Τροφές χαμαιλέοντες

trofesΤον αγέρα τώρα πώς θα τον

Κάνουμε βιομηχανία;

Νίκος Καρούζος, Μονολεκτισμοί και ολιγόλεκτα (12)

Σε έναν κόσμο που αφ’ ενός αρνείται να γεράσει και αφ’ ετέρου έχει επενδύσει στις απολαύσεις, τι πιο αναμενόμενο να εφευρεθεί η σοκολάτα που «σιδερώνει» το δέρμα και κάνει τις γυναίκες να δείχνουν 20 με 30 χρόνια νεότερες. Το τερπνόν μετά του παρανοϊκού. Γιατί μια 60χρονη γυναίκα πρέπει να δείχνει 30; Μα για να είναι «μάχιμη», όσο κι αν περνούν τα χρόνια. Να συνεχίζει να νιώθει και να είναι ικανή να διαχειριστεί το ρόλο που της όρισε η κυριαρχία να ζήσει και να πεθάνει ως αντικείμενο του φανταχτερού πόθου. Μάλιστα, η εν λόγω σοκολάτα είναι κι οικονομικά απρόσιτη, εφ’ όσον δεν χρειάζεται όλες οι γυναίκες να διαβούν τον Ρουβικώνα της αιώνιας ομορφιάς. Ο κόσμος αυτός είναι φτιαγμένος για όλους και όλες, αρκεί ο καθένας να αποδεχτεί τον κατάλληλο ρόλο, που του ορίστηκε.

Οι παγκόσμιοι οργανισμοί διατροφής είναι γεγονός. Προ ολίγων ημερών πραγματοποιήθηκε η 13η Ετήσια Παγκόσμια Συνάντηση Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Διατροφής (http://www.foodinnovate.com/), στο Λονδίνο. Μια σύντομη ματιά στο συνέδριο αρκεί, για να κατανοήσουμε ότι η διατροφή είναι μια σημαντική υπόθεση για τους εξουσιαστές, όχι μόνο ως μέσο επιβίωσης, ούτε μόνο ως είδος διατήρησης του είδους στον πλανήτη, αλλά και ως τρόπος επιβολής. Όλο και περισσότερο η τροφή απομακρύνεται από την αρχική της κατάσταση, όλο και συχνότερα γίνεται συνθετική, όλο και πιο ελέγξιμη.

Όσο πιο απρόσιτο γίνεται το βασικό στοιχείο που μας κρατάει ζωντανούς, η ίδια η τροφή, τόσο πιο εξαρτημένοι είμαστε από τις δαιδαλώδεις διαδικασίες με τις οποίες αυτή παρασκευάζεται. Απ’ τη μια, η φυσική τροφή γίνεται όλο και λιγότερο προσιτή οικονομικά κι απ’ την άλλη η τυποποιημένη σκουπιδοτροφή διαχέεται σωρηδόν  στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Όταν δεν γνωρίζουμε τον τρόπο που οι ίδιοι θα προσεγγίσουμε απ’ τη φυσική πηγή και θα μαγειρέψουμε την τροφή μας, θα είμαστε αναγκασμένοι να απευθυνθούμε στους «ειδικούς» του είδους. Αυτό σημαίνει τη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου, που μας αποσυντονίζει από το πιο στοιχειώδες φυσικό μας χαρακτηριστικό, την ίδια την πηγή της ζωής, μεταθέτοντάς την σε εταιρείες κολοσσούς, σε επιστημονικές ομάδες και σε διαδικασίες όλο και μεγαλύτερου ελέγχου.

Όταν το ανθρώπινο σώμα μεταμορφώνεται σε μηχανή επαναλαμβανόμενων κινήσεων που αντί να τρέφεται λιπαίνεται με βιομηχανικά σκευάσματα, τότε το φαγητό γίνεται το μέσο για τεχνητούς παραδείσους. Οι σοκολάτες θα ξανανιώνουν το δέρμα, τα μήλα θα επαναφέρουν το σμάλτο των δοντιών, το σιτάρι θα μας προσφέρει απεριόριστες αντοχές και το μυαλό μας θα είναι κολλημένο στο ίδιο σημείο∙ στη μανία να νικήσουμε τον ίδιο τον εαυτό μας, επειδή είναι άνθρωπος. Ακόμη κι αν κατορθώσει κάποτε ο άνθρωπος να γίνει μηχανικός θεός, θα παραμείνει κύμβαλον αλαλάζον, αφού δεν θα έχει αγαπήσει την ίδια τη ζωή, θα έχει απαρνηθεί την ανθρωπινότητα του.

σύντροφοι για την Αναρχική απελευθερωτική δράση
(anarchiki-drasi@anarchy.gr)
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: