Τα λόγια ενός άλλου κόσμου

Τα-λόγια-ενός-άλλου-κόσμουΕίναι, ίσως, μία απ’ τις θεμελιώδεις «ικανότητες» των απανταχού επιστημόνων να κάνουν «τα στραβά μάτια», ώστε να αποσιωπούν την αλήθεια, όταν αυτή δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εντολοδόχων τους κρατιστών. Είναι, όμως, επίσης γνωστό πως, όσο και αν προσπαθούν να θάψουν την αλήθεια στην χωματερή του κρατικού ψεύδους, όλο και κάποια θερμά και λαμπερά φωτόνια της θα διαλύουν κατά καιρούς το εξουσιαστικό σκοτάδι.

Το 1989, λοιπόν, στο Ισραήλ η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φως τμήματα σκελετών από ανθρώπους του Νεάντερνταλ. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων ευρημάτων είναι πως ανάμεσα στα απολιθωμένα οστά υπήρχε και ένα μικρό οστό της σπονδυλικής δομής του λαιμού, το οποίο είναι δηλωτικό της προηγμένης ικανότητας των ανθρώπων για ομιλία. Δεν είχε ανευρεθεί πρωτύτερα κάτι αντίστοιχο. Ας αναφερθεί πως τα απολιθωμένα τμήματα των σκελετών είναι πολλών δεκάδων χιλιάδων χρόνων. Οι συζητήσεις από τότε στην επιστημονική «κοινότητα» δίνουν και παίρνουν, καθώς και οι ενδελεχείς αναλύσεις και μελέτες των ευρημάτων με την τελευταία λέξη της τεχνολογικής μόδας. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Dan Dediou, μέλους του Ψυχογλωσσικού Ινστιτούτου Max Plank της Ολλανδίας πως οι άνθρωποι του Νεάντερνταλ και οι σύγχρονοι άνθρωποι μοιράζονται, όσον αφορά το ζήτημα της ομιλίας, τις ίδιες ικανότητες.

Δίχως, λοιπόν, να χρονοτριβούν, μόλις δηλαδή δεκαπέντε χρόνια μετά και έπειτα από έντονους διαξιφισμούς και διαμάχες, είναι πλέον σε θέση να προβούν σε μια βαρυσήμαντη αποκάλυψη∙ ναι, πράγματι, είναι σχεδόν βέβαιο πως ο άνθρωπος του Νεάντερνταλ είχε δυνατότητες σύνθεσης στην ομιλία εφάμιλλες με αυτές του πολιτισμένου ανθρώπου. Ήταν, δηλαδή, σε θέση να ονοματίζει την φύση γύρω του, να κουβεντιάζει γύρω απ’ τη φωτιά, ακόμη και να λεκτικοποιεί τα συναισθήματα του, έστω και σε ένα πρώιμο στάδιο. Αυτό, φυσικά, τοποθετεί πλέον την απαρχή των ελεύθερων ανθρώπινων κοινοτήτων πολύ βαθύτερα μέσα στο χρόνο∙ ενώ ο πολιτισμός, οι σκλαβωμένες κοινωνίες, δεν μετρούν παρά μόνο λίγες χιλιετίες ύπαρξης.

Τα μονοπάτια της αφήγησης, λοιπόν, ξεκινούν πολύ πιο πέρα από όσο οι πολιτισμένοι του σήμερα και του αύριο είναι σε θέση να αντιληφθούν. Ο προφορικός λόγος, ο ζωντανός λόγος που φτάνει από το στόμα στο αυτί, που κάνει την επικοινωνία απτή και άμεση, δεν είναι προνόμιο και δημιούργημα των «αιώνων του λόγου», της εποχής της γραφής, του κόσμου των πολιτών. Είναι ο ήχος αυτού που καταγράφει και ζωντανεύει μέσα από το ηχείο του σώματός του τον παλλόμενο κόσμο, που γύρω του μεταμορφώνεται.

Είναι απαραίτητα τα επιστημονικά φιρμάνια για να αντιληφθούμε πως η παρουσία των ανθρώπων στην γη είναι κυρίως συνδεδεμένη με την βίωση της ανεμπόδιστης ελευθερίας; Σίγουρα όχι. Τόσο οι αναρχικοί, όσο και το σύνολο των αγωνιζόμενων ανθρώπων, είναι σημαντικό να προσεγγίζουν την γνώση με κατά το δυνατόν ελεύθερα κριτήρια, δίχως να απορρίπτουν πηγές, αλλά με πνεύμα ευρύ, που σίγουρα δεν περιέχει πολιτικές αγκυλώσεις και μυωπικούς φακούς. Μια επιστημονική μελέτη, λοιπόν, ούτε απορρίπτεται, ούτε, βεβαίως, υιοθετείται δίχως ενδελεχή διερεύνηση.

Μήπως, τελικά, θα πρέπει να ξεχάσουν, όσοι τουλάχιστον την φέρουν κατά νου ως δεδομένη, την κρατική σπέκουλα που παρουσιάζει τους απολίτιστους ανθρώπους ως δασύτριχα τέρατα, που επικοινωνούν μόνο με άναρθρες κραυγές και επιδίδονται συχνά πυκνά ακόμη και σε αιμοσταγείς κανιβαλισμούς; Η κινούμενη εικόνα έχει βάλει, δυστυχώς, καθοριστικά το χέρι της στη διαμόρφωση αυτής της άποψης. Ο,τιδήποτε έχει υπάρξει έξω απ’ τον πολιτισμό οφείλει να παρουσιάζεται ως κάτι ξένο και εχθρικό ως προς το περιεχόμενο της ανθρώπινης φύσης, ενώ είναι ηλίου φαεινότερο πως ισχύει το ακριβώς αντίθετο∙ τόσο η ανθρώπινη φύση, όσο και το σύνολο του φυσικού κόσμου, ασφυκτιά και μαραζώνει στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του σύγχρονου πολιτισμού. Η διατήρηση της μνήμης των ελεύθερων κοινοτήτων είναι αναπόσπαστο στοιχείο του πολύμορφου αναρχικού αγώνα. Ο άλλος κόσμος είναι μέσα μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι καρδιά, για να τον ανακαλύψουμε.

σύντροφοι για την Αναρχική απελευθερωτική δράση

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: