ΚΥΚΛΟΦΟΡEI το φύλλο 142 της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Από την Παρασκευή  3 Οκτωβρίου 2014, η μηνιαία αναρχική εφημερίδα ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας και στους χώρους διάθεσης του ημερήσιου και περιοδικού τύπου, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.

diadromi_142.qxp

Ακολουθεί το προλογικό σημείωμα, αυτής της έκδοσης, από τον Κύκλο Σύνταξης:

«Δεν υπάρχουν αιώνιοι σύμμαχοι, ούτε αιώνιοι εχθροί. Μόνο τα συμφέροντα είναι αιώνια…», είχε ισχυριστεί στην Βουλή των Κοινοτήτων το 1848 ο περιβόητος Λόρδος Πάλμερστον (1784-1865), –ένας από τους μεγαλύτερους υπέρμαχους της αγγλικής υπερηγεμονίας–, που λίγα χρόνια αργότερα, το 1855, ανέλαβε την πρωθυπουργία της Μ. Βρετανίας. Τα παραπάνω λόγια φαίνεται να εμπνέουν για μιαν ακόμη φορά τις «ειρηνευτικές δυνάμεις» της παγκόσμιας κυριαρχίας στους σχεδιασμούς τους όσον αφορά την «διευρυμένη» ή «νέα» Μ. Ανατολή και όχι μόνον. Εμπόλεμες συρράξεις «χωρίς αρχή» και «δίχως τέλος», «φίλοι» και «σύμμαχοι» να εναλλάσσονται στους ρόλους σε μια «χαοτική» συνέχεια ή ασυνέχεια, «ανεξέλεγκτοι» στρατοί να ενσαρκώνουν το «απόλυτο κακό», μεσαιωνικοί αποκεφαλισμοί που φαντάζουν σαν αντικατοπτρισμοί του παρελθόντος μέσα στην έρημο, με τους πολιτισμένους δυτικούς, παρ’ ότι πρώτοι και αξεπέραστοι διδάξαντες, δήθεν να φρίττουν και να τάζουν εκδίκηση. Λίγο πιο κει το ιρανικό κράτος, –μια «στιγμή» προηγουμένως είχε προβληθεί σαν ο δαίμονας, που θα γύριζε τον διακόπτη του πυρηνικού ολοκαυτώματος–, συνεργάζεται με τις ΗΠΑ σε κάθε επίπεδο, ενώ τα αμερικανικά αεροσκάφη υποστηρίζουν τα Ιρανικά χερσαία τμήματα, που μάχονται εναντίον των Τζιχαντιστών του ΙSIS, που στόχος φυσικά δεν είναι η πλήρης εξολόθρευσή τους… Οι τελευταίοι πρόσφατα υποσχέθηκαν προσωπικά στον ρώσσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πως θα μεταφέρουν τον πόλεμο στην Τσετσενία και τον Καύκασο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «…θα ελευθερώσουμε με την βοήθεια του Αλλάχ την Τσετσενία και τον Καύκασο. Ο θρόνος σου (σ.σ. Πούτιν) απειλείται από εμάς». Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ), Κατάρ, Σαουδική Αραβία εξοπλίζουν μέχρις στιγμής με κάθε τρόπο το Ισλαμικό κράτος, ενώ το Ισραήλ έχει κάθε λόγο να προσδοκά την εξέλιξη ενός «ανεξέλεγκτου» πολέμου σουνιτών-σιιτών.

Η εκ νέου κατάτμηση της Μ. Ανατολής σε μικρά εθνικά ομοιογενή κράτη, μέσα από ένα λουτρό αίματος, με εκατομμύρια πρόσφυγες και εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, αναμφίβολα έχει σχεδιαστεί επί χάρτου και απλά εκτελείται με τον πλέον στυγνό και απάνθρωπο τρόπο.

Ένας τέτοιος χάρτης της περιοχής δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2006, στο Armed Forces Journal, από τον Συνταγματάρχη Ralph Peters, μαζί με ένα άρθρο με τίτλο: Blood borders – How a better Middle East would look. Στον χάρτη και στο άρθρο, περιγράφεται ο πυρήνας της Μέσης Ανατολής με εντελώς διαφορετικά σύνορα και με τα όρια του Ιράκ και της Συρίας να προσεγγίζουν την τωρινή κατάσταση με ένα «ελεύθερο» Μεγάλο Κουρδιστάν, εκτεινόμενο από το Ντιγιαρμπακίρ (Diyarbakir) της Τουρκίας, μέχρι την Ταυρίδα (Tabriz) του Ιράν, να καταλαμβάνει περίοπτη θέση ανάμεσα στα πλέον φιλοδυτικά κράτη στο Ευρασιατικό χερσαίο πεδίο.

Έχει ξεκινήσει ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος; Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για τις σινο-αμερικανικές σχέσεις, του κινεζικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, Liu Xuecheng σημειώνει ότι οι ρωσσο-αμερικανικές σχέσεις έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσονται σε μια σταθερή κατεύθυνση, αφού: «Όσον αφορά την ουκρανική κρίση, τα δύο μέρη (ΗΠΑ-Ρωσσία) έχουν συνειδητοποιήσει ότι το αποτέλεσμα των κυρώσεων θα πλήξει και τις δύο πλευρές και δεν θα υπάρξει κανένας νικητής». Ο Liu Xuecheng πιστεύει επίσης ότι οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις θα βελτιωθούν σταδιακά, διότι «Ο σκοπός των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να περιορίσουν την άνοδο της Κίνας και της Ρωσσίας. Ωστόσο, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η μεγαλύτερη απειλή δεν είναι η Ρωσική Ομοσπονδία αλλά η Κίνα. Κατά τα τελευταία χρόνια, η σχέση μεταξύ της Ρωσσίας και της Δύσης, δεν μπορεί να κατονομαστεί ως ιδιαίτερα τεταμένη, επειδή η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχουν ήδη φτάσει στις «πύλες» της Ρωσσίας. Επί του παρόντος, το στρατηγικό κέντρο των Ηνωμένων Πολιτειών έχει μετατοπισθεί προς την ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Επί πλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες στη Μέση Ανατολή, και χρειάζονται την βοήθεια της Ρωσσίας».

Εκατό χρόνια μετά από την Πρώτη Μεγάλη Παγκόσμια Ανθρωποσφαγή οι δυνάμεις της «τάξης και της ειρήνης» συνεχίζουν ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση. Μόνο που η ιστορία δεν εξελίσσεται γραμμικά, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά. Αλλά και οι σχεδιασμοί επί χάρτου πολλές φορές αποδεικνύονται ανεφάρμοστοι, παρ’ ότι τραγικά επώδυνοι για τα εκατομμύρια των ανθρώπων των οποίων οι ζωές κοστολογούνται από τους κυρίαρχους σε κάτι λιγότερο από το τίποτα…

Οκτώβριος 2014

anarchy.gr

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: