Ρήσεις περισπούδαστων θεραπαινίδων

ypotagiFor too long we have been a passively tolerant society, saying to our citizens: as long as you obey the law, we will leave you alone. [Για πολύ καιρό υπήρξαμε μια παθητικά ανεκτική κοινωνία, λέγοντας στους πολίτες μας: για όσο υπακούτε στο νόμο, θα σας αφήνουμε στην ησυχία σας]David Cameron, πρωθυπουργός της Βρετανίας

Εκπληκτική δήλωση. Όχι τόσο για την πρωτοτυπία της, όσο για την αμεσότητά της.

Αυτό που λέει είναι πως το να υπακούς (ή το να παριστάνεις πως υπακούς) το νόμο δεν είναι πλέον αρκετό. Πρέπει, πράγματι, να πιστεύεις στο νόμο, χωρίς περεταίρω συζήτηση.

Βέβαια, αυτός είναι παλαιός ευσεβής πόθος της παγκόσμιας εξουσίας, αλλά η σαφής διατύπωσή της σίγουρα σηματοδοτεί κάτι. Στο σχέδιο μιας διαρκούς αναδόμησης του κόσμου, αλλά και του ίδιου του ανθρώπου, που βρίσκεται εδώ και δεκαετίες σε πλήρη εξέλιξη, ακόμη κι οι χλιαρές επί μέρους αμφισβητήσεις παίρνουν πλέον «τρομοκρατικές» διαστάσεις.

Αυτό βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με νόμους και διατάξεις, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου στην ουσία ποινικοποιείται η άποψη και η σκέψη. Ο «τρομοκράτης» του μέλλοντος δεν θα είναι κάποιος βομβιστής, αλλά οποιοσδήποτε σε επίπεδο θεώρησης ή τρόπου ζωής δεν κινείται σε πλήρη ταύτιση με το σύστημα.

Σε έναν κόσμο όπου οι ίδιες οι ελίτ πλέον παίζουν τα ρέστα τους, είτε για την πλήρη κυριαρχία είτε για τον καταποντισμό τους, είναι σαφές ότι η «επιείκειά» τους εξανεμίζεται. Ο φόβος τους από τους κινδύνους που οι ίδιοι έχουν θρέψει είναι τόσο μεγάλος, ώστε ο έλεγχος των υποζυγίων να οδηγείται σε επίπεδα παράνοιας. «Ο κόσμος έχει γίνει ένα απίστευτα επικίνδυνο μέρος», λέει ο Hagel, υπουργός άμυνας των ΗΠΑ και φυσικά δεν έχει άδικο. Φρόντισαν γι’ αυτό τ’ αφεντικά του, προσπαθώντας να φτιάξουν έναν κόσμο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσίν τους, έναν κόσμο στα μέτρα τους και «ασφαλή» για τους ίδιους, μόνο και μόνο για να διαπιστώσουν πλέον με τρόμο το σισσύφειον του εγχειρήματος. Εξ ου και οι «φιλοσοφημένες» ρήσεις ενός ακόμη υπαλλήλου τους, του Cameron.

Δημοσιεύθηκε από Θ.
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: