ΚΥΚΛΟΦΟΡEI το φύλλο 150 της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Από την Τετάρτη 3  Ιουνίου 2015, η μηνιαία αναρχική εφημερίδα ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας και στους χώρους διάθεσης του ημερήσιου και περιοδικού τύπου, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.

DIADROMH 150

Ακολουθεί το προλογικό σημείωμα, αυτής της έκδοσης, από τον Κύκλο Σύνταξης:

Οι κοκορομαχίες ανάμεσα στους τωρινούς διαχειριστές των κρατικών υποθέσεων και τους προσφάτως απελθόντες, δεν κρύβουν (δεν το επιδιώκουν κιόλας) ότι αυτές ακριβώς οι πολιτικές διενέξεις δεν αφορούν και δεν έχουν σαν στόχο να πλήξουν, έστω στο ελάχιστο, την παραγωγή πολιτικής συναίνεσης. Η πολιτική συναίνεση φαίνεται να επιτυγχάνεται πρώτα απ’ όλα από την κοινή αποδοχή τού δεδομένου «προγραμματικού πλαισίου» περί ένταξης στην Ε.Ε., αλλά και στην Ευρωζώνη. Οι όποιοι αμφισβητίες παρουσιάζονται απλά σαν τα σταθερά υποζύγια, που θα σηκώσουν το βάρος της επανενσωμάτωσης της όποιας κοινωνικής δυσαρέσκειας εκφραστεί, μόλις ανακοινωθεί το περιεχόμενο της «έντιμης, αλλά επώδυνης συμφωνίας».

Παρ’ όλα αυτά, το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας δεν είναι μια υποσημείωση στην άσκηση πολιτικής, αλλά ένα εγγενές συστατικό της πολιτικής, της επιβολής, και γενικότερα των εξουσιαστικών συσχετισμών. Ο Λένιν υποστήριζε ότι «…Μια απόλυτη συγκεντρωποίηση και μια αυστηρότατη πειθαρχία είναι βασικές προϋποθέσεις για τη νίκη επί της αστικής τάξης».

Απέναντι στην λενινιστικού τύπου επιβολή της κομματικής πειθαρχίας, στην οποία κεντρικό ρόλο έχει η συγκεντρωποιημένη καθοδήγηση, υπάρχουν ορισμένες κινηματικές αμφισβητήσεις, οι οποίες κινούνται στην κατεύθυνση διευκόλυνσης των ελευθεριακών ή αντιεξουσιαστικών συνιστωσών να πείσουν ότι ο ελέφαντας δεν είναι μέρμηγκας. Έτσι εκείνο που αμφισβητείται στην λενινιστική άποψη είναι ότι απαγορεύει την κομματική ευελιξία, δηλαδή την οριζόντια, άμεση επικοινωνία των μελών και των οργάνων του κόμματος, καθώς προστάζει όλες οι απόψεις να περνούν από το διευθυντικό όργανο του κόμματος μέσω της κάθετης εξουσιαστικής δόμησης. Η λενινιστική κομματική πειθαρχία είναι φυσικά εμπνευσμένη από την στυγνή εργασιακή πειθαρχία, που επιβλήθηκε στα κάθε είδους κομμουνιστικά καθεστώτα (και όχι μόνο εκείνα του σταλινικού τύπου), αλλά και την αντίστοιχη πειθαρχία, που επιβάλλεται στον στρατό. Η αυστηρή, λοιπόν, κομματική πειθαρχία και η υποταγή της μειοψηφίας στην πλειοψηφία δεν είναι αυτή καθεαυτή, που αμφισβητείται από τους κάθε λογής κινηματίες, αλλά ο τρόπος που επιβάλλεται, δηλαδή, κάθετα ή οριζόντια. Το αέναο και αόριστο «κίνημα» που σταδιακά βαδίζει στην συνολική (;) του ταύτιση με ενός είδους άτυπο επαναστατικό κόμμα, αποδεικνύεται τυπικότατο στις κομματικές του διαδικασίες.

Η ανάληψη της διαχείρισης των κρατικών υποθέσεων εκ μέρους του Συριζα (στον οποίο ανήκουν συνιστώσες που προέρχονται κατ’ ευθείαν από τα σπλάχνα του «κινήματος») θα επιταχύνει την σκλήρυνση των κομματικών διαδικασιών στο λεγόμενο εσωτερικό του κινήματος, και ιδιαίτερα του συγκεντρωτισμού που χαρακτηρίζει εδώ και καιρό τις «ανοιχτές» διαδικασίες, αλλά και την παραγωγή κινητοποιήσεων.

Η διαπίστωση ότι οι αναρχικές απόψεις και πρακτικές δεν χωρούν σε τέτοιου είδους καταστάσεις δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει, μέσω ουσιαστικά της υπεκφυγής από την πραγματικότητα, το μέγεθος της διάβρωσης. Παρ’ όλα αυτά, επειδή ακριβώς η πολιτική συναίνεση στην οποία αναφερθήκαμε αρχικά, έχει, εκτός των άλλων, σαν στόχο να παράξει κοινωνική συναίνεση και επομένως και αγωνιστική, όπως έχει ήδη διαφανεί πρόσφατα, οι μάσκες είναι έτοιμες να πέσουν εντελώς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δυνατότητες έκφρασης αναρχικών απόψεων και πρακτικών…

Ιούνιος 2015

anarchy.gr

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: