Ο φαραώ μίλησε!

Ο φαραώ μίλησε!Σαν ανάληψη ευθύνης κρατικής οργάνωσης έμοιαζε η ανακοίνωση του Γιώργου Προβόπουλου, διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος. Η διάγνωσή του για την οικονομική πορεία της ελλαδικής επαρχίας της Ευρωπαϊκής Αυτοκρατορίας διαβεβαιώνει ότι το 2014 είναι η χρονιά που η ύφεση υποχωρεί, θέτοντας ως στόχους την ανασυγκρότηση του κράτους και της οικονομίας με πιο νοικοκυρεμένες μεθόδους.

Συχνά λέγεται ότι αυτός που πραγματικά κυβερνά είναι ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος και όχι ο εκάστοτε πρωθυπουργός της χώρας, προφανώς όχι άδικα. Άλλωστε, ο Προβόπουλος είναι πολύ αθόρυβος, όπως απαιτεί η θέση του. Χαρακτηρίζεται από «σεμνότητα και διακριτικότητα», από τότε που ανέλαβε τη θέση, το 2008. Μας το διαβεβαίωνε το 2012 και η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, που δεν φειδόταν σελίδων, όταν του έπλεκε το εγκώμιο. Άλλωστε, είναι γνωστή η καλή σχέση του με τον γερμανόψυχο Αντώνη Σαμαρά και την Νέα Δημοκρατία γενικότερα, καθώς για πρώτη φορά διετέλεσε υποδιοικητής της τράπεζας της Ελλάδος επί Κων/νου Μητσοτάκη. Γι’ αυτό και επί Κώστα Καραμανλή διαδέχτηκε τον αγαπημένο τού ΠΑΣΟΚ και δη του Κώστα Σημίτη, Νίκο Γκαργκάνα, που διαδέχτηκε προηγουμένως τον Λ. Παπαδήμο, ο οποίος –μη μείνει χωρίς θέση– ανέλαβε πάραυτα αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Θα μπορούσαμε, λοιπόν, εύκολα να τον φανταστούμε ως εγγαστρίμυθο παίχτη μαριονέτας, που κινεί με τα νήματά του τους πρωθυπουργούς και τους προέδρους της μικρής επαρχιακής δημοκρατίας. Ο ίδιος μοιάζει να σιωπά, αλλά οι κούκλες του φέρουν το δικό του λόγο, εκφράζουν τις δικές του απόψεις και εκτελούν τις δικές του προτάσεις.

Ακολουθώντας πάνω κάτω την πορεία του μικρού κινηματογραφικού λούστρου Βασιλάκη Καΐλα, καθότι από μια «απλή» οικογένεια του Πειραιά, από πατέρα υπάλληλο των σιδηροδρόμων, ο Προβόπουλος κατάφερε να κάνει διδακτορικές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Έσσεξ. Εφ’ όσον γεννήθηκε το 1950 και αφού λογικά θα ήταν καλός μαθητής, θα πρέπει να σπούδαζε στην περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα. Οπότε, μπορεί να επικαλεστεί κι αυτός, όπως ο αείμνηστος Χριστόδουλος, ότι δεν ήξερε τι γινόταν τότε στην χώρα, αφού σπούδαζε.

Πάντως, όσο διάστημα κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ ο Προβόπουλος δεν χάθηκε. Από το 1993 ήταν οικονομικός σύμβουλος της Alpha Bank και στις εκλογές του 2004 είχε πολύ σημαντικό ρόλο στη συγγραφή του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της οικονομίας. Έτσι, λοιπόν, φτάνοντας στο 2014, στην Γενική Συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος διαβεβαιώνει ότι το κρίσιμο στάδιο πέρασε. Μάλιστα, στην πολυσέλιδη ανακοίνωσή του, προτείνει το «κάν’ το όπως οι τράπεζες»: Το τραπεζικό σύστημα μπορεί να παίξει σήμερα ενεργό ρόλο και να αποτελέσει μοχλό για την αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τομέα, καθώς είναι ο μόνος κλάδος της οικονομίας που έχει εκ βάθρων αναδιαταχθεί. Αυτή η εμπειρία των τραπεζών μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη και για τις επιχειρήσεις των λοιπών κλάδων της οικονομίας. […] Οι νέες πιστώσεις θα πρέπει να κατευθύνονται πλέον σε δυναμικές επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και προοπτικές ανάπτυξης […]». Καπιταλισμέ, το μεγαλείο σου!

Σε κάποια δημοσιεύματα παρουσιάζεται ως αυστηρός δάσκαλος και πατέρας των τέως πρωθυπουργών, που έμειναν γνωστοί στην ιστορία με το υποκοριστικό του ονόματός τους. Τους μάλωνε για αυτά που έκαναν και δήλωναν. Αυτός ήξερε πως λεφτά δεν υπήρχαν και να μην κακομαθαίνουν το λαό. Το ζήτημα τότε, σε εκείνα τα πρώτα επισφαλή χρόνια της λεγόμενης κρίσης, που έτριξαν πολλές εξουσιαστικές καρέκλες και ουκ ολίγες έσπασαν κιόλας, ήταν ότι έπρεπε να στηρίξουν και να διασφαλίσουν το τραπεζικό σύστημα, αν ήθελαν να δουν μια ευρωπαϊκή μέρα. Και τώρα, προφανώς και με τις ευλογίες της γερμανίδας αυτοκράτειρας, αυτές οι μέρες φαίνονται να ανατέλλουν. Οι δανειστές υποστήριζαν ότι έπρεπε να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας του τραπεζικού τομέα και ο Προβόπουλος τι λόγους είχε να διαφωνήσει; Έτσι, ήρθε και η ώρα που η πολιτική του δικαιώνεται, όπως δείχνουν τα γραφήματα της οικονομικής πορείας των τελευταίων ετών. Με τα σκαμπανεβάσματα τους σαν καρδιογράφημα, πιστοποιούν πως η τραπεζική εγχείριση πέτυχε, αλλά οι ασθενείς δανειολήπτες απεβίωσαν.

Δεν χρειάζεται να έχει δει κανείς όλα τα επεισόδια του Zeitgeist –ίσως δεν χρειάζεται να έχει δει κανένα– για να σκεφτεί το απλούστερο· όταν οι εξουσιαστές χαίρονται, εμείς θα πρέπει να ψάχνουμε δύο φορές ποια ακόμη ελευθερία μας καταπατήθηκε, χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι. Πέρα από το προφανές –ότι ο Προβόπουλος θα στηρίξει το άλλο χέρι που νίβει την εξουσία στις ερχόμενες εκλογές, τον Αντώνη Σαμαρά και τη γερμανική πολιτική του– είναι επίσης φανερό ότι ο αυταρχικός τραπεζίτης έχει διασφαλίσει τη συνέχειά του στον τραπεζικό θρόνο. Ο προκάτοχός του Γκαργκάνας είχε συμπληρώσει 33 χρόνια στην τράπεζα της Ελλάδος. Άρα, ήρθε, είδε και μίλησε. Είναι ασφαλής προς το παρόν.

Από την άλλη, όμως, είμαστε όλοι εμείς, που μιλάμε αλλιώς· χωρίς διαγράμματα και δείκτες, που σκεφτόμαστε τη ζωή μας με άλλους όρους και κάθε μέρα την υπερασπιζόμαστε διαφορετικά. Όλοι εμείς, που είμαστε απέναντί του. Για μας η ελευθερία δεν έχει δείκτες ανάπτυξης· οι αναρχικές κοινότητες δεν θα ήταν δυνατό να υπακούουν σε οικονομικούς συμβούλους· δεν αξιολογούν την αναπνοή με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Χαμογελάμε, όχι γιατί κλείσαμε μια συμφέρουσα συμφωνία, αλλά γιατί μία νότα ελευθερίας ξέφυγε απ’ τη μελωδία τού γέλιου μας.

σύντροφοι για την Αναρχική απελευθερωτική δράση

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: