Το αέναο κτήνος της πολιτικής

Σ’ όλα τα στήθη, κάποια στιγμή, θα χτυπήσει η καρδιά του κτήνους. Θα διψάει για κέρδος, προδοσία, εκδίκηση. Κάποιοι την ακολουθούν και κάποιοι όχι. Αυτό είναι όλο.

Πέτρος Τατσόπουλος, «Η καρδιά του κτήνους» (1987)

Το-αέναο-κτήνος-της-πολιτικήςΑυτό που λέμε ταλέντο, η εξαιρετική ικανότητα του καθένα μας, τις περισσότερες φορές είναι και η παγίδα που στήνουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας. Όταν, μάλιστα, αφήνουμε την πολιτική να καθορίσει την τιμή μας, να αναγνωρίσει το ταλέντο αυτό και να το κοστολογήσει αναλόγως, τότε ξυπνάει η καρδιά του κτήνους. Η μια πολιτική συμμαχία φέρνει την άλλη. Ακριβώς την στιγμή που νιώθεις πολύ σπουδαίος, είναι η στιγμή που παύεις να είσαι. Η στιγμή που πείθεσαι ότι αξίζεις πολλά είναι η ενεργοποίηση της παγίδας. Η πολιτική σε σέρνει απ’ το μανίκι και σου λέει «μη σταματάς, τώρα ήρθε και η δική σου ώρα». Τα βελούδινα έδρανα της βουλής δίνουν στον μαλακό πισινό σου μια άλλη αίσθηση εξουσίας. Δεν θέλεις και δεν μπορείς από ένα σημείο και μετά να σηκωθείς.

Ως ανεξάρτητος, λοιπόν, βουλευτής πλέον ο Πέτρος Τατσόπουλος κάνει δηλώσεις για τη σημασία που έχει να διασωθεί η κεντροαριστερά, κατηγορεί τα δύο μεγάλα κόμματα (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) για λαϊκισμό και σπεύδει να ανέβει στη βάρκα της κίνησης των 58, όπου βέβαια σπεύδουν και άλλα ποντίκια του πλοίου της πολιτικής, όπως αυτά που φωλιάζουν στο στοιχειωμένο πλέον κτήριο της Χ. Τρικούπη. Βέβαια, οι 58 είναι οι φυσικοί σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως σπεύδει να δηλώσει ο άρτι αποχωρήσας. Η κολυμπήθρα του Σιλωάμ της πολιτικής, δηλαδή η κίνηση των 58, έχει ήδη «ξεπλύνει» πολλούς και έκανε τους τυφλούς να δουν το συμφέρον τους. Ως «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη» σκοπεύει να κατέβει στις ευρωεκλογές. Σε αυτή την κίνηση χωράνε, όπως όλα δείχνουν, όλοι οι ανέστιοι πολιτικοί, που ως άλλα σκουλήκια, αφού χόρτασαν την εξουσιαστική τους πείνα, άφησαν το κομματικό τους σάπιο μήλο, για να βρουν ένα νέο και ζουμερό.

Η αμνησία που όλα τα πολτοποιεί και τα καταντάει άνοστα θα κάνει ενδεχομένως τους εναπομείναντες λάτρεις της πολιτικής να αναθαρρήσουν και να σκεφτούν πως όλα συνεχίζονται, πως ό,τι έγινε έγινε, όλοι οι κακοί χωράμε και άλλα παρόμοια. Θα σπεύσουν να εναποθέσουν τις ελπίδες τους στον Σημίτη(!), θα πουν πόσο σπουδαίος και ώριμος πολιτικός υπήρξε(!). Θα αναγνωρίσουν τις ικανότητες του Βενιζέλου και πόσο αδικήθηκε στο ΠΑΣΟΚ(!), θα εμπιστευτούν αυτούς που κράτησαν τους τόνους χαμηλά. Και βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει έναν φυσικό σύμμαχο, για να συγκυβερνήσει! Ο σύμμαχος αυτός, όπως συμβαίνει συνήθως θα φοράει μια νέα μάσκα στο παλιό και παραμορφωμένο από την σήψη της πολιτικής πρόσωπό του. Το σώμα του θα κινείται σαν ανδρείκελο από εκείνους τους χαρισματικούς της πολιτικής, που αφιέρωσαν όλο το ταλέντο τους στην τέχνη της εξαπάτησης. Ας μην ξεχνάμε και αποτυχημένα περάσματα από την πολιτική και άλλων ταλαντούχων καλλιτεχνών, όπως ο Ρένος Χαραλαμπίδης με τη Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες εκλογές.

Από τότε που ο ίδιος ο Τατσόπουλος άκουσε μέσα του την καρδιά του κτήνους, σταμάτησε να ακούει οτιδήποτε άλλο. Το ίδιο το ταλέντο του τον έκανε δώρο με περιτύλιγμα στα πόδια της εξουσίας. Ό,τι μέσα του αντιδρά πια το κάνει για να παραμείνει στον αφρό της πολιτικής σκηνής. Έφυγε από το ΣΥΡΙΖΑ, για να βρεθεί στην αγκαλιά των 58. Και έπειτα αλλού κι αλλού. Όλη του η ενέργεια και η πληθωρική προσωπικότητα αναλώνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη διαπλοκή. Προφανώς και πέταξε στον κάλαθο της ζωής του την «Καρδιά του Κτήνους». Κάθεται τώρα δεμένος απέναντι στον παλιό εαυτό του και περιμένει να τον λύσει. Ξέχασε να πει τότε ότι το κτήνος δεν ξεδιψάει ποτέ.

 σύντροφοι για την Αναρχική απελευθερωτική δράση

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: