«ΜΕ ΛΕΝΕ ΡΙΖΟ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΘΕΛΩ ΤΑ ΓΥΡΙΖΩ»…

thiasos«Σύγχυση για την πορεία των διαπραγματεύσεων», είναι ο τίτλος άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. «Η πορεία των συνομιλιών στη διαμάχη με την Ελλάδα αξιολογείται πολύ διαφορετικά από τους συμμετέχοντες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέπεμπε την Τετάρτη αισιοδοξία, λέγοντας ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία». (…) Η δήλωση προκάλεσε δυσαρέσκεια στους Ευρωπαίους εταίρους. Μιλώντας στο ARD o Γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε εμφανίστηκε έκπληκτος για το ότι γίνεται λόγος για επικείμενη συμφωνία στην Αθήνα. (…) Από την πλευρά του ο υπ. Εξωτερικών Σταϊνμάγερ κάλεσε την κυβέρνηση Τσίπρα να βιαστεί. Κάθε μέρα είναι αποφασιστικής σημασίας, είπε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στη Λισαβόνα. (…) Και η Κομισιόν εντείνει τις πιέσεις προς την Αθήνα».

Έχουμε και λέμε. Όπως έχει πολύ πετυχημένα γραφτεί «η εμπιστοσύνη του αφελούς είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο του ψεύτη». Ολοένα και περισσότερο άνθρωποι αποκαμωμένοι από τον μαραθώνιο της «διαπραγμάτευσης», βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους σύγχυσης, που όχι απλά καλλιεργείται συστηματικά, αλλά καθημερινά συνοδεύεται από το δηλητήριο της αβεβαιότητας και ενός άλλοτε αόριστου και άλλοτε συγκεκριμένου χρονικά κινδύνου να επέλθει η «απόλυτη καταστροφή». Παθητικοί θεατές μιας καλοδουλεμένης «παράστασης» με γρήγορους ρυθμούς, εικόνα και ήχο, με το τέλος «άγνωστο», μα με πολλές εκδοχές που αλληλοδιαπλέκονται κάνοντας την αλήθεια να μοιάζει με ψέμα, την προσποίηση με πραγματικότητα, την υποταγή με ένδειξη θάρρους και τόλμης….

Η γερμανική Tageszeitung σχολιάζει σχετικά ότι «Οι Βρυξέλλες και πάλι στον πυρετό της Ελλάδας. Ενώ η χρεοκοπία που προαναγγελλόταν επί εβδομάδες (…) δεν επήλθε ούτε το Πάσχα. αλλά ούτε και την Πεντηκοστή, όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην 5η Ιουνίου».

Στο άρθρο καταγράφεται ότι τελικά υπάρχουν πολλές και διαφορετικές «προθεσμίες» για την Ελλάδα, αφού την 30η Ιουνίου εκπνέει η παράταση, που έχει δοθεί προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Στις 28 Απριλίου του 2054 η Ελλάδα θα καταβάλει την τελευταία δόση στο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης. Μέχρι τότε, όπως επισημαίνει ο συντάκτης, θα υπάρξουν ακόμη πολλές εκπλήξεις, αλλά και πολλές «δημιουργικές λύσεις», αφού λόγου χάρη το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να δώσει μια προκαταβολή στο ΔΝΤ και να επιμηκύνει τις διαπραγματεύσεις μέχρι το φθινόπωρο.

Η ζωή μοιάζει πλέον με μια «παρεξήγηση» προθέσεων, οι πεινασμένοι καρχαρίες (του ΔΝΤ, των αγορών ή γενικά των «θεσμών»), με «φίλους» που μας χωρίζει πρόσκαιρα μια «κακή στιγμή», όλα αρχίζουν να παρομοιάζονται με μια «προκαταβολή», μια «δόση», με ένα «έλλειμμα» και ένα «πλεόνασμα»…

«Πολύ πιο εύκολα θα ήταν βέβαια τα πράγματα εάν η Ελλάδα λάμβανε επιτέλους την τελευταία δόση ύψους 7,2 δις ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα (…) και να επέλθει επιτέλους ένα happy end. Διότι, σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται ο Σόιμπλε, ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία δεν θα ήταν τόσο απροσδόκητη. Αντιθέτως θα ήταν μια πολιτική απόφαση: το μερίδιο του ΔΝΤ που δεν καταβάλλεται (από τη δόση των 7,2 δις) θα κατέληγε αμέσως και πάλι στο δανειστή, καθώς ο τελευταίος είναι παράλληλα και πιστωτής, όπως άλλωστε η ΕΚΤ και το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης και κατ’ επέκταση οι χώρες της ευρωζώνης. (…) Το θέατρο της χρεοκοπίας λοιπόν είναι σκηνοθετημένο προκειμένου να προχωρήσει η Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις. Το τέλος αυτού του θεάτρου θα αφαιρούσε από τους Σόιμπλε και ΣΙΑ το τελευταίο μέσο πίεσης, την απειλή του Grexit. Συνεπώς η αντίστροφη μέτρηση πρέπει να συνεχιστεί. Και εάν δεν επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα παραταθεί μέχρι και τον τελικό του 2054».

Το «θέατρο της χρεοκοπίας λοιπόν, είναι σκηνοθετημένο». «Το να λες ψέματα είναι επάγγελμα», είχε πει ο Wolinski, «αλλά το να τα διαψεύδεις είναι τέχνη».

Όσο για την επίσης γερμανική εφημερίδα Welt, σημειώνεται σε σχετικό της άρθρο ότι οι σχετικές ανασκευές εκ μέρους των Βρυξελλών ή του Σόιμπλε δεν μπορούν να επισκιάσουν την αισιοδοξία που εξέπεμψαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι των Αθηνών: «Προφανώς οι αγορές είναι βέβαιες ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει. Λίγο πριν τη Σύνοδο των υπ. Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G7 στη Δρέσδη, ο αμερικανός υπ. Οικονομικών Τζακ Λιού προειδοποιούσε για τον κίνδυνο καταστροφής για όλους τους εμπλεκόμενους σε περίπτωση που αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη».

Ποιο είναι το μήνυμα; «Αν δεν παραδοθήκατε ακόμη βιαστείτε να το κάνετε», «όταν τσακώνονται τα βαβούλια την πληρώνουν τα βατράχια». Επομένως, πρέπει όλοι να νιώσουμε βατράχια, να νιώσουμε «τελειωμένοι», ανίκανοι να σκεφτούμε και να αντιδράσουμε.

Ας μη νιώθουν όμως σίγουροι. Γιατί ….

«Τα γεγονότα καλέ μου Σάντσο είναι οι εχθροί της αλήθειας»…

Δημοσιεύθηκε από Συσπείρωση Αναρχικών
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: