Ο ακτιβισμός στην υπηρεσία των «ροζ» επαναστάσεων

χακimagesΟι τελευταίες αποκαλύψεις από την υπόθεση των email της εταιρίας Stratfor, τα οποία υποκλάπηκαν από τον χάκερ Jeremy Hammond, αναφέρουν τα εξής:

Ο σέρβος Srdja Popovic είναι γνωστός σαν ο αρχιτέκτονας της αλλαγής καθεστώτων στην ανατολική Ευρώπη και αλλού, ήδη από τη δεκαετία του 1990. Είναι ένας από τους συνιδρυτές της οργάνωσης Otpor!, της χρηματοδοτούμενης από τις ΗΠΑ ακτιβιστικής ομάδας που συνέβαλε στν ανατροπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς το 2000.

Λιγότερο γνωστό είναι ότι ένα παρακλάδι της οργάνωσης αυτής, η CANVAS (Centre for Applied Nonviolent Action and Strategies – Κέντρο Εφαρμοσμένης Μη-βίαιης Δράσης και Στρατηγικής), είχε στενές σχέσεις με διευθυντικό στέλεχος της Goldman Sachs και της ιδιωτικής εταιρίας ασφάλειας και πληροφοριών Stratfor (Strategic Forecasting, Inc.), όπως και με την αμερικανική κυβέρνηση. Η γυναίκα του Popovic επίσης δούλευε στη Stratfor για ένα χρόνο.

Αυτές οι αποκαλύψεις έρχονται στον απόηχο των χιλιάδων email που διέρρευσαν από τους φακέλους των Wikileaks. Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, αποδεικνύεται η στενή συνεργασία του Popovic με την εταιρία Stratfor, που έχει έδρα στο Ώστιν του Τέξας, και συγκεντρώνει πληροφορίες για γεωοπολιτικά γεγονότα και ακτιβιστές για πελάτες όπως η American Petroleum Institute, Archer Daniels Midland, Dow Chemical, Duke Energy, Northrop Grumman, Intel και Coca-Cola.

Ο Popovic προσεγγίστηκε πρώτη φορά το 2007 για να δώσει μια διάλεξη για γεγονότα που συνέβαιναν στην ανατολική Ευρώπη.

Έτσι, ο Popovic μετέφερε πληροφορίες για ακτιβιστές σε διάφορες χώρες, όπως Φιλιππίνες, Λιβύη, Τυνησία, Βιετνάμ, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτο, Θιβέτ, Ζιμπάμπουε, Πολωνία, Λευκορωσία, Γεωργία, Μπαχρέιν, Βενεζουέλα και Μαλαισία. Οι ακτιβιστές φυσικά δεν είχαν γνώση του ότι τα email διοχετεύονταν στην Stratfor.

O Popovic και η γυναίκα του είχαν τόσο στενές σχέσεις με τη Stratfor που κάλεσαν πολλά μέλη του προσωπικού της στο γάμο τους στο Βελιγράδι.

Η χρηματοδότηση στα τέλη της δεκαετίας του ’90 αυξήθηκε με σκοπό την ανατροπή του Μιλόσεβιτς, στην οποία η συμμετοχή της CANVAS ήταν πολύ πιο σημαντική από πολλούς βομβαρδισμούς: ανάγνωση των κοινωνικών προβλημάτων, προπαγάνδα, ίδρυση οργανώσεων και παραρτημάτων. Έτσι προωθήθηκε ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα ώστε να προωθηθεί ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο για την Σερβία.

Η χρηματοδότηση συνεχίστηκε ώστε να ανατραπεί το καθεστώς στην Ουκρανία το 2004.

Έτσι στήθηκε και το χρηματοδοτούμενο από τη Δύση μηντιακό γκρουπ Β92.

«Δεν ήταν καθόλου επαναστάσεις. Στην ουσία, ήταν κάτι παραπάνω από μεταφορές εξουσίες ανάμεσα στις εσωτερικές ελίτ» σημειώνει ο καθηγητής αστικών σπουδών και σχεδιασμού στο πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ, Gerald Sussman, στο βιβλίο του: “Branded Democracy: U.S. Regime Change in Post-Soviet Eastern Europe.”

Δημοσιεύτηκε από Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: