Εσύ, πόσο υψηλή ανάλυση μπορείς ν’ αντέξεις;

eudaimon-to-eleftheronΣτην κοινωνία της πληροφορικής κανένας δεν σκέφτεται. Προβλέπουμε ότι θα καταργηθεί το χαρτί, εκείνο όμως που καταργείται είναι η σκέψη. (Michael Crichton (συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας)

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσουν και εδώ οι νέες παιχνιδομηχανές (videogames). Μεγάλη υπόθεση για κάποιους, ακόμη και σε χρόνια δύσκολα σαν τα σημερινά. Τι κι αν λείπει ο άρτος απ’ το τραπέζι μας; Το θέαμα όμως όχι. Μπορεί η ζωή μας να υποβαθμίζεται, οι παιχνιδομηχανές μας όμως αναβαθμίζονται σε δυσθεώρητα επίπεδα. Η υπέρ-υψηλή ανάλυση της εικόνας στις οθόνες μας (1080 p High Definition) δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή καν απ’ το ανθρώπινο μάτι, το ξεπερνά· αυτή είναι η τεχνολογία του παρόντος.

Μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε Χριστούγεννα σαν άνθρωποι, να νιώσουμε τη ζεστασιά και τη θαλπωρή της θείας κατανάλωσης. Κι όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά: όχι, μη νομίζει κανείς ότι οι υποψήφιοι καταναλωτές των εν λόγω παιχνιδιών βασανίζονται από τύψεις, που αυτοί έχουν και οι άλλοι όχι, που αυτοί παίζουν και οι άλλοι πεθαίνουν από την πείνα και το κρύο. Κατά μία ειρωνεία της ζωής, βασανίζονται από άλλα μεγάλα διλήμματα: σας αρέσει ή όχι τελικά μία τόσο υψηλή ποιότητα; Κυκλοφορεί, λοιπόν ένα σχετικό κείμενο, συνοδευόμενο από βίντεο, το οποίο προειδοποιεί με λίγα λόγια (η ελεύθερη απόδοση δική μας): δείτε το πριν και το μετά. Μετά απ’ αυτό, τίποτε δε θα μείνει ίδιο, μπορείτε να το αντέξετε;

Το πρόβλημα ξεπερνάει και την ίδια τη ζωή: είναι αν μπορούμε να αντέξουμε μεγαλύτερη αλήθεια στο ψέμα μας. Αλλά εμείς προτιμάμε να θέσουμε αλλιώς το ερώτημα: θέλουμε να ζούμε σε έναν όλο και πιο σκοτεινό κόσμο με όλο και πιο φωτεινές, υψηλότερης ανάλυσης, οθόνες; Σε αυτό μπορεί νομίζουμε ο καθένας να απαντήσει πιο εύκολα. Μία ζωή έχουμε να ζήσουμε. Και σε αυτή δε μας παίρνει να ψάχνουμε διαρκώς νέους τρόπους, για να πεθάνουμε. Εύδαιμον το ελεύθερον. Το χάραξε πάνω στις πλάκες του κι ο Θουκυδίδης.

σύντροφοι για την Αναρχική απελευθερωτική δράση

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: