ΗΠΑ: κινητοποιήσεις για τη «μαύρη Παρασκευή»

141702117359505_MontgomeryFerguson-003Στη μνήμη του Μάικ Μπράουν, και σε απάντηση στη δικαστική απόφαση για μη-δίωξη του δολοφόνου μπάτσου Ντάρεν Γουίλσον, ο οποίος λίγες μέρες μετά παραιτήθηκε από τη «δουλειά» του, πραγματοποιήθηκαν πολλές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις την ημέρα της «μαύρης Παρασκευής», ημέρας που οι καταναλωτές σπρώχνονται στις ουρές μεγάλων καταστημάτων για να «απολαύσουν» κάποιο καταναλωτικό αγαθό που πλασάρεται από το μάρκετινγκ και την τηλεόραση.

Διαδηλωτές εισέβαλαν σε εμποριά κέντρα, εμπόδισαν αποχαυνωμένους πελάτες να αγοράσουν, φώναξαν συνθήματα και ζήτησαν εκδίκηση για το νεκρό.

Στο Σηάτλ, καλέστηκαν διάφορες διαμαρτυρίες, οι οποίες όλες συνενώθηκαν σε μια 5ωρη δυνατή πορεία στο Κάπιτολ Χιλ και στο κέντρο, που, δεδομένης της ατμόσφαιρας της πιο καταναλωτικής μέρας της χρονιάς, εν μέσω χριστουγεννιάτικων μελωδιών και στολιδιών, έδωσε ένα βροντερό παρόν στην πόλη.

Συγκρούσεις ξέσπασαν στη διάρκεια της πορείας, διαδηλωτές κουκουλώθηκαν με μάσκες του σκι και γιαλιά κολύμβησης για ν’ αντιμετωπίσουν τα σπρέι πιπεριού. Κάποιες συλλήψεις αποτράπηκαν. Ένας νεαρός μαύρος ξυλοκοπήθηκε από μπάτσους και συνελήφθη.

Ο όγκος των διαδηλωτών δε διαλύθηκε από τους μπάτσους με ποδήλατα που δε μπόρεσαν να τους εμποδίσουν.

Ο κόσμος μετά εισέβαλε βίαια μέσα στο «Μολ», πέταξε τρικάκια για το Μάικ Μπράουν, έγινε ομιλία στο μικρόφωνο, πριν μπουν οι μπάτσοι πάλι μέσα στο εμπορικό και οι διαδηλωτές οπισθοχωρήσουν.

Δημοσιεύθηκε από τον Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: