Φίλε μου Αλέξη το ’λαβα το γράμμα σου…

TsiprizaΜε αυτό τον στίχο, για να συνεχίσει σε κλίμα πένθιμο και βαρύ, αρχίζει το ποίημα Γράμμα ενός αρρώστου, του Νίκου Καββαδία, θαλασσόλυκου της ελληνικής ποίησης. Μεγάλος βέβαια θαυμαστής του ο Αλέξης Τσίπρας, φερόμενος και ο ίδιος ως θαλασσόλυκος της εγχώριας, αλλά πλέον και ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής. Ο Αλέξης λοιπόν, με το αίσθημα ευθύνης που τον χαρακτηρίζει, αλλά παρ’ όλα αυτά προσεκτικός σαν γάτα σε ξένο δωμάτιο, πέταξε για την Μαδρίτη, τελευταία πατρίδα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Εκεί σε μια ψηφοφορία που θύμισε το εσωκομματικό εκλογικό μπαλνταφάν του Πασοκ, με τον Γιωργάκη Παπανδρέου να ανταγωνίζεται τον εαυτό του, ο Τσίπρας επιλέχθηκε από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) ως ο υποψήφιος που θα στηριχθεί για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χα! Τρέμε Μπαρόζο! Λίγα τα ψωμιά σου! Έρχεται ο Δον Τσίπρας με τον Σάντσο Λαφαζάνο στο πλευρό του, έτοιμος να τα βάλει όχι μόνο με ανεμόμυλους αλλά και με ολόκληρα αιολικά πάρκα αν χρειαστεί! Όχι για την εξουσία, σε καμιά περίπτωση. Όποιος σκέφτεται κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον κακοπροαίρετος για να μην πούμε κοινός συκοφάντης. Δεν την θέλει ο Αλέξης μας την ριμάδα την εξουσία. Αλλά τι να κάνει, πρέπει να σώσει τον ταλαίπωρο λαό.

Γίνεται όμως να τον σώσει δίχως κράτος; Εντάξει, εντάξει… θα μου πείτε το κράτος είναι η κορωνίδα της οργανωμένης εξουσίας βέβαια, αλλά ας μην είμαστε κοντόφθαλμοι. Ας δούμε τα πράγματα σφαιρικά και ψύχραιμα. Ο Αλέξης μάς αγαπάει ανυστερόβουλα, δεν είναι σαν τους άλλους κρατιστές. Οργάνωσε συνελεύσεις γειτονιάς σε άπασα την επικράτεια, προώθησε δίκτυα διάθεσης προϊόντων δίχως μεσάζοντες, στήριξε κάθε παρωδία-απεργία που ελέγχτηκε με επιτυχία από τους συνδικαλιστικούς μηχανισμούς. Και ας μην ξεχνάμε πόσες καταλήψεις και στέκια, που δέχθηκαν την κρατική καταστολή, στήριξε η δραστήρια σαν φιλόπονο μελίσσι νεολαία του, με την συντριπτική πλειοψηφία των «αντιεξουσιαστών», τη δε υστεραία, να ποιούν την νήσσαν. Τα βλέπετε; Ένας ρομαντικός ιππότης είναι λοιπόν ο Αλέξης που γλίστρησε με χάρη, απ’ το μεσαιωνικό παραμύθι στο φτωχικό της Κουμουνδούρου∙ δεν το συγκινούν ούτε οι πρωθυπουργικοί θώκοι, ούτε οι σειρήνες της εξουσίας. Αυτός ο καλλιτέχνης λοιπόν της πολιτικής κουίντας, αποφάσισε να γίνει πρωταγωνιστής της κρατικής σκηνής όχι για προσωπική προβολή, αλλά για το καλό του τόπου. Γιατί πάνω απ’ όλα είναι ταπεινός και ολιγαρκής.

Το κράτος που θα φέρει ο Αλέξης θα ‘ναι ένα κράτος αλλιώτικο, εξωτικό, με στοιχεία άμεσης δημοκρατίας, αυτοόργανωσης, οριζόντιων και αντιεραρχικών δομών. Τι άλλο θέλουμε; Είναι δυνατόν μετά την ανάληψη της εξουσίας απ’ το ΣΥΡΙΖΑ να μιλάμε για ακηδεμόνευτους κοινωνικούς αγώνες και άλλα τέτοια μπαγιάτικα και βαρετά που προωθούν σκοτεινοί κύκλοι επίμονων «παλαιοαναρχικών»; Ε, όχι! Δεν θα τους το επιτρέψουμε αυτό∙ ως εδώ κύριοι! Με τον Αλέξη μας στην εξουσία, ο «αντιεξουσιαστικός» αγώνας θα βρει επιτέλους την πολυπόθητη δικαίωση του. Εσείς και οι ιδέες σας ανήκετε στο ρυπαρότερο χρονοντούλαπο της ιστορίας!

Αυτά σκέφτεται και ο Αλέξης, καθώς διαβάζει τις κρύες νύχτες του Δεκέμβρη το αγαπημένο του Μαραμπού[1] και η εγκαρτέρηση του είναι πλέον ανυπόφορη σαν μάλλινο παλτό μες το κατακαλόκαιρο. Πότε επιτέλους θα γίνουν οι εκλογές, για να ατενίσει ο καπετάν Αλέξης την θέα του έναστρου ουρανού απ’ το μέγαρο Μαξίμου; Να ξέρατε μόνο με πόση λαχτάρα προσμένει αυτή την βραδιά∙ σα μικρό παιδί που μετράει τις μέρες για ν’ ανοίξει το χριστουγεννιάτικό δώρο. Ίσως όμως δεν έχει αντιληφθεί ότι τα μπλοκ εξουσιαστών της παγκόσμιας κυριαρχίας, που απ’ το «who is Alexis?» πλέον του κάνουν «πλάτες», δεν θα τον χρειαστούν και για πολλά φεγγάρια… Κλείνοντας, θα θέλαμε, πάντα καλοπροαίρετα, να θυμίσουμε μία φράση του William Burroughs στους απανταχού κινηματίες: «ποτέ μη γλύφεις κάποιον που ετοιμάζει τα μπαγκάζια του, γιατί κινδυνεύεις να του τα κουβαλήσεις εσύ». Και από μπαγκάζια ο ΣΥΡΙΖΑ άλλο τίποτα…

   σύντροφοι για την Αναρχική απελευθερωτική δράση

 


[1] Ποίημα που περιέχεται στην ομότιτλη ποιητική συλλογή του Νίκου Καββαδία. Υπήρξε η πρώτη του και εκδόθηκε το 1933.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: