Πίνακες ζωγραφικής με …περίεργο περιεχόμενο και κρατικού ενδιαφέροντος

alex-schafer-2Οι πίνακες τού Alex Schaefer που απεικονίζουν φλεγόμενες τράπεζες αξίζουν πολλά χρήματα. Προφανώς και δεν μας αφορά, ούτε μας απασχολεί το χρηματιστήριο της τέχνης. Αυτό, όμως, που έχει ενδιαφέρον σε σχέση με τον Alex Schaefer είναι πως οι πίνακες των τραπεζών, που καίγονται, κίνησαν το «ενδιαφέρον» της αστυνομίας του Λος Άντζελες.

Μια ελαιογραφία του, που απεικονίζει μια φλεγόμενη τράπεζα, πυροδότησε δύο έρευνες από τις αρχές και παράλληλα ένα διεθνή παροξυσμό στη δημοπράτησή της, καθώς ο καλλιτέχνης πούλησε, σε γερμανό συλλέκτη, τον καμβά του (22Χ28 ιντσών) που απεικονίζει ένα υποκατάστημα της Chase Bank στη Van Nuys, να φλέγεται, προς 25.200 δολάρια.

Η πώληση στο EBay προσέλκυσε 70 προσφορές. Έκπληκτος από την τιμή πώλησης, ο Schaefer ανήρτησε άμεσα ένα μικρότερο έργο του (6Χ8 ιντσών) με ένα κατάστημα τής Bank of America, να έχει παραδοθεί στις φλόγες, το οποίο πούλησε, σε ένα συλλέκτη στη Βρετανία, προς 3.600 δολάρια.

Η επιλογή των θεμάτων του Schaefer προσέλκυσε για πρώτη φορά την… προσοχή της αστυνομίας στις 30 Ιουλίου 2011, όταν έβαλε το καβαλέτο του μπροστά από το υποκατάστημα Chase στην γωνία της Λεωφόρου Van Nuys Boulevard με την Sylvan Street.

«Μου είπαν ότι κάποιος τους είχε τηλεφωνήσει λέγοντας πως αισθάνεται να απειλείται από τη ζωγραφική μου», είπε ο 41χρονος Schaefer, από το Eagle Rock.

«Είπαν ότι έπρεπε να ανακαλύψουν τις προθέσεις μου. Με ρώτησαν αν ήμουν τρομοκράτης και αν επρόκειτο να κάνω πράξη ό,τι ζωγράφισα.»

Ο Schaefer ανέφερε πως τους εξήγησε ότι το έργο τέχνης του είναι μια οπτική αλληγορία για τις καταστροφές που οι τραπεζικές πρακτικές έχουν προκαλέσει στην οικονομία. Οι δύο αστυνομικοί συμπλήρωσαν την αναφορά τους και αναχώρησαν.

«Όταν έφυγαν σκέφτηκα, ότι μάλλον αποφάσισαν πως το επεισόδιο ήταν ανόητο και ότι θα έπαιρναν την αναφορά και θα την πετούσαν στα σκουπίδια», δήλωσε ο Σέφερ.

Όμως, στις 23 Αυγούστου, δύο άνδρες της ασφάλειας εμφανίστηκαν στο σπίτι του με περισσότερες ερωτήσεις. Ένας από αυτούς με ρώτησε: «Μισείτε τις τράπεζες; Σκοπεύετε να κάψετε την τράπεζα;» Ο Schaefer για μια ακόμη φορά εξήγησε τι συμβολίζει η ζωγραφική.

Οι αξιωματούχοι της Chase Bank προβληματίστηκαν από το ζωγραφικό του έργο. «Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα είναι οι ενέργειές του στο μέλλον. Αυτό είναι κάπως τρομακτικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τράπεζας Gary Kishner.

Ο Schaefer είπε πως ζωγραφίζει σκοπεύοντας να εκθέσει τον Φεβρουάριο μια σειρά έργων με τράπεζες που φλέγονται με τίτλο «καπιταλισμός της καταστροφής».

Οι αγοραστές των πινάκων του έχουν προσκαλέσει τον καλλιτέχνη να τους επισκεφθεί στις οικίες τους στην Ευρώπη. Αν πάει, ίσως να ζωγραφίσει μερικές γερμανικές και βρετανικές τράπεζες να καίγονται, είπε.

Αλλά πρώτα, πρόσθεσε, θα ερευνήσει τους σχετικούς με την ελευθερία της έκφρασης νόμους και στις δύο χώρες.

Δημοσιεύθηκε από Κ.
Both comments and trackbacks are currently closed.