Οι «Mossos d’Esquadra», η περιφερειακή αστυνομία της Κατααλωνίας, προχώρησε σήμερα σε συλλήψεις ατόμων που φέρονται να ανήκουν σε «τρομοκρατικό δίκτυο αναρχικής φύσεως» και είναι ύποπτα για βομβιστικές επιθέσεις.
Κατά τη διάρκεια της «επιχείρησης Πανδώρα» οι μπάτσοι εισέβαλαν σε 14 περιοχές, οκτώ σπίτια, τρεις επαγγελματικούς χώρους στη Βαρκελώνη και άλλες τοποθεσίες στις πόλεις Σαμπαντέλ και Μανρέσα, όπως και στην πρωτεύουσα Μαδρίτη.
Οκτώ άτομα συνελήφθησαν στη Βαρκελώνη, ένα στη Μανρέσα, ένα στη Σαμπαντέλ και ένα στη Μαδρίτη. Οι επτά είναι γυναίκες και οι 4 άνδρες, όλοι από 30 έως 35 χρονών, και είναι υπήκοοι Ισπανίας, Ουρουγουάης, Ιταλίας και Αυστρίας. Ο ένας εργάζεται ως πυροσβέστης στη Βαρκελώνη.
Ισπανικά ΜΜΕ αναφέρουν μια κατάληψη (Kasa de la Muntanya) ως κέντρο τους, και ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί εξεράγησαν σε μηχανήματα ΑΤΜ τραπεζών το 2012 και 2013.
Η El Periódico de Catalunya ανέφερε ότι η «επιχείρηση Πανδώα» είχε σαν στόχο και την έρευνα για την αναρχική ομάδα «Ματέο Μοράλ» που τοποθέτησε μικρούς εκρηκτικούς μηχανισμούς στον καθεδρικό Almudena στη Μαδρίτη και στο Pilar Basilica στη Σαραγόσα την προηγούμενη χρονιά.
Ο Ματέο Μοράλ ήταν καταλανός αναρχικός στις αρχές του 20ου αιώνα που επιτέθηκε με αυτοσχέδια βόμβα στο γάμο του Αλφόνσου του 8ου το 1906 στο Calle Mayor στη Μαδρίτη. Τότε είχαν σκοτωθεί 28 άτομα.
Περίπου 1000 άτομα πραγματοποίησαν πορεία χθες το βράδυ στη Βαρκελώνη, για αλληλεγγύη στους συλληφθέντες.