Η ΕΡΤ άνοιξε τις αριστερές της αγκάλες…

EIRT«Η προπαγάνδα είναι μια νέα πολιτική δύναμις. Είναι ένα από τα πιο ανησυχητικά, αλλά ταυτόχρονα και πιο αναπόφευκτα φαινόμενα της  εποχή  μας» Ζ. ΣΕΒΑΛΙΕ

Στις 28 Απριλίου υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε. και τροποποίηση του άρθρου 48 του κ.ν. 21901920 κ.α. διατάξεις».  Η ΕΡΤ επαναλειτούργησε στις 11 Ιουνίου μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας και ψυχικής ανάτασης, καθώς ο μήνας κατά τον οποίο επέλεξαν να αναγγελθεί το «χαρμόσυνο γεγονός», προβάλλεται σαν Γολγοθάς για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στο κατώφλι της επικείμενης επαχθούς  συμφωνίας, η επαναπρόσληψη  περίπου 1.100 εργαζομένων (όχι όλων των απολυμένων) αποσκοπεί στον ψυχολογικό αντίκτυπο που θα έχει στην κοινή γνώμη.

Από την ΕΡΤ απολύθηκαν 2.650 εργαζόμενοι, περίπου 1000 εξακολουθούσαν να πληρώνονται από τη ΝΕΡΙΤ (ενώ έλαβαν και την αποζημίωση τους) και περισσότεροι από 400 συνταξιοδοτήθηκαν. Το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν είχε  δημοσιονομικό όφελος, καθώς όταν έκλεισε το 2013, ο οργανισμός παρ’ όλα τα προβλήματά του παρουσίαζε κέρδη 75 εκατομμυρίων ευρώ. Η ΝΕΡΙΤ, αντίθετα, αν και απασχολεί μικρότερο αριθμό εργαζομένων και έχει λιγότερα από τα μισά κανάλια και σταθμούς, παρουσιάζει έλλειμμα 3,8 εκατομμυρίων.

Παρ’ όλη την μερική επαναπρόσληψη των απολυμένων,  ο πανευτυχής πρωθυπουργός δήλωσε ότι «είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση. Δικαιώθηκαν δύο χρόνια αγώνων. Σήμερα ανοίγει ξανά η ΕΡΤ και καλύπτεται η ανάγκη ενός λαού στην έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα, να δείξουμε ότι μπορεί ένας οργανισμός να είναι δημόσιος και να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τα δημόσια αγαθά έξω από τη λογική του κρατισμού. Έξω από τη λογική που έζησε η ΕΡΤ, μια λογική επιβολής των απόψεων της εκάστοτε κυβέρνησης. Η ΕΡΤ ανήκει στον ελληνικό λαό και είναι ταυτόσημη με την ιστορία της Ελλάδας και του ελληνικού λαού και είμαστε όλοι μας πολύ χαρούμενοι και συγκινημένοι σήμερα».

Η πολιτική βέβαια είναι συνυφασμένη με το ψεύδος και την παραποίηση της ιστορίας. Η ΕΡΤ (ΕΙΡΤ) ανέκαθεν αποτελούσε καθεστωτικό και κυβερνητικό φερέφωνο είτε κατά την διάρκεια της επταετούς δικτατορίας, που μαζί με την ΥΕΝΕΔ αποτελούσαν τον βασικό βραχίονα της κρατικής προπαγάνδας, αλλά και μετέπειτα, όταν οι εκάστοτε πολιτικοί συνδαιτημόνες της μεταπολίτευσης εναλλάσσονταν στους κυβερνητικούς θώκους.

Είναι φανερό ότι οι φιέστες που συνόδευσαν της «επανίδρυσή» της, αλλά και η καθεστωτικού τύπου διαστρέβλωση της ιστορίας της, εξυπηρετούν επίσης την επίδειξη μιας κινηματικής νίκης, που έταξε η «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση. Άλλωστε οι τωρινοί διαχειριστές των κρατικών υποθέσεων δεν έχουν κρύψει και μάλιστα από την πρώτη στιγμή πόσο τους «καίει» ο επαναπροσδιορισμός των συσχετισμών στα ΜΜΕ, που βαπτίστηκε για μιαν ακόμη φορά «πόλεμος στην διαπλοκή». Και ο λόγος είναι απλός. Γνωρίζουν καλά ότι οι συμφωνίες που ήδη συνάπτουν με το «κατεστημένο» των «νταβατζήδων» των ΜΜΕ, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της θέσης τους.

Μόνο που τίποτα δεν μοιάζει με περίπατο αυτή την περίοδο, ενώ οι βεβαιότητες φαντάζουν σχεδόν εξωπραγματικές….

Δημοσιεύθηκε από Μ.
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: