Ku Klux Klan

KKKΈχει ενδιαφέρον να δούμε το παρελθόν μιας από τις μακροβιότερες ρατσιστικές οργανώσεις στον κόσμο, επιζητώντας να αναδειχθούν χρήσιμα συμπεράσματα και για μεταγενέστερες περιπτώσεις που φτάνουν μέχρι και τη σημερινή εποχή.

31 Μαΐου 1866. Αυτή ήταν η ιδρυτική ημερομηνία της οργάνωσης Ku Klux Klan στην Αμερική, που προτάσσει το μίσος ενάντια σε όλες τις φυλές που δεν είναι άσπρες ιδιαίτερα στους νέγρους.

Η ονομασία προήλθε από το «Kukloi» που «εφευρέθηκε» από το ελληνικό «κύκλος» που διασπάστηκε σε Ku Klux (για πιο εύηχο και συνάμα τρομοκρατικό λόγο) και την παραφθαρμένη λέξη Klan (που προέρχεται από τη clan, που σημαίνει φυλή και οικογένεια, δίνοντας έτσι έμφαση σε δεσμούς αίματος). Ίσως δεν είναι καθόλου συμπτωματικό που μια μετάφρασή της θα μπορούσε να σημαίνει «φυλετικός κύκλος» ή «κύκλος αίματος» λέξεις που δεν είναι άσχετες της πορείας που ακολουθεί αυτή η εγκληματική οργάνωση.

Η εμμονή στην υπεροχή των λευκόδερμων ανθρώπων και την απαξίωση των υπολοίπων ως κατώτερων δεν είναι το μόνο βασικό χαρακτηριστικό της. Είναι, επίσης, και η υπακοή στους νόμους και στην κυβέρνηση και η τήρηση της τάξης. Μιλάμε, δηλαδή, για μια καθαρά εξουσιαστική, κρατιστική οργάνωση με έντονα ρατσιστικά χαρακτηριστικά (που εμφανίστηκε εξήντα χρόνια πριν εμφανιστούν οι εθνικοσοσιαλιστές υπό τον Χίτλερ στη Γερμανία), που δείχνει ότι κατά βάση ο ρατσισμός προωθείται από τους εξουσιαστές για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.

Η οργάνωση ιδρύθηκε στην πόλη Pulaski του Τενεσή. Η αρχική Klan οργανώθηκε από βετεράνους του ομοσπονδιακού στρατού που αντιτίθονταν στις πολιτικές του Ρεμπουμπλικανικού Κογκρέσου και προωθούσαν τη «λευκή κυριαρχία». Εμποτισμένη με συνωμοτικούς κανόνες, απαγορεύει στα μέλη της να δηλώνουν την ιδιότητά τους, να αποκαλύπτουν άλλα μέλη ή να κοινοποιούν μυστικά της οργάνωσης.

Μετά τον εμφύλιο, όταν η τοπική κυβέρνηση στο νότο ήταν αδύναμη, υπήρχαν φόβοι για εξέγερση των μαύρων. Άτυπες περιπολίες σχηματίστηκαν σε σχεδόν όλες τις νότιες πολιτείες, σε μια εποχή που ακόμα σε μερικές περιοχές απαγορευόταν στους νέγρους να ψηφίζουν, να μπαίνουν σε σχολεία, ξενοδοχεία, θέατρα.

Με πρόσχημα την εναντίωση στους κομπογιαννίτες πολιτικούς και τους κλέφτες, αυτές οι ομάδες δίκαζαν και εκτελούσαν ανθρώπους, κάτω από τη μύτη του αμερικανικού στρατού. Οι Άνθρωποι της Δικαιοσύνης, τα Χλωμά Πρόσωπα, οι Ενωτικοί Φρουροί του Συντάγματος, η Λευκή Αδελφότητα και η Τάξη του Λευκού Ρόδου, ήταν μερικά από τα ονόματα αυτών των αντι-ανθρώπινων σχηματισμών. Η ΚΚΚ ήταν η πιο διαπρεπής απ’ αυτές και σύντομα απορρόφησε τις περισσότερες.

Η περίεργη αμφίεση, οι σιωπηλές παρελάσεις, οι μεταμεσονύκτιες επιδρομές, η μυστηριώδης γλώσσα και διαταγές, είχαν απήχηση εν μέσω φόβων και προλήψεων, αφού «παρουσιάζονταν» σαν τα πνεύματα των νεκρών των ομόσπονδων φαντάρων. Εκείνη την εποχή οι προλήψεις έπιαναν τόπο ανάμεσα στους πληθυσμούς των νέγρων.

Η ΚΚΚ χρησιμοποιούσε επίσης μαστιγώματα και λυντσαρίσματα όχι μόνο εναντίον νέγρων, αλλά και εναντίον άλλων ανθρώπων, προσπαθώντας να παρουσιάσει ένα προφίλ «λαϊκού εκκαθαριστή», αφού στη διακήρυξή της βρισκόταν άρθρα περί «προστασίας των αδυνάτων και φτωχών» κτλ. Κυρίως, βέβαια, επιτίθονταν εναντίον φτωχών και αδύναμων μαύρων οικογενειών, αφού η θρασυδειλία τους ήταν ξακουστή. Παρ’ όλα αυτά, απ’ την αρχή είχαν διακηρυχθεί οι εγκληματικές της τάσεις, αφού για να γίνει κανείς μέλος απαντούσε σε κάποια ερωτηματολόγια, ανάμεσα στα οποία υπήρχαν οι εξής ερωτήσεις:

«Είσαι ή υπήρξες ποτέ μέλος του Ριζοσπαστικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος;

Ανήκες στον Ομοσπονδιακό Στρατό κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου και πολέμησες ενάντια στο Νότο την ίδια περίοδο;

Αντιτίθεσαι στην ισότητα των Νέγρων και κοινωνικά και πολιτικά;

Είσαι υπέρ μιας κυβέρνησης των λευκών σ’ αυτή τη χώρα;»

Στο καταστατικό που εγκρίνεται στο Νάσβιλ στις 10 Απριλίου (Τενεσή) (1) σε μια σειρά συναντήσεων που έγιναν στο Ξενοδοχείο Μάξγουελ Χάουζ αναφέρεται μεταξύ άλλων: «…Ο κύριος και βασικός μας στόχος συνίσταται στη διαφύλαξη της λευκής φυλής, σ’ αυτή τη χώρα. Η ιστορία και η φυσιολογία διδάσκουν ότι εμείς ανήκουμε σε μία φυλή την οποία η φύσις επροίκισε με φανερή ανωτερότητα έναντι των άλλων φυλών και ότι ο Δημιουργός, ανυψώνοντάς μας σ’ αυτό επάνω από τα κοινά πρότυπα της ανθρώπινης δημιουργίας, έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να μας αναθέσει μίαν κυριαρχίαν επί των κατωτέρων φυλών, κυριαρχία την οποίαν ουδείς ανθρώπινος, νόμος μπορεί να αμφισβητήσει…»

Και σε άλλο σημείο: «Εμείς πρέπει να διατηρήσουμε την καθαρότητα του λευκού αίματος εάν θέλωμεν να το διαφυλάξωμεν προς τον σκοπόν εκείνης της φυσικής ανωτερότητας με την οποίαν ο Δημιουργός θέλησε να μας λαμπρύνει…»

Ο στρατηγός των Νοτίων Νάθαν Φόρεστ εκλέγεται ως ο πρώτος «Μέγας Γόης» της Αόρατης Αυτοκρατορίας της Ku Klux Klan. Ο Φόρεστ στη Μάχη του Φόρτ Πίλοου είχε κατασφάξει όλους του αιχμαλώτους νέγρους του στρατού των Βορείων.

Στις 31/5/1870 η ΚΚΚ μετά και από την αυτοδιάλυσή της, τέθηκε στην παρανομία, όπως και άλλες οργανώσεις παρόμοιου χαρακτήρα. Πέτυχε, όμως, να κρατήσει πολλούς νέγρους μακριά από τις κάλπες, όπως ήταν ο στόχος της. Αρκετά μέλη της ΚΚΚ κατέλαβαν διάφορα αξιώματα. Ο αόρατος λευκός τρόμος εξακολουθούσε να επιβάλλεται πάνω στους νέγρους και στην ουσία οι «κατακτήσεις» προς όφελός τους, αποτελούν μια απάτη της κυριαρχίας, αφού η υποδούλωση διατηρείται με ακόμη πιο σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες.

Εδώ είναι που γίνεται σαφής ο ρόλος οργανώσεων, όπως η ΚΚΚ, σε περιόδους που υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για εξεγερτικές δραστηριότητες και ριζική ανατροπή του προκαθορισμένου από την κυριαρχία status quo.

Η δεύτερη περίοδος της ΚΚΚ αρίζει όταν ο William J. Simmons, πρώην υπουργός, ιδρύει τη δεύτερη ΚΚΚ το 1915 στο Stone Mt., στη Georgia. Στο νέο της πρόγραμμα, η ΚΚΚ εμπεριείχε και έναν έντονο αντι-καθολικισμό, αντι-σημιτισμό –αρκετά κοντινό με το κίνημα Know – Nothing στα μέσα του 19ου αιώνα– και έδωσε διέξοδο στην έκφραση του μιλιταριστικού πατριωτισμού, που εκφράστηκε στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο. Αν και δήλωνε μη-πολιτική οργάνωση, η ΚΚΚ έλεγχε την πολιτική σε πολλές κοινότητες.

Το 1922, 1924 και 1926 μέλη της εξελέγησαν σε πολλές κυβερνητικές θέσεις και στο Κογκρέσο. O Simmons πούλησε κυριολεκτικά την θέση του αρχηγού της αόρατης αυτοκρατορίας της ΚΚΚ στον Χίραμ Ουέσλι Ήβανς έναντι του ποσού των 145 χιλιάδων δολαρίων.

Donald-lynching-1981

Το λυντσάρισμα του Michael Donald το 1981

Στην πρώτη πενταετία του ’20 η ΚΚΚ βρίσκεται στην μεγαλύτερη άνοδο τής «ιστορίας» της. Το Τέξας, η Οκλαχόμα, η Ιντιάνα, το Όρεγκον και το Μέιν είναι υπό την επιρροή της. Η δύναμή της στα Μεσοδυτικά πέφτει όταν ο David C. Stephenson, ένας γνωστός ηγέτης της ΚΚΚ, καταδικάζεται για φόνο δεύτερου βαθμού, ενώ οι αποδείξεις της διαφθοράς «έριξαν» τον κυβερνήτη της Ιντιάνα και το δήμαρχο της Ιντιανάπολης, αμφότεροι οπαδοί της Klan. Οι ανταγωνισμοί και οι αποκαλύψεις των εγκλημάτων της ΚΚΚ οδηγούν σε αποσύνθεση και διάλυση την αόρατη αυτοκρατορία. Το κράτος δεν χρειάζεται αυτή τη χρονική περίοδο αυτή τη συμμορία, η οποία έχει ήδη αποκτήσει και μια επικίνδυνα μεγάλη δύναμη κάτι που ανατρέπει τις ισορροπίες ανάμεσα στα διάφορα μέρη που νέμονται και διαχειρίζονται την εξουσία. Το γνωστό μέσο εξόντωσης τίθεται σε εφαρμογή: σκάνδαλα, διαφθορά, αποκαλύψεις.

Στην ακμή της στα μέσα της δεκαετίας του 1920 υπολογιζόταν να έχει 4 με 5 εκατομμύρια μέλη. Αν και στην πραγματικότητα ο αριθμός αυτός φαίνεται πως δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, το γεγονός είναι πως μέχρι το 1930 η οργανωμένη δύναμή της έπεσε στα 30.000 μέλη. Αλλά, τα αντι-ανθρώπινα κηρύγματά της εξακολουθούσαν να έχουν μεγάλη επιρροή. Το 1944, εν μέσω του Β΄ παγκόσμιου πολέμου η οργάνωση αποδυναμώθηκε, έχοντας όμως αποφέρει πολλά οικονομικά οφέλη στους ηγέτες της.

Η ανάπτυξη του κινήματος για τα δικαιώματα των πολιτών στη δεκαετία του ’50 έφερε και πάλι την αναβίωση της ΚΚΚ. Είναι η Τρίτη περίοδός της. Οι Λευκοί Ιππότες της, με ηγέτη τον Robert Shelton, ήταν η πιο σημαντική ομάδα. Πολλές πιέσεις ασκούνταν στους νέγρους του νότου για να μη ψηφίσουν. Το 1960, στην πολιτεία του Μισισιπή, μόνο το 2% του πληθυσμού των νέγρων ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Το λυντσάρισμα νέγρων γινόταν ακόμα με σκοπό να τρομοκρατήσει ολόκληρες κοινότητες. Στις 15/9/1963 ανατινάζεται η 16η εκκλησία των βαπτιστών σκοτώνοντας 4 κορίτσια ηλικίας 10 έως 15 χρονών. Ως δράστης αναγνωρίζεται ο Robert Chambliss, μέλος της συμμορίας αυτής. Στις 8/10/1963 ο Chambliss καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 μηνών και σε πρόστιμο 100 δολαρίων για κατοχή δυναμίτη!

Το 1964 το NAACP, το Κογκρέσο Φυλετικής Ισότητας (CORE) και η Φοιτητική Μη-Βίαιη Συντονιστική Επιτροπή (SNCC), οργάνωσαν την καμπάνια Καλοκαίρι Ελευθερίας. Τα Σχολεία Ελευθερίας ήταν στόχος των ομάδων των Λευκών Όχλων, όπως και τα σπίτια διαφόρων νέγρων που εμπλέκονταν στην καμπάνια αυτή. Εκείνο το καλοκαίρι 30 σπίτια νέγρων και 37 εκκλησίες τους πυρπολήθηκαν. Μπάτσοι και μέλη της ΚΚΚ χτύπησαν πάνω από 80 εθελοντές. Η ΚΚΚ δολοφόνησε 3 άτομα στις 21 Ιουνίου του 1964. Η ανατίναξη της 16ης εκκλησίας των βαπτιστών τη «μαύρη Κυριακή» του Μπίρμιγχαμ έμεινε ανεξιχνίαστη μέχρι το 1977, οπότε ο Chambliss δικάστηκε ξανά και καταδικάστηκε σε ισόβια.

Το 1981 ο Josephus Anderson, νέγρος, δικάστηκε για το φόνο ενός λευκού μπάτσου, αλλά οι ένορκοι δεν έβγαλαν απόφαση. Αυτό εξόργισε τους ντόπιους ΚΚΚ. Στις 21/3/1981 μια ομάδα ρατσιστών λυντσάρει τον 19χρονο νέγρο Michael Donald. Στην αρχή οι αρχές αποδίδουν το φόνο σε εμπόριο ναρκωτικών, αργότερα όμως ένας από τους ενόχους καταδικάστηκε σε ισόβια και ένας άλλος σε θανατική ποινή. Οι ένορκοι θεώρησαν ένοχη την ΚΚΚ και επέβαλαν πρόστιμο 7 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Henry Hayes εκτελέστηκε το 1997, πρώτη φορά που ένας λευκός εκτελέστηκε για έγκλημα εναντίον μαύρου από το 1913. Το 1999 ένα γράμμα παρότρυνε τον γερουσιαστή Robert Byrd να αποκαλύψει το παρελθόν του στην ΚΚΚ. Την υπόθεση εξιστορεί ο Graham Smith στο βιβλίο του «When Jim Crow Met John Bull». Κάποιες άλλες καταδίκες ήρθαν τα επόμενα χρόνια, φυσικά μόνο και μόνο για να ρίξουν στάχτη στα μάτια. Η ΚΚΚ συνεχίζει και υπάρχει ακόμα και σήμερα, με αρκετές χιλιάδες μέλη σε όλες τις ΗΠΑ.

Η πορεία της συνεχίζεται για να δυναμώσει ή να ατονήσει ανάλογα με το κατά πως εξυπηρετούνται τα συνολικότερα συμφέροντα της κυριαρχίας στις ΗΠΑ. ΣΕ καμιά περίπτωση δεν μπορεί να παραληφθεί πως είναι ένα κομμάτι του κράτους που ελέγχεται και χρησιμοποιείται απ’ αυτό προκειμένου να εξυπηρετούνται με συμπληρωματικό ή καθοριστικό τρόπο τα συνολικότερα συμφέροντα της κυριαρχίας. Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνιέται πως η Κου Κλουξ Κλαν προϋπήρξε του Γερμανικού ναζισμού, ο οποίος φαίνεται πως εμπνεύστηκε από τα «ιδεώδη» αυτής της εγκληματικής παραφυάδας του κράτους…

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια, ότι όλες αυτές οι ομάδες ελέγχονται και χρησιμοποιούνται από το κράτος για να επιβάλει τους σκοπούς του.

 Αναρχική Ομάδα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

  1. Τις ίδιες ακριβώς μέρες (10 Απριλίου και τις επόμενες μέρες), γίνεται συνέλευση παραγόντων του δημοκρατικού κόμματος με σκοπό την επιλογή υποψηφίων για τις προσεχείς εκλογές.

Πηγές:

http://www.adl.org/learn/ext_us/KKK.asp?xpicked=4&item=18

http://www.historylearningsite.co.uk/kkk_and_racial_problems.htm

http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/USAkkk.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Ku_Klux_Klan

http://reactor-core.org/original-kkk.html

http://education.harpweek.com/KKKHearings/AppendixA.htm

Δημοσιεύθηκε στην αναρχική εφημερίδα ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ.52, Ιούλιος-Αύγουστος 2006
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: