα της “επένδυσης”, σε εντελώς λανθασμένη κατά τη γνώμη μας βάση. Αναζητούνται παρανομίες σε επιμέρους άδειες και εγκρίσεις (πρωτόκολλα υλοτομίας, θεωρήσεις μελετών κλπ), ενώ αυτή που είναι σαθρή είναι η κεντρική έγκριση, η ΑΕΠΟ. Η “επένδυση” είναι σαν μια οικοδομή που δεν έχει θεμέλια, όμως το ΥΠΑΠΕΝ ψάχνει για παρανομίες στα μπαλκόνια και στην ταράτσα. Το τελικό σχέδιο, αν υπάρχει, δεν διαφαίνεται».

Εάν ήθελε, λοιπόν, η κυβέρνηση και ο Λαφαζάνης, ειδικότερα, να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις, θα επανέλεγχε τις ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) και ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) εξ αρχής και δεν θα κρυβόταν πίσω από άλλες ήσσονος σημασίας. Η μέθοδος «flash melting», σύμφωνα με τον καθηγητή Γ. Ζαμπετάκη, δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον και γι’ αυτό δεν υπάρχουν μεταλλεία στη Δύση που να χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο. Ψιλά γράμματα…

Και όσο φτάνουμε στο καυτό καλοκαίρι των δόσεων, τόσο το σύστημα θα αναζητάει (;) τον ηγέτη του για να χρυσώσει το χάπι στο λαό(!). Ο Παπαδημούλης, πάντως έσπευσε να ανακηρύξει τον Τσίπρα ηγέτη: «είναι η ώρα των ηγετών, όχι για να υποκαταστήσουν τη δουλειά των τεχνοκρατών, αλλά για να λύσουν τους κόμπους που θα επιτρέψουν, με τις κατάλληλες οδηγίες, στους τεχνοκράτες να επιταχύνουν τη δουλειά, για να ετοιμαστούν τα κείμενα που θα εγκρίνει το Eurogroup, το οποίο θα συγκληθεί».

Αναρχικός Πυρήνας Χαλκίδας

Δημοσιεύθηκε στην αναρχική εφημερίδα ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 150, Ιούνιος 2015
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: