ΤΟ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΝΙΒΕΙ ΤΟ ΑΛΛΟ

tona-xeri-nibei-talloΟι πολιτικοί υπηρέτες τις κυριαρχίας, που ακούν στο όνομα, βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου και με αρχιδιαχειριστή τους την τωρινή κυβέρνηση, κατέθεσαν το ανουσίως, πολυσυζητημένο νομοσχέδιο που αφορά –προσέξτε τίτλο– την προστασία των δανειοληπτών από τις κατασχέσεις των τραπεζών.

Το κατατεθέν νομοσχέδιο, όμως, περιλαμβάνει κι ένα άρθρο του υπ. Οικονομικών σύμφωνα με το οποίο αποφασίζει ότι πλέον θα μπορεί να προχωρεί σε κατασχέσεις χωρίς να έχει καμία ενημέρωση ο φορολογούμενος που έχει ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, αφαιρώντας του ακόμα και το δικαίωμα να προστατευθεί ή να ρυθμίσει το χρέος του.
Μόνη εξαίρεση η κατάσχεση του σπιτιού του, όπου το Δημόσιο θα του δίνει περιθώριο 30 ημερών να πληρώσει ή να ρυθμίσει τη ληξιπρόθεσμη οφειλή του, πριν προχωρήσει σε πλειστηριασμό του ακινήτου.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει και διατάξεις με τις οποίες τροποποιείται ο Κώδικας Είσπραξης δημοσίων εσόδων και ενσωματώνονται στο νέο κώδικα φορολογικών διαδικασιών, προβλέπει ότι πλέον ο οφειλέτης ή τα συνυπόχρεα πρόσωπα θα λαμβάνουν ατομική ειδοποίηση από την εφορία η οποία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της ακίνητης περιουσίας του.
Το περιθώριο που θα του δίνει η εφορία θα είναι 30 ημέρες μετά την ατομική ειδοποίηση που θα παραλάβει. Εφ’ όσον όμως δεν τακτοποιήσει την οφειλή του, το Δημόσιο θα προχωρεί στη λήψη αναγκαστικών μέτρων.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο νέος νόμος, κοινοποίηση της ατομικής ειδοποίησης δεν απαιτείται στις περιπτώσεις κατάσχεσης χρημάτων ή χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του υπόχρεου ή τρίτου.
Για πρώτη φορά η εφορία θα δίνει στον οφειλέτη τη δυνατότητα να επιλέγει ο ίδιος μεταξύ των χρεών του, ποιο θα εξοφληθεί, διαδικασία που έως τώρα καθόριζε η φορολογική αρχή.

Αλλαγές έρχονται και στα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στα ληξιπρόθεσμα χρέη καθώς για καθυστέρηση πληρωμής άνω των δύο μηνών θα επιβάλλεται πρόστιμο 10%, μετά το ένα έτος 20% και μετά τα δύο χρόνια 30%. Ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να απαλλαγεί από πρόστιμα και τόκους, εφ’ όσον αποδείξει ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας, αφού πρώτα όμως θα έχει αποπληρώσει τους φόρους για τους οποίους επιβλήθηκαν οι τόκοι και το πρόστιμο. Από τους τόκους θα εξαιρούνται μόνο οι στρατευμένοι και οι ανήλικοι οφειλέτες.

Εν ολίγοις. Σε όσους δεν θα παίρνει τα σπίτια η τράπεζα, θα τα παίρνει η εφορία. Άλλο ένα παράδειγμα εξαπάτησης βρίσκεται επί σκηνής, το οποίο παίζεται με παζάρια της τελευταίας στιγμής, έτσι για να έχουν κάτι να καμώνονται οι «αντάρτες» και η αντιπολίτευση. Και πάντοτε, οι αναμενόμενες «απώλειες» στο κυβερνητικό μπλοκ είναι αναπληρώσιμες. Ας είναι καλά η δεξαμενή του κοινοβουλίου και οι κομματικές τσόντες, που σπεύδουν να καλύψουν τα «κενά». Κάποιοι φεύγουν, άλλοι τρέχουν να καταλάβουν την θέση των προηγούμενων. Αλλά και στην περίπτωση που τα πράγματα δείξουν πως υπάρχει ζόρι, σπεύδει κάποιο από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα να κάνει τις απαιτούμενες τσιριμόνιες, ώστε να δοθούν ανάσες ζωής στην αξιοθρήνητη διακυβέρνηση (με προτάσεις μομφής, αποχωρήσεις κατά την συζήτηση επίμαχων θεμάτων, αλλά αποφεύγοντας συστηματικά να πράξουν το απλό και αυτονόητο: την ομαδική παραίτηση των βουλευτών και την προκήρυξη εκλογών, αποτρέποντας μ’ αυτό τον τρόπο την ψήφιση μνημονίων ή αυτών που χαρακτηρίζουν οι ίδιοι ως αντιλαϊκά μέτρα).

Όσο για την εν δυνάμει (και ήδη εμμέσως) κυβερνώσα αριστερά και τον προαλειφόμενο για πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα. Όσο η παρούσα διακυβέρνηση διαλύει το σύμπαν, τόσο μικρότερες θα είναι και οι μετέπειτα κοινωνικές απαιτήσεις. Θα παίξει μια χαρά, λοιπόν, τον σταθεροποιητικό παράγοντα της εξαθλίωσης. Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο. Οι πλειοψηφία του κόσμου, θα βιώνει συνθήκες συνεχούς ομηρίας.

Η επίθεση της κυριαρχίας, θα διευρύνει όλο και περισσότερο την εξαθλίωση των υπηκόων της. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως η ελευθερία θέλει «αρετήν και τόλμην», όπως λέει και ο ποιητής.

Δημοσιεύθηκε από Φ.
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: