Το αναρχικό διήμερο και η πορεία για την 41η επέτειο της εξέγερσης του 1973

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΌπως κάθε χρόνο πραγματοποιήθηκε και εφέτος το αναρχικό διήμερο στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Νοεμβρίου 1973. Επί του πεζοδρομίου του Πολυτεχνείου στην Πατησίων (γωνία με την οδό Στουρνάρα) υπήρχαν τραπέζια με έντυπο υλικό της Αναρχικής Αρχειοθήκης, ενώ υπήρχε και πανώ που έγραφε: ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ NΤΡΟΠΗ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΚΛΑΒΟΣ, ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙΣ ΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ.

Το διήμερο περιελάμβανε συζητήσεις, προβολές και εκθέσεις φωτογραφίας. Από την 12η μεσημβρινή άρχιζαν οι προβολές και ολοκληρώνονταν την ώρα έναρξης των συζητήσεων, οι οποίες την μεν πρώτη μέρα έληξαν στις 10 το βράδυ και την επομένη μία ώρα αργότερα.

Οι εκθέσεις φωτογραφίας είχαν σχέση με τα υπό συζήτησιν θέματα τα οποία αφορούσαν τα 100 χρόνια από την έναρξη της πρώτης παγκόσμιας ανθρωποσφαγής και την σύντομη αναδρομή στην πορεία και δράση των αναρχικών στον ελλαδικό χώρο από το 1974 έως το 2014.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΚατά την πρώτη μέρα συζητήθηκαν οι προεκτάσεις και οι επιπτώσεις του Μεγάλου Πολέμου, η σημασία της διαδικασίας για το προχώρημα της ενοποίησης των κυριαρχικών σχεδιασμών σε παγκόσμια κλίματα και η συνεπακόλουθη διαδικασία ενοποίησης των κυρίαρχων δυνάμεων, η οποία φτάνει μέχρι τις σημερινές καταστάσεις. Πρόκειται για μία αλληλουχία γεγονότων που αποδεικνύουν πως οι εξουσιαστές συνεχίζουν μέχρι σήμερα το καταστροφικό τους έργο αποσκοπώντας στην εδραίωση ενός καθεστώτος ισοπέδωσης και καθυπόταξης των πάντων.

Κατά την δεύτερη μέρα περιγράφηκε εν συντομία η πορεία των αναρχικών μέχρι σήμερα, εκτέθηκαν απόψεις και πρακτικές που υπήρχαν και εξακολουθούν να επιβιώνουν, ενώ αναζητήθηκαν οι λόγοι που έχουν οδηγήσει στην σημερινή κατάσταση. Οι εγγενείς αντιφάσεις του αναρχισμού και η δυσαρμονία του με την αναρχία, απασχόλησαν για αρκετό χρόνο τους ομιλητές και έγινε προσπάθεια ώστε η αναζήτηση των αιτιών να μην επικεντρώνεται σε επουσιώδη και επιφανειακά ζητήματα ή σε πρόσωπα.

Η πορεία

diimero-2014-aΑπό τους διοργανωτές του αναρχικού διημέρου (αναρχική εφημερίδα ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και Αναρχική Αρχειοθήκη) έγινε κάλεσμα για συμμετοχή αναρχικού μπλοκ στην πορεία. Η συγκέντρωση ορίστηκε στις 14:30 επί της οδού Σταδίου, στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος και της οδού Κοραή. Στο ίδιο σημείο συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές που σχημάτισαν τα μπλοκ της ΑΚ και του Ροσινάντε.

Γύρω στις 17:00 οι διαδηλωτές που βρίσκονταν στο σημείο άρχισαν να πορεύονται. Λίγο αργότερα, στο ύψος της Βουκουρεστίου το αναρχικό μπλοκ και τα υπόλοιπα πλευρίστηκαν από διμοιρίες των ΜΑΤ.

Σ’ όλη την διάρκεια της πορείας φωνάχτηκαν αντικρατικά συνθήματα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣτις 18:56, στο ύψος του ξενοδοχείου Χίλτον και εντελώς απροσδόκητα, οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στα μπλοκ του Ροσινάντε, της Διαδρομής Ελευθερίας/Αναρχικής Αρχειοθήκης και της ΑΚ, κάνοντας χρήση χημικών, βομβίδων κρότου-λάμψης και ξυλοκοπώντας όποιον εύρισκαν.

Μία ώρα μετά, ξεσπούν επεισόδια στην περιοχή της πλατείας Εξαρχείων, με τραυματισμούς διαδηλωτών και ορισμένων από τους αυτούς που αποτελούν τις ομάδες της κρατικής βίας. Συλλαμβάνονται 10 άτομα.

 

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: