Η φαινομενολογία του… χρήματος

xrimaΗ γενιά των bit[1] είναι και πάλι εδώ. Όχι, όχι… μην ψάξετε για τον σκοτεινό William Burroughs, τον ξέφρενο Neal Cassady ή τον ονειροπόλο Jack Kerouac. Δεν πρόκειται για ατέλειωτες βόλτες μ’ αυτοκίνητα, λογοτεχνικές φόρμες cut up και πικάπ που τραντάζονται από bebop jazz στη διαπασών. H γενιά των bit, δεν ήρθε αυτή την φορά με απόψεις, κείμενα, μουσικές και πνευματικές αναζητήσεις, αλλά με… νόμισμα, το bit-coin∙ ένα ακόμη ανερχόμενο εργαλείο της παγκοσμιοποιημένης κυριαρχίας, που φιλοδοξεί να κάνει τις συναλλαγές μας ευκολότερες και τις αλυσίδες μας ανθεκτικότερες. Το «έξυπνο» λοιπόν αυτό χρήμα, πρωτοεμφανίστηκε το 2009 για να ψηφιοποιήσει, συν τω χρόνω, κάθε οικονομική δραστηριότητα. Αν σκεφτούμε πως οι άνθρωποι εκπαιδεύονται εδώ και χιλιετηρίδες  απ’ το κράτος, να θεωρούν τις συναλλαγές ως παράγοντα που ορίζει σε μεγάλο βαθμό, την ποιότητα, αλλά και την ουσία των σχέσεων τους, η ψηφιοποίηση τους φιλοδοξεί να φέρει μια περαιτέρω αλλοτρίωση της ανθρωπινότητας. Όσο εκπίπτει το ανθρώπινο, τόσο δημιουργείται χώρος για το μηχανικό και το ψηφιοποιημένο, άρα και για την πλήρη έκπτωση του ανθρώπου σε ένα άβουλο, χειραγωγήσιμο πλάσμα, δίχως ελεύθερο πνεύμα και ζώσα ψυχή.

Πριν λίγες μέρες μάλιστα, ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Λευκωσίας στην Κύπρο, έγινε το πρώτο αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο που θα δέχεται την πληρωμή των διδάκτρων σε bit coin, δίνοντας χώρο έτσι σε ένα ακόμη πεδίο οικονομικής δραστηριότητας για το άυλο χρήμα. Αναμενόμενο, θα λέγαμε. Αν δεν προωθήσει τα σχέδια της κυριαρχίας ο πανταχού ευαγής ακαδημαϊσμός, τότε ποιος θα το κάνει; Σταγόνα στον ωκεανό βέβαια, μιας και στις προθέσεις των εξουσιαστών είναι να εξαφανίσουν εντελώς το απτό χρήμα και να το αντικαταστήσουν με ένα ψηφιακό το συντομότερο δυνατόν. Τώρα, αν το bit coin είναι ο προπλασμός αυτού του σχεδίου ή το ίδιο το σχέδιο, θα το μάθουμε σύντομα. Δεν θα αντισταθούμε στον πειρασμό, να προβάλουμε στο νου μας, την εικόνα του Sal Paradise και του Dean Moriarty -πρωταγωνιστών στο beat μυθιστόρημα On the Road του Kerouac- μέσα σε μια ταλαιπωρημένη και σαραβαλιασμένη Ford ’37, που θα ‘χουν κάνει στάση για βενζίνη∙ και ενώ βάζουν στη χούφτα του υπαλλήλου ένα μάτσο τσαλακωμένα χαρτονομίσματα, αυτός να τους κοιτάζει θυμωμένος λέγοντας, «τι είναι αυτά ρε παιδιά, που ζείτε; Δεν σας βρίσκονται καθόλου bit coins;»

σύντροφοι για την Αναρχική απελευθερωτική δράση 


[1]Γίνεται εδώ λογοπαίγνιο ανάμεσα στον όρο beat, που αναφέρεται στην ομώνυμη γενιά καλλιτεχνών της Αμερικής στη δεκαετία του ’50 και στον όρο bit, ο οποίος είναι η στοιχειώδης μονάδα πληροφορίας στην επιστήμη των υπολογιστών και των τηλεπικοινωνιών και σχετίζεται με το bit coin.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: