«Αιδώ ΕΡΤ…»

Αν η κρατική μηχανή είναι ο επιβλητικός ναός του Σολομώντα, τότε η πολιτική και τα πάσης φύσεως κόμματα αποτελούν τους πάγκους των αγυρτών και πραματευτάδων, που πουλούν την πλήρη υποταγή, με την οκά ή τον πήχη, πέριξ του ναού. Τώρα το ζήτημα είναι αν και κατά πόσο οι σκλαβωμένοι άνθρωποι προτίθενται να ψωνίσουν απ’ τα βρώμικα πανέρια των πολιτικών ή αντιθέτως επιθυμούν να συντρίψουν με ραβδιά και βακτηρίες τόσο τα πολιτικά μαγαζάκια, όσο και την ελεεινή πραμάτεια τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο ναός και η λαϊκή του ψεύδους υψώνονται μπροστά στα μάτια μας, είτε αντιλαμβανόμαστε το γκρίζο και την στάχτη τους είτε απλώς επιλέγουμε να περιδιαβούμε τον βίο μας ως δέσμιοι της εξουσιαστικής παγίδας.

Δεν είναι δύσκολο, βεβαίως, να θυμηθούμε την αγωνιστική παρωδία που έλαβε χώραν στο μέγαρο της ΕΡΤ το περασμένο καλοκαίρι. Τόσο η πολιτική κερδοσκοπία που στήθηκε γύρω απ’ το εν λόγω ζήτημα, όσο και οι προεκτάσεις της στο σήμερα, είναι ευδιάκριτες για όσους προτιμούν να απολαμβάνουν την ζωή δίχως πολιτικά ματογυάλια. Παρ’ όλα αυτά θεωρούμε πως πέρασε, τρόπον τινά στα «ψιλά», η άμεση ρευστοποίηση των «αγωνιστικών» συναλλαγματικών από μερικούς εκ των συμμετεχόντων στο περσινό μουσικοχορευτικό πανηγυράκι. Κάθε ρέπλικα κοινωνικού αγώνα έχει ως στόχο πρώτα απ’ όλα να προωθήσει εκείνες τις κατάλληλες περσόνες που, ἄμα τῷ πέρατι της κωμωδίας, θα χρησιμοποιηθούν ως θηρευτές ψήφων στο εκλογικό τριώδιο. Και, φυσικά, δεν έλειψαν και σε αυτή την περίπτωση οι «εξεγερμένες» κολομπίνες και οι «αδέκαστοι» ζορό. Τι πολιτικό καρναβάλι θα ήταν αυτό άλλωστε;

Μία εκ των πολλών, ήταν και η κυρία Αγλαΐα Κυρίτση, γνωστή παρουσιάστρια των αμερόληπτων και πάντα αντικειμενικών ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης. Το να μακρηγορήσουμε για τις επί σειρά ετών άρτιες επιδόσεις της στην κρατική προπαγάνδα, την συκοφάντηση των αγωνιζομένων, στην προώθηση της τρομοϋστερίας και άλλων συναφών ανδραγαθημάτων μάς φαίνεται μάταιο. Άλλωστε ουδέν κρυπτόν απ’ το χρονικό σημείο που επινοήθηκε η καταγραφή της εικόνας. Είναι, όμως, σημαντικό να δούμε το εύρος της πολιτικής σπέκουλας, προτού μάλιστα ο αλέκτωρ λαλήσει καλά-καλά τρεις, μιας και η γοητευτική κατά τ’ άλλα κυρία κατεβαίνει στο εκλογικό παζάρι ως υποψήφια περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς νιώθουν άραγε τώρα όσοι έσπευσαν –και όχι βραδέως– στο ραδιοτηλεοπτικό μέγαρο της Αγίας Παρασκευής, δίχως να έχουν υστερόβουλες σκέψεις στο νου τους, αλλά ως κορόιδα και αφελείς; Αξίζουν μερικές θερινές χοροεσπερίδες και μια λαδόκολλα καλοψημένα σουβλάκια («καλαμάκια» για τους εν Αθήναις), για να συρθείς ως υπήκοος στα μπαγιάτικα πολιτικά παιχνίδια μιας μερίδας εξουσιαστών; Έτσι και αλλιώς, όσοι αγωνίζονται πραγματικά όχι μόνο δεν θα χρειαστεί ποτέ να απαντήσουν σε τέτοιας φύσης ερωτήματα, αλλά γνωρίζουν πως το σθένος, η ειλικρίνεια, η ανιδιοτέλεια και το αντιπολιτικό θάρρος, δεν μπαίνουν στο ζύγι.

Είναι πέρα, λοιπόν, αμφισβητήσεως ότι ποτέ δεν λείπει ο Μάρτης απ’ την σαρακοστή και η αριστερά απ’ την διατήρηση, αλλά και τον εκσυγχρονισμό της τυραννίας. Μπορούν πλέον, ακόμη και οι αόμματοι, να δουν πως η εξαπάτηση της πολιτικής εμφανίζει στημένες και ακάθαρτες ιστορίες ως «κοινωνικούς αγώνες», για να δρέψει έπειτα σημαντικά οφέλη. Φυσικά, τα αριστερά κόμματα, φερόμενα ως διεκδικητές της εξουσίας ή μη, δεν θα είχαν αξιόλογες επιτυχίες στις ριψοκίνδυνες ακροβασίες που επιχειρούν στον κοινωνικό χώρο, αν δεν είχαν την αμέριστη συνδρομή του λεγόμενου κινήματος. Ας μην ξεχνάμε την παρουσία, για άλλη μια φορά βεβαίως, της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης, αλλά και άλλων στυλοβατών του κινηματικού μορφώματος στο προαύλιο της ΕΡΤ, πλάι-πλάι με ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΔΙΚΤΥΟ και λοιπές δυνάμεις του «αντισυστημικού» αριστερού «τόξου».

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η εποχή του Λαοκόωντα έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Το βέβαιο είναι πως όποιος ομιλεί την γλώσσα της αλήθειας, ας μην παραβλέπει τα φίδια που παραμονεύουν στην αδιαφανή θάλασσα για να τον πνίξουν. Στα νερά της ενεδρεύει το ψέμα, ο καιροσκοπισμός και η μοχθηρία∙ στοιχεία που αλλοτριώνουν το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης. Σε κάθε μάχη λοιπόν, σε κάθε μικρή ή μεγάλη σύγκρουση με το κράτος, ας μην λησμονούμε τι κρύβει η βρώμικη θάλασσα πίσω μας.

σύντροφοι για την Αναρχική απελευθερωτική δράση

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: